24.4 C
Athens
September 29, 2024
Image default
MARKETS

Στα «κόκκινα» το άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα μάκρο στο επίκεντρο

Στα «κόκκινα» το άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα μάκρο στο επίκεντρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επεκτείνουν τις απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (29/5) μετά τη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και ένα μήνα.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεβαίνουν κατά 0,64%, ως ο μοναδικός τομέας στα «πράσινα», ενώ οι ταξιδιωτικές υποχωρούν 1,1%.

Η International Distribution Services, ιδιοκτήτης της βρετανικής Royal Mail, καταγράφει άνοδο 3% μετά την αποδοχή συμφωνίας εξαγοράς ύψους 3,57 δισεκατομμυρίων λιρών (4,56 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι.

Ο δείκτης Stoxx υποχώρησε 0,6% την Τρίτη, στη μεγαλύτερη απώλειά του από τις 30 Απριλίου, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις προοπτικές των επιτοκίων και παρακολουθούν τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως.

Μια σταθερή συγκομιδή κερδών πρώτου τριμήνου και ετησίων έχει θέσει τον δείκτη σε τροχιά για μηνιαίο κέρδος.

«Η περίοδος κερδών ήταν γενικά καλύτερη από ό,τι φοβόμασταν», είπε ο Μάρκους Μόρις-Έιτονn, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την Ευρώπη και παγκοσμίως της AllianceBernstein, στο CNBC.

«Το 51% των εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά στην πραγματικότητα τα δύο τρίτα των εταιρειών ξεπέρασαν ή ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, και όταν σκάβεις κάτω από την επιφάνεια αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το περιθώριο κέρδους στις ευρωπαϊκές εταιρείες κατά τη διάρκεια του τριμήνου», επεσήμανε.

«Αυτό που είναι ενδεικτικό είναι ότι οι εταιρείες καταφέρνουν μέχρι στιγμής να διατηρήσουν πολλές από τις αυξήσεις τιμών που προώθησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου Covid, έτσι καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, οι εταιρείες κρατούν εκείνα τα κέρδη τιμών που ωφελούν τη γραμμή περιθωρίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, καθώς η ροή των κερδών έχει στερέψει, η προσοχή στρέφεται ξανά στα σχέδια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, καθώς εκφράζουν επιφυλακτικότητα για τις πληθωριστικές προοπτικές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι θα χρειαστούν «πολλοί ακόμη μήνες θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό» για να του δώσει εμπιστοσύνη ότι είναι καιρός για μείωση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ, δήλωσε σε ομιλία του στο Λονδίνο ότι «σύντομα» θα είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε προς λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική, αλλά ότι η χαλάρωση πρέπει να προχωρήσει «αργά» και «σταδιακά» από εκεί.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο από την ευρωζώνη όσο και από τις ΗΠΑ αναμένονται την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,39% στις 517,20 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,42% στις 18.607,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,61% στις 8.008,58 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,17% στις 8.240,33 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,41% στις 34.515 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,30% στις 11.241,89 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,51% στις 6.875,62 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο Stoxx 600 επέκτεινε το ιστορικό υψηλό του

banks

Κατέβασε «ταχύτητα», αλλά επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street

banks

Κατεβάζει «ταχύτητα» η Wall Street μετά το πολύμηνο υψηλό

banks

Κοντά σε υψηλό δύο ετών οι μετοχές στην Αυστραλία

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600

banks

Ευρωαγορές: Mικτά πρόσημα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

banks