22.3 C
Athens
September 21, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» με φόντο τα αποθέματα το πετρέλαιο-Ενισχύεται το φυσικό αέριο

«Σκαρφαλώνει» με φόντο τα αποθέματα το πετρέλαιο-Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο κοντά στο 1,5% την Τετάρτη (12/6), αφού πληθαίνουν οι προβλέψεις ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα πέσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενισχύοντας τις τιμές.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ καταγράφουν αύξηση πάνω από 1 δολάριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) και ΟΠΕΚ ενημέρωσαν τις προβλέψεις τους για το παγκόσμιο ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς πετρελαίου για το 2024.

Οι εκθέσεις τους υποδηλώνουν περιορισμένη πτώση των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επειδή και οι τρεις προβλέπουν πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters ο Ταμάς Βάργκα της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM.

Αυτές οι απόψεις ενισχύθηκαν από τα στοιχεία του κλάδου την Τρίτη που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, αν και ο ΔΟΕ μείωσε την πρόβλεψή του για την άνοδο της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, επικαλούμενος την υποτονική κατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες, οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι συμφωνεί με τον ΟΠΕΚ και την ΕΠΕ ότι θα υπάρξουν πτώσεις αποθεμάτων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξήγησε ο Βάργκα.

Ο ΔΟΕ προέβλεψε επίσης ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα ανέλθει στα 105,6 εκατομμύρια bpd έως το 2029 και θα επισκιαστεί από την προσφορά – 8 εκατομμύρια bpd πάνω από την προβλεπόμενη ζήτηση – έως το 2030.

Η πρόβλεψη του IEA για το επόμενο έτος, και μέχρι τη δεκαετία του 2030, είναι ζοφερή, σημείωσε ο Βάργκα. «Αλλά αν υπάρχουν αποθέματα για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τότε γιατί να περιμένουμε σημαντική πτώση των τιμών με την προσδοκία ότι θα υπάρξει υπερβολή μέχρι το 2030;», διερωτήθηκε.

Την Τρίτη, η EIA αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 σε 1,10 εκατομμύρια bpd, ενώ ο ΟΠΕΚ παρέμεινε στην πρόβλεψή του για το 2024 για 2,25 εκατομμύρια bpd.

Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι θα καταργήσουν σταδιακά τις περικοπές της παραγωγής από τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές περιμένουν και τις αποφάσεις της Federal Reserve όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,49% στα 79,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,39% στα 83,06 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,127% στα 35,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,05% στα 2.350,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,17% στα 29,86 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,01% στα 4,5553 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,78% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0825 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,84% στο 1,2845 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8426 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

Οι Χούθι… ανεβάζουν το πετρέλαιο- «Άλμα» το φυσικό αέριο

banks

Οι ελπίδες για ενίσχυση της ζήτησης ανεβάζουν το πετρέλαιο

banks

Ισχυρά κέρδη για κακάο και σιδηρομετάλλευμα το 2023

banks

Αλουμίνιο: Άγγιξε υψηλό 10 ετών λόγω των ελέγχων στην Κίνα

banks

Αγγίζει υψηλό τριετίας το πετρέλαιο,συνεχίζεται το ράλι του φυσικού αερίου

banks

«Καμπανάκι» Gazprom: Η Ευρώπη θα παγώσει τον φετινό χειμώνα

banks