30.6 C
Athens
August 21, 2024
Image default
MARKETS

Σε υψηλό ενός μήνα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε υψηλό ενός μήνα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή (12/7) οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,88% και έκλεισε στις 524,08 μονάδες. Πρόκειται για την Τρίτη διαδοχική άνοδο του δείκτη, ο οποίος βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από τις 12 Ιουνίου, δηλαδή ακριβώς ένα μήνα πριν.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισαν αμφότεροι 1,27% και έκλεισαν στις 18.769,36 και τις 7.724,32 μονάδες, αντίστοιχα. Στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,36% στις 8.252,91 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,72% στις 11.250,60 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIΒ έκλεισε στο +0,76% και τις 34.580,52 μονάδες.

Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών σημείωσαν άνοδο 0,59% με την Ericsson να συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους, καθώς αρχικά σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 8% προτού κατεβάσει ταχύτητα. Η εταιρεία ανέφερε μικρότερη μείωση εσόδων το δεύτερο τρίμηνο από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές. Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογικές μετοχές ανέτρεψαν τις προηγούμενες απώλειες και έκλεισαν 1,73% υψηλότερα.

Η αντίδραση των αγορών στις ιστορικές εκλογές στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριάρχησε στην έναρξη της εβδομάδας. Ωστόσο, η προσοχή μεταφέρθηκε σε μια σωρεία δεδομένων που αφορούν τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,6% ετησίως και στο 0,2% σε μηνιαία βάση, με το τελευταίο να είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, οι οικονομολόγοι τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος μειώθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από την πρόβλεψη στο 3% ετησίως, από 3,3% τον Μάιο. Σε συνδυασμό με τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ενισχύονται πλέον σε πάνω από 90% οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, με άλλη μία να ακολουθεί πριν το τέλος του έτους.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

Wall Street: Ήπιες μεταβολές- Ο ενθουσιασμός μετριάζεται λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων

banks

Σε τροχιά ανάκαμψης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Μία «ανάσα» μακριά από το ιστορικό υψηλό του ο Nikkei

banks

Στο έλεος των νέων τραπεζικών πιέσεων η Wall Street

banks

Sell-off έως 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές

banks

Απότομο «φρενάρισμα» μετά τα ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq

banks