25.9 C
Athens
July 3, 2024
Image default
COMODITIES

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα υψηλά επτά εβδομάδων την Τετάρτη (19/6), καθώς η αισιοδοξία για τη ζήτηση του καλοκαιριού και οι ανησυχίες για κλιμάκωση των συγκρούσεων αντιστάθμισαν έκθεση του κλάδου που ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα.

«Η τρέχουσα συγκυρία παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα, αλλά υπάρχουν πράσινοι “βλαστοί” που υποδηλώνουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Η τιμή του μπρεντ που είναι 8 δολάρια πάνω από τα χαμηλά που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουνίου «δείχνει πραγματική αισιοδοξία ότι το παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου τελικά θα σφίξει», πρόσθεσε.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, έχοντας ανακάμψει έντονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κέρδισαν περισσότερο από 1 δολάριο την προηγούμενη συνεδρίαση, φτάνοντας σε υψηλό επτά εβδομάδων μετά από επίθεση ουκρανικού drone που προκάλεσε πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό πετρελαίου σε μεγάλο ρωσικό λιμάνι.

Στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς προειδοποίησε για έναν πιθανό «πόλεμο μέχρις εσχάτων» με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ακόμη και αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας.

Ένας κλιμακούμενος πόλεμος δημιουργεί το ρίσκο της διακοπής του εφοδιασμού στη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την Κίνα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου υστερεί στις προσδοκίες, αλλά οι λιανικές πωλήσεις, ένας δείκτης κατανάλωσης, σημείωσαν την ταχύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,264 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,077 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 538.000 βαρέλια, δήλωσαν οι πηγές, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών αναμένονται εντός της ημέρας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,05% στα 80,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,09% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,700% στα 35,290 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,15% στα 2.343,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,01% στα 29,567 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,61% στα 4,519 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0743 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,09% στο 1,2719 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8446 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης «ρίχνει» το πετρέλαιο

banks

Σε τροχιά για δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση το πετρέλαιο

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός

banks

Πετρέλαιο: Σε ανηφορικό «μονοπάτι» λόγω των εξελίξεων στη Ράφα

banks

Κοντά σε χαμηλό δύο μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιητικά… αγνοώντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks