21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Κατέβασε «ταχύτητα», αλλά επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street

Κατέβασε «ταχύτητα», αλλά επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street

Με ήπια άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη (10/8) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχαν αποκομίσει το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Αρχικά, η αμερικανική αγορά είχε λάβει στήριξη από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε σε καλύτερα από το αναμενόμενο επίπεδα. Ωστόσο, στη συνέχεια οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και για το αν οι μετοχές έχουν άλλα περιθώρια ανόδου.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή (CPI) αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 3,2% και με τον δομικό CPI να διαμορφώνεται στο 4,7%. Οι παραπάνω τιμές αποδεικνύονται καλύτερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 248.000 την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 230.000.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά της, τονίζοντας ότι ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να αισθανθεί η ίδια άνετα ότι η κεντρική τράπεζα έκανε αρκετά.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι της Disney. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones πρόσθεσε 52,79 μονάδες, ή 0,15%, για να τερματίσει στις 35.176,15 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,03% στις 4.468,83 μονάδες και ο Nasdaq Composite έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 13.737,99 μονάδες.

Νωρίτερα και οι τρεις δείκτες ενισχύονταν περισσότερο από 1%, με τον Dow να κερδίζει έως και πάνω από 450 μονάδες. Παρά τα σημερινά κέρδη, ο Nasdaq Composite και ο S&P 500 βρίσκονται σε τροχιά για να κλείσουν την εβδομάδα χαμηλότερα κατά 1,2% και 0,2%, αντίστοιχα.

Στους εταιρικούς τίτλους, η Disney κέρδισε 4,9% μετά την ανακοίνωση μιας επερχόμενης αύξησης των τιμών για τις συνδρομές στο Disney+ χωρίς διαφημίσεις. Ο κολοσσός στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ανέφερε επίσης οικονομικά κέρδη ανά μετοχή που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το γ’ τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Πάνω από το 90% των εταιρειών του S&P 500 ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία κέρδη τους. Από αυτές, περίπου το 80% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street, σύμφωνα με την FactSet.

Πτώση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να παραμένει πάντως κοντά σε υψηλό 6,5 μηνών, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο «μαύρος χρυσός» έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες από τις επεκτάσεις στις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, παράλληλα με τους φόβους για την προσφορά που προκαλούνται από την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με κίνδυνο να απειλήσει τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου.

Στο πεδίο των τιμών, το brent υποχώρησε κατά 1,15 δολάρια ή 1,3% στα 86,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI έχασε 1,58 δολάρια ή 1,9%, στα 82,82 δολάρια το βαρέλι.

Με μικρές μεταβολές έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε μεν τον Ιούλιο, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,70 δολάρια στα 1.948,90 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 9 cents ή 0,4% στα 22,82 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 2 cents ή 0,5% στα 3,77 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • FED
  • CPI
  • Disney+
  • Dow Jones
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες ο Nikkei

    banks

    Ευρωαγορές: Κέρδη με το βλέμμα σε εκλογές και εταιρικά αποτελέσματα

    banks

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας τον πληθωρισμό

    banks

    Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στην Αθήνα

    banks

    Ανάκαμψη στη Wall Street μετά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο

    banks

    Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στην ΕΚΤ

    banks