24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Μία «ανάσα» μακριά από το ιστορικό υψηλό του ο Nikkei

Μία «ανάσα» μακριά από το ιστορικό υψηλό του ο Nikkei

Το παράδειγμα των επιδόσεων-ρεκόρ της Wall Street ακολουθούν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με την Κίνα να παραμένει κλειστή όλη την εβδομάδα λόγω των εορτασμών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Μεγάλος πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ο οποίος συνέχισε την ανοδική του πορεία και πλέον βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από το ιστορικό υψηλό του.

Ο Nikkei έκλεισε μεν μακριά από τα υψηλά ημέρας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ενίσχυση κατά 0,92% στις 38.487,24 μονάδες. Ο δείκτης καταγράφει υψηλό 34 ετών και βρέθηκε λίγο κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών των 38.915,87 μονάδων (29 Δεκεμβρίου 1989), φτάνοντας σήμερα έως και τις 38.875 μονάδες.

Τα νέα κέρδη οφείλονται κυρίως σε τομείς όπως η τεχνολογία και η κατασκευή τσιπ, εν μέσω της συνεχιζόμενης διαφημιστικής εκστρατείας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ιαπωνικές μετοχές ενισχύθηκαν επίσης από τα αυξανόμενα «στοιχήματα» ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει περαιτέρω τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η εγχώρια οικονομία εισήλθε απροσδόκητα σε ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2023.

Αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι οι ιαπωνικές μετοχές είναι πιθανό να σημειώσουν ευρύτερο ράλι το 2024, προβλέποντας ότι ο Nikkei θα φτάσει τις 45.000 μονάδες, υποδηλώνοντας άνοδο 18% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής και την κίνηση των υπόλοιπων δεικτών σε Ασία και Ωκεανία, που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο 0,69% στις 7.685,30 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει «άλμα» 2,58% στις 16.356 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 2.648,76 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #ιαπωνία #ΡΕΚΟΡ

Related posts

Τέλος στο πτωτικό σερί της Wall Street- «Καύσιμο» η Fed

banks

Απώλειες στις Ευρωαγορές- Συνεχίζει την άνοδο ο DAX

banks

Κοντά σε χαμηλά πέντε ετών οι κινεζικές μετοχές- Μεικτά πρόσημα

banks

Αρνητικό πρόσημο στις ασιατικές αγορές- Διασώθηκε ο Nikkei

banks

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

banks

Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

banks