20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Σε θετικό κλίμα οι ευρωαγορές μετά την ομιλία Πάουελ

Σε θετικό κλίμα οι ευρωαγορές μετά την ομιλία Πάουελ

Υψηλότερα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή (23/8), αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σηματοδότησε με σαφήνεια τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 518,40 μονάδες, επεκτείνοντας τα κέρδη του. 

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 18.640,85 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,47% στις 8.327,07 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,70% στις 7.577,04 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,02% στις 33.650,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 11.286,25 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI κέρδισε 0,80% στις 6.698,07 μονάδες.

Η μετοχή της Nestle υποχώρησε κατά 0,49%, περιορίζοντας τις απώλειες, οι οποίες είχαν φτάσει έως και το 4%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την αντικατάσταση του CEO Μαρκ Σνάιντερ με τον Λοράν Φρεξέ. Η μετοχή της Hugo Boss σημείωσε άνοδο 5,15%, αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, η Frasers, κατέθεσε αίτημα για την απόκτηση περισσότερων μετοχών.

Η βρετανική λίρα ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου -στα 1,319 δολάρια- ανεβαίνοντας σε υψηλό τουλάχιστον δύο ετών, ενώ το ευρώ, επίσης, ενισχύθηκε στα 1,117 δολάρια.

Στην πολυαναμενόμενη κεντρική ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hole, ο Πάουελ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα η πολιτική να προσαρμοστεί… Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Ο Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει «μειωθεί σημαντικά» και ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί, πλέον, να επικεντρωθεί στη στήριξη της ισχυρής αγοράς εργασίας.

Οι αγορές είχαν ήδη αποτιμήσει πλήρως μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed  τον Σεπτέμβριο, με την πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης να βρίσκεται στο 67,5% μετά τα σχόλια του Πάουελ.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ράλι το πρωί της Παρασκευής, ως αντίδραση στην ομιλία.

Στο συνέδριο στο Jackson Hole, αναμένεται να μιλήσει, επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι. 

Ο Μπέιλι εκτιμάται πως θα επισημάνει την πρόοδο στον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και την αποτελεσματικότητα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι από τις λεγόμενες «επιδράσεις δεύτερου γύρου», όπως η αύξηση των μισθών και η διαμόρφωση των τιμών, είναι χαμηλότεροι από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, αναμένεται, επίσης, να προειδοποιήσει για τα λιγότερο «ευνοϊκά» σενάρια που ενδέχεται να απαιτήσουν από την Τράπεζα της Αγγλίας να «διατηρήσει τον περιορισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Άνοδος #κέρδη #ΟΜΙΛΙΑ_ΠΑΟΥΕΛ #FED #επιτόκια #Μείωση_επιτοκίων

Related posts

Υψηλό 4μήνου «έπιασαν» οι γερμανικές μετοχές λόγω χαλάρωσης του πληθωρισμού

banks

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

banks

Ήπια αντίδραση στη Wall Street μετά το πτωτικό σερί

banks

Προσπάθεια ανάκαμψης στο άνοιγμα των ευρωαγορών

banks

Απώλειες άνω του 2,5% στις ευρωαγορές

banks

«Άλμα» για τους κινεζικούς δείκτες στις ασιατικές αγορές

banks