17.9 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα-Χάνουν τη δυναμική τους

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα-Χάνουν τη δυναμική τους

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (5/12), καθώς υποχωρεί μέρος της δυναμικής που τροφοδότησε έναν ιδιαίτερα θετικό Νοέμβριο.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφουν άνοδο 0,35%, ενώ οι μετοχές εξόρυξης υποχωρούν 1,15%.

Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών καταγράφουν τις σημαντικότερες κινήσεις, με την Ericsson να καταγράφει άνοδο 9% μετά τη σύναψη συμφωνίας με την AT&T για την κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ORAN, ενώ η Nokia «κατρακυλά» 9,7%.

Οι μετοχές της φινλανδικής εταιρείας διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς χάνει μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της στον προμηθευτή της AT&T από την Ericsson.

Στα μάκρο, τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου καθυστέρησαν τις δαπάνες των Χριστουγέννων τον Νοέμβριο, οδηγώντας σε χαμηλές πωλήσεις λιανικής, σύμφωνα με τη βρετανική κοινοπραξία λιανικής.

Ο εμπορικός όμιλος διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,7% τον Νοέμβριο, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του 2,6% τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά χαμηλότερα από 4,2% αύξηση τον Νοέμβριο του 2022. Σημείωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό και επομένως πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πτώση του συνολικού όγκου.

Οι πωλήσεις τροφίμων ήταν 7,6% υψηλότερες κατά τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, ενώ οι πωλήσεις εκτός τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,6%.

«Η Black Friday ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, καθώς πολλοί έμποροι λιανικής προσπάθησαν να δώσουν στις πωλήσεις την απαραίτητη ώθηση τον Νοέμβριο. Αν και αυτό είχε αρχικά το επιθυμητό αποτέλεσμα, η δυναμική δεν διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα», δήλωσε η Έλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC.

Οι έμποροι λιανικής θα προσπαθήσουν να προσφέρουν στους πελάτες προσιτές τιμές τον Δεκέμβριο για να ενισχύσουν τις δαπάνες, είπε η Ντίκινσον, ενώ το 2024 θα αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις κόστους από τα υψηλότερα επιτόκια και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η κρίση κόστους ζωής συνεχίζει να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των καταναλωτών, δήλωσε ο Πολ Μάρτιν, επικεφαλής λιανικής της KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Με τους δύο από τους τρεις μήνες του κρίσιμου χρυσού τριμήνου να σημειώνουν αύξηση πωλήσεων κάτω από 3%, ήταν ήδη μια αδύναμη περίοδος για τα “εμπορικά» Χριστούγεννα. Οποιοδήποτε πλεονάζον απόθεμα δεν πουληθεί πριν από τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να πουληθεί ακόμα φθηνότερα, οδηγώντας σε μεγάλες εκπτώσεις τον Ιανουάριο, κάτι που ενδεχομένως να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ήδη στενά περιθώρια κέρδους», είπε ο Μάρτιν.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,15% στις 466,46 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,26% στις 16.446,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,37% στις 7.359,36 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,19% στις 7.497,21 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,16% στις 29.953 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,53% στις 10.230,72 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,62% στις 6.612,89 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Ευρωαγορές: Ο γερμανικός DAX επέκτεινε το ιστορικό υψηλό του

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

banks

«Βούλιαξαν» και οι Ευρωαγορές εξαιτίας της υποβάθμισης των ΗΠΑ

banks

Αρνητικό πρόσημο στις ασιατικές αγορές- Διασώθηκε ο Nikkei

banks

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στα οικονομικά data

banks

Sell off στη Wall Street-«Στα ύψη» οι αποδόσεις των ομολόγων

banks