18.9 C
Athens
May 1, 2024
Image default
COMODITIES

Οι Χούθι… ανεβάζουν το πετρέλαιο- «Άλμα» το φυσικό αέριο

Οι Χούθι… ανεβάζουν το πετρέλαιο- «Άλμα» το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (18/12), καθώς οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ενισχύουν τις ανησυχίες για διακοπές στην προμήθεια πετρελαίου, αν και ο σκεπτικισμός γύρω από το σχέδιο της Ρωσίας να περικόψει τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο περιορίζει τα κέρδη.

Η BP διέκοψε προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, είπε τη Δευτέρα, μετά τις επιθέσεις το Σαββατοκύριακο από τις δυνάμεις των Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης. Άλλες ναυτιλιακές εταιρείες δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι θα αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ σημείωσαν μικρά κέρδη την περασμένη εβδομάδα, μετά από επτά εβδομάδες πτώσης, αφού η συνεδρίαση της Federal Reserve των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δημιούργησε ελπίδες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει και οι μειώσεις είναι πλέον στο πρόγραμμα.

«Η άνοδος του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου, που έχει έρθει με τη μορφή τακτικών εχθροπραξιών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, παίζει τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της στην… ανάσταση του πετρελαίου», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής εταιρείας PVM.

Τις τιμές του πετρελαίου στηρίζει και η είδηση ότι η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι θα εμβαθύνει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά δυνητικά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς του κόσμου προσπαθούν να στηρίξουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Αυτό έρχεται αφότου η Μόσχα ανέστειλε περίπου τα δύο τρίτα των φορτώσεων του βασικού εξαγωγικού αργού πετρελαίου Urals από λιμάνια λόγω καταιγίδας και προγραμματισμένης συντήρησης την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο Βάργκα είναι επιφυλακτικός ως προς τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία θα προβεί σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για τις μειώσεις των εξαγωγών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες», είπε.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,77% στα 72,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,93% στα 77,23 δολάρια το βαρέλι.

«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Ανοδικά και μάλιστα πιο έντονα κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,758% στα 35,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ανεβαίνει 0,08% στα 2.037,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,35% στα 24,238 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,38% στα 3,8762 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0916 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,06% στο 1,2667 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8617 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό

Related posts

Η Γερμανία κινδυνεύει να σπαταλήσει δισεκατομμύρια στο LNG, λέει έκθεση

banks

Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την παραγωγή

banks

Πετρέλαιο: Προσωρινή η επιρροή των γεωπολιτικών εντάσεων

banks

Νέες πιέσεις δέχονται οι τιμές του πετρελαίου

banks

Σε νέο υψηλό ο χρυσός με ώθηση από τη Fed

banks

Σταθερό παραμένει το πετρέλαιο- Μειώνεται ο χρυσός

banks