31.6 C
Athens
June 29, 2024
Image default
POLITICS

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονοι τριγμοί – Ο Κασσελάκης συγκαλεί τα κομματικά όργανα, 7 Ιουλίου Κεντρική Επιτροπή

Νέος κύκλος εσωστρέφειας φαίνεται ότι άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να συγκεντρώνουν σήμερα υπογραφές για σύγκληση των κομματικών οργάνων, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τις παραιτήσεις των Τεμπονέρα, Κοτσακά από τα κομματικά όργανα, την αναστολή λειτουργίας του καθημερινού φύλλου της Αυγής, και τις δηλώσεις περί μαύρων χρημάτων και της κληρονομούμενης δυστοκίας στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλούν έντονες αντιδράσεις και αναταράξεις.

Υπό την αυξανόμενη πίεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προλαβαίνει τις εξελίξεις και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αποφάσισε την σύγκλιση των κομματικών οργάνων. Ειδικότερα, την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 7 Ιουλίου.

Μαζικά αιτήματα

Τα αιτήματα για συζήτηση των κρίσιμων ζητημάτων που έχουν προκύψει και των τελευταίων εξελίξεων είχαν ήδη ξεκινήσει από χθες όπως έγραψε το in, με αρκετά μέλη του κόμματος αλλά και στελέχη να ζητούν να γίνει η αναγκαία κουβέντα στα επίσημα όργανα του κόμματος.

Ειδικότερα το πρώτο βήμα έγινε χθες από τους  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να γίνει πρώτα συνεδρίαση σε επίπεδο ΚΟ και μετά να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Σήμερα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, άρχισε να διακινείται μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κείμενο για συλλογή υπογραφών με βασικό αίτημα τη σύγκληση των επίσημων κομματικών οργάνων και της ΚΟ, με αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να έχουν βάλει την υπογραφή τους. Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Δ.Καλαματιανός, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Μαρία Ρεπούση περιλαμβάνονται μεταξύ των υπογραφών.

Στο κείμενο, με το οποίο ζητείται να συζητηθούν στα επίσημα όργανα του κόμματος όλα τα κρίσιμα θέματα, από το αποτέλεσμα των εκλογών μέχρι τα όσα έχουν προκύψει από τις τελευταίες δηλώσεις και πράξεις του Στέφανου Κασσελάκη, γίνεται λόγος για λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις που δεν εγκρίθηκαν, όπως το κλείσιμο της Αυγής, ενώ διατυπώνονται και προβληματισμοί για το ιδεολογικό στίγμα και τη μετέπειτα πορεία του κόμματος.

Το αρχικό σχέδιο ήταν το εν λόγω κείμενο με τις υπογραφές να σταλεί στην Κουμουνδούρου, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια έξυπνη κίνηση πρόλαβε τις εξελίξεις, περιορίζοντας την ένταση των εσωτερικών τριγμών, διαρρέοντας τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα.

Τεταμένο κλίμα

Το κλίμα είχε οξυνθεί από το πρωί μετά τις παραιτήσεις, συνοδευόμενες με αιχμηρή ανακοίνωση, των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παραιτούνται από το κόμμα, αλλά μόνο από το οργανωτικό σκέλος, εξαπέλυσαν πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη μιλώντας «για μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη» και χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον άκομψες» τις «αναφορές για »τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ»».

Επανήλθαν δε στην πρότασή τους για συμμαχίες και ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου τονίζοντας «αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές».

Ο Ιούλιος προβλέπεται καυτός και για τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ψυχραιμότερους να τονίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθούν εκ βάθους όλα τα ανοιχτά ζητήματα, να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και το κόμμα να βρει τον βηματισμό του, με την εσωστρέφεια, από την οποία πλήττεται και το ΠΑΣΟΚ, να λειτουργεί προς το παρόν προς όφελος της ΝΔ που εξακολουθεί να κυβερνά χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση.

Related posts

Ο Δήμος Πειραιά και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση συγκεντρώνουν σχολικά είδη για τα παιδιά της Θεσσαλίας

banks

ΠΑΣΟΚ: Αποκαλυπτική του λαϊκισμού Μητσοτάκη η υπαγωγή ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία

banks

Μήνυμα Μπελέρη μετά την εκλογή του: Δώσαμε και κερδίσαμε μια μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου

banks1

Εκλογές: Οι «πρωτιές», οι «αποστρατείες», οι λαϊκές γειτονιές και τα νησιά – Στο μικροσκόπιο της ΝΔ τα δεδομένα της κάλπης

banks1

Νίκος Ανδρουλάκης: Tι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών;

banks1

Γάμος ομόφυλων: Αποχή αποφάσισε ο Πλεύρης – «Δεν μπορώ να ψηφίσω»

banks1