24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street- 8η ανοδική συνεδρίαση

Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street- 8η ανοδική συνεδρίαση

Υψηλότερα κινήθηκε τη Δευτέρα (19/8) η Wall Street, συνεχίζοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας. 

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 40.896,40 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 5.607,45 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 1,37%, κλείνοντας στις 17.873,38 μονάδες. 

Οι κινήσεις της Δευτέρας σηματοδοτούν τη συνέχιση του ράλι «ανάκαμψης», μετά από μια κερδοφόρα εβδομάδα, κατά την οποία ο S&P 500 κέρδισε 3,9%, κλείνοντας την καλύτερη εβδομάδα του από το 2023.

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μια αναταραχή, αφού τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τροφοδότησαν τους φόβους για ύφεση και ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων. Αυτές οι ανησυχίες πυροδότησαν ένα παγκόσμιο sell-off, ωθώντας τον S&P 500 στη χειρότερη ημέρα του από το 2022, στις 5 Αυγούστου.

Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έφεραν κάποια ηρεμία στην ανήσυχη αγορά, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η οικονομία μπορεί να πετύχει ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης». Οι επενδυτές είδαν θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού -που μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή- τον Ιούλιο, επιβραδύνθηκε στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

«Η αγορά έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως, μετά τους υπερβολικούς φόβους για ύφεση, στις αρχές του μήνα», δήλωσε ο Greg Marcus, διευθύνων σύμβουλος της UBS Private Wealth Management. Ωστόσο, «αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή για το υπόλοιπο του έτους».

«Ενώ παραμένουμε γενικά ανοδικοί (σ.σ. στις προβλέψεις μας), δεν βλέπουμε μια ευθεία γραμμή προς τα πάνω για την αγορά», δήλωσε ο Marcus. «Η οικονομία επιβραδύνεται και πιθανότατα θα υπάρξει ένα μείγμα αντικρουόμενων οικονομικών στοιχείων τους επόμενους μήνες, το οποίο θα συνεχίσει αυτήν τη συζήτηση περί ύφεσης».

Πλέον, η Wall Street στρέφει την προσοχή της στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole, την Παρασκευή. Πριν από αυτό, οι επενδυτές θα αναλύσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δημοσιεύονται την Τετάρτη, με την ελπίδα να δουν περισσότερες ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων.

Απώλειες άνω του 2% για WTI και Brent  

Πτώση σημείωσαν, τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ενώ οι ανησυχίες για την εξασθένηση της ζήτησης επιβαρύνουν, επίσης, την αγορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ, απ‘ όπου προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία θα οδηγήσει σε τερματισμό των μαχών και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται να συνεχιστούν αυτήν την εβδομάδα, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου WTI, έκλεισε 2,97% χαμηλότερα, στα 74,37 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο για το Brent, παραδόσεως Οκτωβρίο υποχώρησε κατά 2,54%, κλείνοντας στα 77,66 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #nyse #Άνοδος #ραλι #ανάκαμψη

Related posts

Ανακάμπτουν στο άνοιγμα μετά τη χειρότερη εβδομάδα τους οι ευρωαγορές

banks

Στα πράσινα η Wall Street- Ρεκόρ για τον Nasdaq

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα νέα στοιχεία

banks

Τραπεζικό sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Διατηρείται το ανοδικό μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές- Βαρύ κλίμα στο Χονγκ Κονγκ

banks