29.4 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Στην ΑΔΑΕ το… μπαλάκι για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μετά την απάντηση της ΕΥΠ

Στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στρέφονται πλέον τα βλέμματα για τις επόμενες εξελίξεις στην έρευνα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, μετά την απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ, με την οποία αρκέστηκε να την παραπέμψει στην εισαγγελική διάταξη για την άρση του απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Η εν λόγω διάταξη αναφέρει μονάχα τον τηλεφωνικό αριθμό που τίθεται υπό παρακολούθηση και το διάστημα αυτής, χωρίς καμία αναφορά στην αιτιολόγηση για την άρση του απορρήτου.

Κοινώς, με την απάντησή της αυτή η ΕΥΠ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της 5ης Απριλίου 2024, που ανέφερε ρητώς πως ο θιγόμενος, Νίκος Ανδρουλάκης, πρέπει να ενημερωθεί μέσω της ΑΔΑΕ για τους λόγους της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Το «μπαλάκι» έτσι επιστρέφει στην ΑΔΑΕ που φέρει την ευθύνη της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης.

Στην ερχόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 22 Μαΐου, τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής θα κληθούν να αποφασίσουν, τόσο στο πώς θα απαντήσουν στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στο πώς θα αντιδράσουν θεσμικά στη μη συμμόρφωση της ΕΥΠ με την απόφαση του ΣτΕ.

Αντισυνταγματική η μη συμμόρφωση

Όπως τονίζουν νομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, η μη συμμόρφωση της ΕΥΠ με δικαστική απόφαση προσκρούει στο άρθρο 95 του Συντάγματος για την υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις, με την «παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει».

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν μάλιστα στο Ν.3068/2002 και στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις Αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έχει την αρμοδιότητα επιβολής και πειθαρχικών κυρώσεων.

Πέραν αυτών, η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κινηθεί η ίδια εναντίον της ΕΥΠ για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Εφόσον δεν το πράξει, οι ίδιες νομικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη εναντίον της ΕΥΠ αλλά και της ΑΔΑΕ.

Related posts

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

banks

Γκάρμπερ – Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να ανακαλέσει τις εξαγγελίες για την Αμμόχωστο

banks

Το δημογραφικό και η προστασία της ελληνικής οικογένειας είναι προτεραιότητα, λέει ο Μητσοτάκης

banks

Μπριζίτ Μακρόν – Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα» συνοδεύομενη από την Μαρέβα Μητσοτάκη

banks

«Λάθος η αποχώρηση» της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Φάμελλος

banks1

Σβίγκου για γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Να αλλάξουμε το σκοτεινό πρόσωπο της κοινωνίας

banks