33.6 C
Athens
July 7, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο- Σταθεροποιείται… χωνεύοντας τον ΟΠΕΚ το πετρέλαιο

«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο- Σταθεροποιείται… χωνεύοντας τον ΟΠΕΚ το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν ήπιες διακυμάνσεις τη Δευτέρα (3/6), καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τη σύνθετη πολιτική που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ για την επέκταση διαφόρων στρωμάτων περικοπών της παραγωγής, πολλές από αυτές μέχρι το 2025.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή συνολικά κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο όμιλος συμφώνησε την Κυριακή να επεκτείνει πολλές από τις περικοπές του μέχρι το 2025 για να στηρίξει την αγορά ενόψει της πιο ήπιας από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων σε βασικές δυτικές οικονομίες, των ανησυχιών για την αργή αύξηση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στην Κίνα και της αυξανόμενης παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την επέκταση των περικοπών κατά 3,66 εκατομμύρια bpd που επρόκειτο να λήξουν στο τέλος του 2024 έως το τέλος του 2025.

Επεκτείνει επίσης 2,2 εκατομμύρια bpd εθελοντικών περικοπών που επρόκειτο να λήξουν στο τέλος αυτού του μήνα, αλλά τώρα θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου προτού καταργηθούν σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ορισμένοι αναλυτές περιέγραψαν την απόφαση ως σταδιακά πτωτική για τις τιμές του πετρελαίου.

«Η κοινοποίηση ενός εκπληκτικά λεπτομερούς σχεδίου για την χαλάρωση των επιπλέον περικοπών καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση χαμηλής παραγωγής εάν η αγορά αποδειχθεί πιο ήπια από τις ανοδικές προσδοκίες του ΟΠΕΚ», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Αυτά τα οκτώ βασικά μέλη αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον όμιλο να πείσει τις αγορές ότι είναι σε θέση να στηρίξει τις τιμές όταν το ποσοστό της παραγωγής που έχει αποτελεσματικό έλεγχο είναι περιορισμένο, δήλωσε ο Κάλουμ Μακφέρσον, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Investec.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το μπρεντ μειώθηκε κατά μερικά δολάρια από τότε που το Reuters ανέφερε για πρώτη φορά ότι μια τέτοια συμφωνία του ΟΠΕΚ+ ήταν στα σκαριά την περασμένη εβδομάδα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,05% στα 77,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,10% στα 81,19 δολάρια το βαρέλι.

«Εκτοξεύεται» το φυσικό αέριο

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου «σκαρφαλώνουν» τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς η προσφορά από τη Νορβηγία καταρρέει εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύονται 6,420% στα 36,420 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει και τα 37,78 ευρώ/MWh), στην υψηλότερη τιμή στον κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης από τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν επίσης κατά 15% καθώς η προσφορά από τη Νορβηγία στη Βρετανία ήταν ακρωτηριασμένη.

Ο κόμβος Sleipner στην υπεράκτια Νορβηγία έκλεισε, έχοντας επίσης σταματήσει τη λειτουργία του στο χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna, δήλωσε στο Reuters ο χειριστής του αγωγού Gassco.

«Υπήρξε ένα περιστατικό στην πλατφόρμα Sleipner Riser την Κυριακή, η οποία μας είπαν ότι έκλεισε», δήλωσε στο Reuters το πρωί της Δευτέρας ο Άλφρεντ Χάνσεν, επικεφαλής του συστήματος αγωγών στο Gassco.

Ο υπεράκτιος κόμβος Sleipner Riser είναι ένα σημείο σύνδεσης για αγωγούς που συνδέουν το εργοστάσιο Nyhamna στη δυτική ακτή της Νορβηγίας με τον τερματικό σταθμό Easington στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και οι δύο τερματικοί σταθμοί έκλεισαν τη Δευτέρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,30% στα 2.352,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,81% στα 30,685 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,24% στα 4,6582 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0847 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,05% στο 1,2732 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8519 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ

Related posts

Διευρύνει τις απώλειές του το πετρέλαιο-Πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

JP Morgan: Αναθεώρηση της στρατηγικής του ΟΠΕΚ λόγω μειωμένης ζήτησης

banks

Προς τρίτη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Κέρδη άνω του 3% το πετρέλαιο-Ενισχύεται το ευρώ

banks

Πετρέλαιο: Κοντά στα 70 δολάρια μετά τις επιθέσεις στη Σ.Αραβία

banks

Goldman Sachs: Μειώνει κατά $10/βαρέλι την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

banks