Σχοινάς: Όσο διαρκεί η κρίση, θα συνεχίζεται η στήριξη της κτηνοτροφίας

Σχοινάς: Όσο διαρκεί η κρίση, θα συνεχίζεται η στήριξη της κτηνοτροφίας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε “ψυχραιμία και εμπιστοσύνη” από τον αγροτικό κόσμο σχετικά με τις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέδριο

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle

  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς ζήτησε “ψυχραιμία και εμπιστοσύνη” από τον αγροτικό κόσμο σχετικά με τις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων και τη μετάβαση σε νέο σύστημα πληρωμών.
  • Το νέο σύστημα θα είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και η προσωρινή καθυστέρηση στην πληρωμή θεωρείται αναγκαία για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ομαλής λειτουργίας του στο μέλλον.
  • Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει “παράλυση των πληρωμών”, με συνολικές καταβολές 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 και τη διαδικασία πληρωμών να συνεχίζεται κανονικά στο δεύτερο εξάμηνο.

«Ψυχραιμία και εμπιστοσύνη» ζήτησε από τον αγροτικό κόσμο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων και στη μετάβαση στο νέο σύστημα πληρωμών, κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της 4ης συνεδρίασης του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Α) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε, η δημιουργία του νέου συστήματος, το οποίο θα βρίσκεται «στα χέρια του κράτους» και όχι ιδιωτών ή εταιρειών, απαιτεί χρόνο προσαρμογής, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι η προσωρινή καθυστέρηση είναι αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ομαλή λειτουργία του στο μέλλον.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η αγωνία των παραγωγών είναι «γνήσια» και δικαιολογημένη, καθώς η αξιοπιστία του συστήματος πληρωμών έχει δοκιμαστεί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δουλεύει, διορθώνει και πληρώνει», υπενθυμίζοντας ότι μετά τη μεγάλη πληρωμή στα τέλη Ιουνίου, το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ. «Δεν θα υπάρξει παράλυση των πληρωμών», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο MyAgro, το οποίο, όπως είπε, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά φέτος, σημειώνοντας ότι από την επόμενη χρονιά θα είναι ένα πιο προβλέψιμο και ασφαλές σύστημα, με περισσότερες διασταυρώσεις, μεγαλύτερη διαφάνεια και περιορισμό των περιπτώσεων όσων δεν δικαιούνται να συμμετέχουν στο σύστημα πληρωμών.

Η κτηνοτροφία στο επίκεντρο – «Όσο διαρκεί η κρίση, θα συνεχίζεται η στήριξη»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΑΑΤ στην κτηνοτροφία και τις επιζωοτίες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ένα από τα δυσκολότερα μέτωπα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας.

Λέγοντας ότι η μάχη κατά των ζωονόσων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πως δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ως «κερδισμένη» πριν ολοκληρωθεί, ο ίδιος επισήμανε:«Δεν θα το κάνω γιατί θα ήταν ανακριβές και άδικο απέναντι στους κτηνοτρόφους που συνεχίζουν να υφίστανται αυτή την πίεση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση της κρίσης εξελίσσεται σε τρία επίπεδα: περιορισμός και εξάλειψη των ζωονόσων, στήριξη των κτηνοτρόφων και προετοιμασία για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως είπε, η Ελλάδα καταβάλλει από τις υψηλότερες αποζημιώσεις στην ΕΈ για τα ζώα που θανατώνονται, ενώ από το 2025 έχουν καταβληθεί περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωοτροφών και την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

Παράλληλα, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής κτηνοτροφίας, που περιλαμβάνει ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, ασφαλέστερες και πιο σύγχρονες εκτροφές, ενίσχυση της βιοασφάλειας, καλύτερα οργανωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες και μόνιμο μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης επιζωοτιών. «Όσο η κρίση συνεχίζεται, θα συνεχίζεται και η στήριξη και όταν έρθει η στιγμή της ανασύστασης θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε, εμφατικά.

«Δεν θα συνηθίσουμε την ευλογιά στη Λέσβο, στόχος μας να την νικήσουμε»

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Σχοινάς στη Λέσβο, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, τη μεγάλη πίεση και την κόπωση που προκαλεί η παρατεταμένη κρίση.

«Στη Λέσβο δεν πρόκειται να συνηθίσουμε την ευλογιά, ούτε πρόκειται να μάθουμε να ζούμε μαζί της. Στόχος μας είναι να τη νικήσουμε και να κλείσει οριστικά αυτός ο κύκλος», τόνισε.

Όπως σημείωσε, για την αντιμετώπιση της κατάστασης κινητοποιούνται όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της πολιτείας, από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την επιστημονική κοινότητα έως τις Περιφέρειες και τις κρατικές υποδομές, ενώ, όπως ανέφερε, τις τελευταίες ημέρες συμμετέχουν στην προσπάθεια και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

«Απέναντι σε μια τέτοια κρίση δεν υπάρχουν στεγανά. Υπάρχει ένα κράτος, ένας μηχανισμός που αγωνίζεται και λειτουργεί ενιαία και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η αποφυγή δύσκολων αποφάσεων σήμερα μπορεί να επιτρέψει στη ζωονόσο να εξαπλωθεί και να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η νέα ΚΑΠ και το «τρίπτυχο» της επόμενης περιόδου

Συνοψίζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου στο τρίπτυχο πληρωμές – νέα ΚΑΠ – επιζωοτίες, ο ίδιος επισήμανε ότι καμία από τις τρεις αυτές προτεραιότητες δεν μπορεί να παραμεληθεί.

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο μετάβασης και αλλαγής, με στόχο στο τέλος του 2026 ο πρωτογενής τομέας να είναι «πιο οργανωμένος, πιο ασφαλής, πιο ισχυρός, πιο παραγωγικός και πιο διάφανος».

Ο ΥΠΑΑΤ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδιώκει απλώς να είναι «ευχάριστη» ή πρόσκαιρα αρεστή, αλλά «χρήσιμη» και σημείωσε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας στην αντιμετώπιση των επιζωοτιών θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρές για την ελληνική κτηνοτροφία.

«Ο λαός εμπιστεύθηκε με την ψήφο του αυτή την κυβέρνηση και περιμένει από αυτή την κυβέρνηση να είναι χρήσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η διαμόρφωση ενός νέου, πιο αξιόπιστου πρωτογενούς τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα περίοδος μπορεί να αποτελέσει μια νέα σελίδα για την ελληνική γεωργία, με περισσότερη οργάνωση, ασφάλεια, παραγωγικότητα και διαφάνεια.

-: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αξίζει να διαβάσετε δημοφιλείς ειδήσεις στο -

Διαβάστε επίσης περισσότερες ειδήσεις από το -

Απόρρητο

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Νορβηγία: Θα βοηθήσουμε τους Ρώσους που εγκλωβίστηκαν στην Αρκτική μετά την κατάσχεση πλοίου

Η Νορβηγία θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στους Ρώσους που βρίσκονται στα αρκτικά νησιά Σβάλμπαρντ, μετά την κατάσχεση ενός πλοίου που μετέφερε επιβάτες και προμήθειες προς το αρχιπέλαγος, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας, σύμφωνα με το Reuters. Νορβηγικό δικαστήριο διέταξε αυτή την εβδομάδα την κατάσχεση στο Σβάλμπαρντ του κρουαζιερόπλοιου Professor Molchanov

Γιατί το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Η μηνιαία ανάπαυλα στις εχθροπραξίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών έληξε αυτή την εβδομάδα με μια νέα ανταλλαγή πυρών, επαναφέροντας την περιοχή σε ένα επικίνδυνο – και δυνητικά μη βιώσιμο – στρατιωτικό αδιέξοδο. Ο αμερικανικός στρατός έπληξε ξανά το Ιράν την Τρίτη, προκαλώντας την Τεχεράνη να επιτεθεί στην Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το

Μιτζάλης (CEO ΑΒΑΞ): Διατήρηση ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα- Νέα έργα 700 εκατ. ευρώ

Τις μεγάλες συμφωνίες άνω των 700 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η ΑΒΑΞ μέσα στο καλοκαίρι, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, νέα έργα που διαμορφώνουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου στα πολύ υψηλά επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ. Ο Κ. Μιτζάλης ανακοίνωσε την υπογραφή δύο νέων συμβάσεων, τις τελευταίες ημέρες για την κατασκευή

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 7 έως 11 Σεπτεμβρίου

Κατά την περίοδο 7 Σεπτεμβρίου έως 11 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν 38.020.000 ευρώ σε 69.800 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ: Από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 15.000.000 ευρώ σε

Πληροφορίες ΣΚΑΪ: Κατώτατο μισθό στα 1.000 ευρώ θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει, αύριο στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2027. Η αύξηση στα 1.000 ευρώ μεικτά υπερβαίνει κατά 50 ευρώ τις δεσμεύσεις

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στηρίζει τη Μαρία Μπαρτίρομο του Fox News που απολύθηκε αιφνιδιαστικά

Τη στήριξή του στη διάσημη δημοσιογράφο του Fox News, Μαρία Μπαρτίρομο, σθεναρή σύμμαχό του, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρησή της από το τηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η δημοσιογράφος απολύθηκε επειδή φέρεται να διαβίβασε στον Λευκό Οίκο εσωτερικές επικοινωνίες του δικτύου σχετικά με ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές

Ζελένσκι: Οι Κούσνερ και Γουίτκοφ θα επισκεφθούν το Κίεβο την Κυριακή

Δύο Αμερικανοί διαπραγματευτές για την ειρήνη θα επισκεφθούν την Ουκρανία την Κυριακή, αφού προηγουμένως επισκεφθούν τη Μόσχα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα εγγυηθεί την ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου κατά την επίσκεψη του Στιβ Γουίτκοφ και του Τζάρεντ Κούσνερ στη Μόσχα. Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης – Η σημασία του Κάθετου Διαδρόμου

Τον ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικού κόμβου στον υπό διαμόρφωση ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βασικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, ανέδειξε η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, μιλώντας στο 10ο Southeast Europe Energy Forum (SEEF2026), που διεξήχθη σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Κατά την τοποθέτηση

Related Articles

Popular Categories