32.5 C
Athens
June 24, 2024
Image default
ECONOMY

Τέλος εποχής στο χαρτόσημο με ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν με τα μέλη της κυβέρνησης να πιάνουν και πάλι μολύβι και χαρτί. Ίσως όχι όλοι καθώς τα σενάρια με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα δίνουν και παίρνουν.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το Υπερταμείο και το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.

Ψηφιακό τέλος συναλλαγής

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου με τον μετασχηματισμό του σε ψηφιακό τέλος συναλλαγής αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει περισσότερες από 500 συναλλαγές και συμβάσεις.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η «ψηφιοποίηση» του ενώ σχεδιάζεται και η κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές. Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά από συναλλαγές και συμβάσεις όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών. Οι συντελεστές είναι δύο κατά βάση : 2,4% και 3,6% (ουσιαστικά είναι 2% και 3% όμως αυξάνεται λόγο της εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ). Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, εκτός απροόπτου, είναι να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Υπερταμείο

Η δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο πλαίσιο του Υπερταμείου και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της παρουσίασης που θα γίνει από το οικονομικό επιτελείο. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε «μικρές ΔΕΗ», με στόχο την επιχειρηματική ευελιξία και την καταπολέμηση κακών πρακτικών που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους» είχε δηλώσει πριν καιρό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στο διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Επιπλέον θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της.

Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Παράλληλα, θα στοχεύει στην κινητοποίηση πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Βασικοί στόχοι του Ταμείου θα είναι, μεταξύ άλλων:

  • η δημιουργία υπεραξίας και θετικών αποδόσεων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών
  • η υποστήριξη και ενίσχυση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας σε στρατηγικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την πράσινη μετάβαση, τις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση ενός μηχανισμού για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων και ενός ξεχωριστού λογαριασμού χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Related posts

ΙΕΛΚΑ: Μείωση των τιμών στα περισσότερα προϊόντα τον Μάιο – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

banks

Κ. Μίχαλος: Η πρόταση των Επιμελητηρίων για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

banks

Στη μάχη κατά του εργασιακού trafficking η Επιθεώρηση Εργασίας – Πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ

banks

Eurogroup: Οι αγορές ενέργειας και εργασίας στην ατζέντα

banks

Στη Ρόδο στις 8-9 Απριλίου το Φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis»

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Έως το τέλος Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους

banks