Σύμπραξη Ferrari, BMW, Tesla και Κίνας για την μετάβαση από τον χαλκό σε φθηνότερο αλουμίνιο

Η Ferrari και η BMW λανσάρουν νέα μοντέλα με ελαφριά, οικονομικά αποδοτική καλωδίωση αλουμινίου, επιταχύνοντας την απομάκρυνση από τον χαλκό, το κυρίαρχο υλικό στην ηλεκτρική καλωδίωση από την εφεύρεση της ηλεκτρικής μπαταρίας πριν από δύο αιώνες.

Οι αποφάσεις αυτές ακολουθούν παρόμοιες κινήσεις της Tesla και των Κινέζων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων και αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση του κλάδου που προβλέπεται να επηρεάσει περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού φέτος, σύμφωνα με την JPMorgan.

Ακόμη περισσότερος χαλκός θα μπορούσε να στραφεί σε αλουμίνιο τα επόμενα χρόνια λόγω της διαρθρωτικής αύξησης των τιμών του χαλκού, η οποία οφείλεται στις ελλείψεις του μετάλλου και στην αυξημένη ζήτηση από τον τομέα της πράσινης ενέργειας και τα κέντρα δεδομένων.

Εταιρείες από διάφορους τομείς “μεταναστεύουν” στο αλουμίνιο, λόγω πολύ χαμηλότερων τιμών και συγκρίσιμων επιδόσεων, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με 18 αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης και κλιματισμού, παραγωγούς μετάλλων και συμβούλους. Η Ferrari και η BMW δήλωσαν ότι επέλεξαν το αλουμίνιο εν μέρει λόγω του ελαφρύτερου βάρους του.

Η αντικατάσταση του χαλκού με αλουμίνιο έχει συμβεί κατά κύματα εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά οι τιμές ρεκόρ του χαλκού στα τέλη Ιανουαρίου, που κορυφώθηκαν κοντά στα 15.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, πρόσθεσαν βάρος στην υπόθεση της στροφής στο αλουμίνιο. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια προσφορά υπολείπονται εκείνων για τη ζήτηση για περισσότερο από την επόμενη δεκαετία.

Η Ferrari, η οποία χρησιμοποιεί ήδη αλουμίνιο για τα αμαξώματα, τους κινητήρες και τα σασί της, δήλωσε στο Reuters ότι άρχισε να χρησιμοποιεί το ελαφρύ μέταλλο για καλώδια τροφοδοσίας στο υβριδικό σπορ αυτοκίνητό της 296 πέρυσι. Η Ferrari έκτοτε έχει εισαγάγει καλωδιώσεις αλουμινίου σε άλλα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του Luce, του πρώτου ηλεκτρικού της οχήματος που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Η κίνηση αυτή εξοικονομεί έως και 20% του συνολικού βάρους της καλωδίωσης, δήλωσε ο Dario Esposito, στέλεχος επικοινωνίας της Ferrari.

“Δεν επιλέγουμε αλουμίνιο επειδή είναι φθηνότερο, επιλέγουμε το υλικό που έχει καλύτερη απόδοση”, είπε.

Αλλά το μέταλλο είναι, στην πραγματικότητα, πολύ φθηνότερο — σήμερα περίπου 3.100 δολάρια ο τόνος, ή περίπου το ένα τέταρτο της τιμής του χαλκού.

Η BMW, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αγωγούς αλουμινίου το 2011 στη σειρά subcompact 1 και επέκτεινε σταδιακά την υποκατάσταση σε υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. Επί του παρόντος, χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό καλωδίων αλουμινίου σε συστήματα υψηλής και χαμηλής τάσης στην τελευταία τεχνολογία eDrive EV, η οποία κυκλοφόρησε πέρυσι.

Η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η Stellantis, άρχισε επίσης πρόσφατα να αντικαθιστά τα χάλκινα καλώδια με αλουμίνιο, σύμφωνα με πηγή του κλάδου που γνωρίζει το θέμα. Η Stellantis αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο κινεζικός προμηθευτής ανταλλακτικών ηλεκτρικών οχημάτων Jonver είδε τις πωλήσεις προϊόντων καλωδίων αλουμινίου να αυξάνονται φέτος σε περίπου 30% των πωλήσεών του από περίπου 20% το 2023, δήλωσε ο διευθυντής πωλήσεων Feng Lu.

Ο νορβηγικός παραγωγός αλουμινίου Hydro ανέφερε ότι οι πωλήσεις σωληνώσεων θέρμανσης και αέρα από αλουμίνιο ως υποκατάστατο του χαλκού έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο οικονομικός διευθυντής της Hydro, Trond Olaf Christophersen, δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, καθώς το αλουμίνιο αντικαθιστά γρήγορα τον χαλκό στον τομέα τα επόμενα χρόνια.

Οι τιμές του χαλκού ανέρχονται σήμερα σε περισσότερο από 4,2 φορές την τιμή του αλουμινίου.

Αρκετά ζητήματα περιπλέκουν τις αποφάσεις των εταιρειών για ανταλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των δασμών των ΗΠΑ και της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου, πράγμα που σημαίνει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, το αλουμίνιο είναι φθηνό, αλλά λιγότερο αποδοτικό: Απαιτεί περισσότερο αλουμίνιο για την αγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η JPMorgan σκιαγράφησε ένα σενάριο στο οποίο περίπου το 6% της ετήσιας ζήτησης για χαλκό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από αλουμίνιο έως το 2030, σε σύγκριση με το 2% φέτος.

Η κυβέρνηση της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο, ενθάρρυνε τις εταιρείες να κάνουν τη στροφή προς το αλουμίνιο σε ένα έγγραφο πολιτικής του Μαρτίου 2025 που είδε το Reuters, και πολλές έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση.

Οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας Zhuochuang προβλέπουν ότι περίπου το 25% έως 30% των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται σήμερα από χαλκό, κατ’ όγκο μετάλλου, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αλουμίνιο στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των οικιακών συσκευών έως το 2030.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν στραφεί σε καλωδιώσεις αλουμινίου περιλαμβάνουν τις Avatr και XPeng και Xiaomi, δήλωσε ο Terry Woychowski, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων μηχανικών Caresoft Global, η οποία αποσυναρμολογεί οχήματα και εξετάζει τα εξαρτήματά τους.

Οι τρεις Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και η Tesla δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το ελαφρύ αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων (EV), επειδή η μείωση του βάρους επιτρέπει μεγαλύτερη αυτονομία οδήγησης. Και η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, όπου ένας πόλεμος τιμών έχει αφήσει τα περιθώρια κέρδους ελάχιστα. Και το αλουμίνιο έχει άφθονο περιθώριο να κερδίσει έδαφος στα αυτοκίνητα, όπου περίπου το 85% των ηλεκτρικών ζυγών καλωδίωσης, που συνδέουν την μπαταρία ενός ηλεκτρικού οχήματος με τα συστήματά του, εξακολουθούν να είναι από χαλκό, σύμφωνα με την Hydro.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει αξιολογήσει την Tesla ως σημείο αναφοράς, πρωτοπόρος στη χρήση αλουμινίου για καλωδιώσεις όταν παρουσίασε το Model Y το 2019 και πιο πρόσφατα στο Cybertruck της, πρόσθεσε ο Woychowski.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ 

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Reuters: Η Δύση χαμηλώνει τους τόνους για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Τουρκία

Πριν από πέντε χρόνια, η Δύση βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας διπλωματικής κρίσης με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, όταν δέκα πρεσβευτές ζήτησαν την αποφυλάκιση ενός άνδρα που θεωρούσαν πολιτικό κρατούμενο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διέταξε την απέλασή τους. Ύστερα από δύο ημέρες έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων, το

Βέλγιο: Πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στην Αμβέρσα, υπάρχουν νεκροί

Συνεχης ενημερωση Τετάρτη, 01-Ιουλ-2026 13:30 Βέλγιο: Πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στην Αμβέρσα, υπάρχουν νεκροί Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Πρόσθεσε το capital.gr ως αξιόπιστη πηγή στην Google Πολλοί άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο κατοικιών στην Αμβέρσα του Βελγίου

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,1% υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο – Στους 383.740 οι άνεργοι

Στο 8,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον φετινό Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2026 ανήλθε σε 8,1%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 8,7% τον Μάιο του 2025, και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 9,1%

Η Paramount επιχειρεί να άρει τις αντιρρήσεις της ΕΕ για την εξαγορά της Warner Bros. έναντι $110 δισ.

Η Paramount Skydance Corp. υπέβαλε επισήμως δεσμεύσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγορά της Warner Bros. Discovery Inc., ύψους 110 δισ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εξέλιξη αυτή με σχετική καταχώριση στον ιστότοπό της την Τετάρτη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των δεσμεύσεων. Παράλληλα

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ – Η συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη των αγροτικών πληρωμών

Εκδότης: Νίκος Χατζηνικολάου Γενικός Διευθυντής - Διαχειριστής: Μάνος Νιφλής Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain: ENIKOS AE Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου Επωνυμία: ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Έδρα: Πλαστήρα Νικολάου, Μαρούσι, 151 24 Email: [email protected] Τηλ. Επικοινωνίας: +30 (210) 878-8006 Μητρώο Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242097

Δεσποτόπουλος στον Realfm 97,8 για το «καλάθι» του Τραμπ στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στην Τουρκία λόγω των F-35 –...

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή,  τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα και την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8. Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, και τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο ΗΠΑ-Ιράν, όσο και

Πληθωρισμός: Στο 3,9% τον Ιούνιο – Αποκλιμάκωση τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα

Η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού μετά και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ενίσχυσε τις προσδοκίες για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 3,9% από 4,9% τον Μάιο και 4,6% τον Απρίλιο, καταλαμβάνοντας την 5η θέση μεταξύ των κρατών-μελών με τον

Ιρανικά ΜΜΕ: Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προσάραξε αφού έπλευσε εκτός της καθορισμένης διαδρομής στο Στενό του Ορμούζ

Ένα ξένο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προσάραξε στο Στενό του Ορμούζ, αφού εισήλθε σε ρηχά νερά εκτός της ναυτιλιακής διαδρομής που έχουν καθορίσει οι ιρανικές αρχές, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν την προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης ότι τα πλοία πρέπει να διέρχονται αποκλειστικά μέσω του διαδρόμου νότια του νησιού

Related Articles

Popular Categories