Λίγες ώρες πριν από τον νέο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες “δεν έχουν σοβαρές διαφωνίες”.
Μιλώντας σε δεξίωση για το διπλωματικό σώμα στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας τόνισε ότι η απόφαση για απευθείας διαπραγματεύσεις αποτελεί “ιστορικό βήμα”, μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες χωρίς ουσιαστικό διάλογο.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Λίβανο “αποτυχημένο κράτος”, υποστηρίζοντας ότι τελεί ουσιαστικά υπό την επιρροή του Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ. Όπως σημείωσε, η οργάνωση αυτή συνιστά “κοινό εχθρό” για τις δύο χώρες, καθώς “απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και την κυριαρχία και το μέλλον του Λιβάνου”.
Ο Σάαρ υπογράμμισε ότι τα βασικά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών περιορίζονται σε “ορισμένες μικρές συνοριακές διαφορές”, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να επιλυθούν. “Το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη και την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η Χεζμπολάχ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενόψει των συνομιλιών, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση του Λιβάνου να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της οργάνωσης, κάνοντας λόγο για ανάγκη “ηθικής σαφήνειας και θάρρους”. “Δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική για ένα μέλλον ειρήνης, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας”, κατέληξε.

