22 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Συνεχίζεται η άνοδος για τον χρυσό ενόψει μείωσης των επιτοκίων

Συνεχίζεται η άνοδος για τον χρυσό ενόψει μείωσης των επιτοκίων

Αυξημένες είναι οι τιμές του χρυσού την Πέμπτη (15/8), καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενισχύουν την πεποίθηση ότι η μείωση των επιτοκίων από τη Fed είναι σχεδόν σίγουρη τον Σεπτέμβριο.

Τα συμβόλαια spot σημείωναν άνοδο 0,5%, στα 2.458,74 δολάρια ανά ουγγιά, το μεσημέρι της Πέμπτης, μόλις 25 δολάρια μακριά από το υψηλό ρεκόρ των 2.483,60 δολαρίων, τον περασμένο μήνα. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό ενισχύθηκαν κατά 0,7% στα 2.496,50 δολάρια.

«Ο χρυσός συνεχίζει να βρίσκει αντίσταση στην περιοχή των 2.475-80 δολαρίων, με τους επενδυτές να αναζητούν την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, πριν προσθέσουν περισσότερη έκθεση», δήλωσε ο Ole Hansen, της Saxo Bank, προσθέτοντας ότι, προς το παρόν, η αγορά είναι διχασμένη σχετικά με το αν τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, οι αγορές βλέπουν 100% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Το συμβόλαιο spot για το ασήμι, το μεσημέρι της Πέμπτης, κέρδιζε 1,7% στα 28,06 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχυόταν κατά 1,8% στα 935,77 δολάρια και το παλλάδιο έχανε 0,1% στα 934,50 δολάρια. 

«Το ασήμι κερδίζει λίγο έδαφος έναντι του χρυσού, υποστηριζόμενο από την άνοδο των τιμών του χαλκού, εν μέσω φόβων για την προσφορά από την απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο του κόσμου στη Χιλή», δήλωσε ο Hansen.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ είδαν συγκρατημένη αύξηση τον Ιούλιο, ενώ η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε κάτω από το 3%, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια, ανοίγοντας περισσότερο την «πόρτα» για μειώσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, είναι ανοιχτός σε μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όπως είπε στους Financial Times, προσθέτοντας ότι η Fed δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον καθυστέρηση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, γενικά, τείνει να ενισχύει την ελκυστικότητα των λιγότερο «αποδοτικών» μετάλλων.

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται σήμερα.

«Εάν η αγορά εργασίας «μαλακώσει», (το περιβάλλον) θα είναι κάπως υποστηρικτικό για τον χρυσό και το αντίστροφο», δήλωσε η Rhona O’Connell, αναλύτρια της StoneX.

#Μέταλλα #Τιμές #χρυσός #ασήμι

Related posts

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο με φόντο τα αποθέματα

banks

Συνεχίζει να «ανεβαίνει» το πετρέλαιο, σταθεροποιείται ο χρυσός

banks

Συνεχίζεται η βύθιση της τουρκικής λίρας-Ανοδικά το πετρέλαιο

banks

Υποχωρεί ελαφρά με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό το πετρέλαιο

banks

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις Goldman Sachs, Morgan Stanley για το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Ισχυρή άνοδος λόγω των φόβων για το Σουέζ

banks