Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζει η Μόσχα τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο πώλησης ή μεταβίβασης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα εξετάζει τη μεταβίβαση των S-400 σε τρίτη χώρα, με πιθανούς αποδέκτες το Κατάρ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Πεσκόφ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, επιβεβαίωσε όμως ότι το ζήτημα έχει τεθεί στις επαφές με την τουρκική πλευρά.
“Μπορώ να πω μόνο ένα πράγμα: το θέμα αυτό εμπίπτει σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα. Είχαμε επαφές με την τουρκική πλευρά για το ζήτημα και θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προσεκτική στάση από τη Μόσχα
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας κλήθηκε να απαντήσει αν η Τουρκία έχει ζητήσει επισήμως άδεια από τη Ρωσία για πιθανή μεταβίβαση των S-400 και ποια θα ήταν η αντίδραση της Μόσχας σε ένα τέτοιο σενάριο.
Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες, επιλέγοντας να περιοριστεί στη διαπίστωση ότι πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής σημασίας.
Η στάση του Κρεμλίνου δείχνει ότι η υπόθεση των S-400 παραμένει ευαίσθητο πεδίο στις σχέσεις Ρωσίας–Τουρκίας, καθώς αφορά όχι μόνο μια εξοπλιστική συμφωνία, αλλά και το πλαίσιο της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι πληροφορίες του Bloomberg
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία φέρεται να επιδιώκει την έγκριση της Ρωσίας για τη μεταβίβαση των συστημάτων αεράμυνας που είχε αγοράσει από τη Μόσχα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Άγκυρα για το μέλλον των S-400 έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες.
Το θέμα φέρεται να τέθηκε και κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη Μόσχα, όπου εξετάστηκαν σενάρια πώλησης, μεταβίβασης ή ακόμη και επιστροφής των συστημάτων στη Ρωσία.
Το ανοιχτό ζήτημα των S-400
Η αγορά των S-400 από την Τουρκία είχε προκαλέσει σοβαρή ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρούσε προβληματική την απόκτηση ρωσικού συστήματος αεράμυνας από χώρα-μέλος της Συμμαχίας.
Παρότι η Τουρκία είχε υπερασπιστεί την επιλογή της ως κυριαρχικό δικαίωμα, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα εξελίχθηκε σε διαρκές διπλωματικό βάρος.
Οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Άγκυρα αναζητά πλέον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος, χωρίς όμως η Μόσχα να εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει δημόσια τα χαρτιά της.
Το αν οι S-400 θα παραμείνουν στην Τουρκία, θα επιστραφούν στη Ρωσία ή θα μεταβιβαστούν σε τρίτη χώρα παραμένει ανοιχτό. Το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε εξέλιξη δύσκολα μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της Μόσχας.
ΠΚ

