Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Παρασκηνιακές διεργασίες για την κηδεία της Δευτέρας

Θεωρητικά το κυρίαρχο κεφάλαιο εμπλοκής της κυβέρνησης στην υπόθεση θανάτου του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας έκλεισε με τη λήψη «ευαίσθητων» – και πολιτικά λεπτών – αποφάσεων για τα διαδικαστικά: για μια ιδιωτική, τελικά, κηδεία χωρίς τιμές αρχηγού κράτους. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί «κοντά στους προγόνους του» στο Τατόι, όπως ευθέως ζήτησε η οικογένεια του Κωνσταντίνου στις επαφές της με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Και η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπως τα παιδιά του τέως ζήτησαν από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, μεταφέροντας μια επιθυμία του πατέρα τους.

Στην πράξη ωστόσο η «συμμετοχή» της κυβέρνησης στην κηδεία «ως ιδιώτη» του Κωνσταντίνου συνεχίζεται, με ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και οικογένειας. Ήδη από την Ηρώδου Αττικού έχουν φροντίσει να επισημάνουν το καλό κλίμα στις συνεννοήσεις και την «απόλυτη κατανόηση» στις εκατέρωθεν ευαισθησίες. Εξάλλου, υπάρχουν λεπτομέρειες που οριστικοποιούνται όσο περνούν οι ώρες για όσα πρόκειται να συμβούν την ερχόμενη Δευτέρα (16 Ιανουαρίου) στο κέντρο της Αθήνας και στο Τατόι.

Ενημερωτικά σημειώματα

Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγμή τέθηκαν υπ’ ατμόν συγκεκριμένα υπουργεία, ενώ καταγράφεται ένα πήγαιν’έλα ενημερωτικών σημειωμάτων και τηλεφωνημάτων για τα νεότερα δεδομένα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείων .

Το Εξωτερικών και ειδικότερα η διεύθυνση Εθιμοτυπίας είναι σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους που θα έρθουν από το εξωτερικό, καθώς και να διασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

Τα 187 πρόσωπα

Ήδη υπάρχει ενημέρωση στους αρμοδίους της ΕΛ.ΑΣ – ώστε να προσαρμοστούν τα σχέδια ασφαλείας – για τον αριθμό των προσκεκλημένων, ιδίως για τα 187 πρόσωπα που, κατά πληροφορίες, αναμένεται να βρεθούν εντός του μητροπολιτικού ναού της Αθήνας. Με προδιαγεγραμμένη την προσέλευση κόσμου εκτός Μητρόπολης και πολύ περισσότερο με δεδομένο ότι θα αφιχθούν εκπρόσωποι βασιλικών οίκων του εξωτερικού και οπωσδήποτε από Δανία, Μ.Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία, καταρτίζεται σχεδιασμός με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς επί ποδός.

Επιπλέον δίαυλος είναι ανοικτός από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να τρέξουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες εργασίες στο Τατόι  – ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου, για παράδειγμα, καθώς εκεί παραμένουν τα σημάδια από την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης το καλοκαίρι του 2021. Χαλίκι και χώμα μεταφέρονται στον χώρο ώστε να στρωθούν «μονοπάτια», ενώ πηγαινοέρχονται ασταμάτητα γερανοί και φορτηγά.

Διπλή ανάγνωση για τον Πικραμμένο

Πέραν της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία, το Μαξίμου αποφάσισε τελικά μια αναβαθμισμένη εκπροσώπηση (και) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο.

Αρμόδιες πηγές πέριξ του Μαξίμου, για να δικαιολογήσουν την εν λόγω απόφαση, παρέπεμπαν στην… πλούσια λίστα των επίσημων προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους. Άλλοι πάλι διάβαζαν αυτή την εξέλιξη ως προσπάθεια του Μαξίμου να τηρήσει (πολιτικά) «ισορροπίες» τόσο στο Κέντρο όσο και στη Δεξιά, ώστε να αποφύγει «εκρήξεις» δυσαρέσκειας.

Εξάλλου, δεν είναι καθόλου μυστικό ότι και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν φωνές που ενοχλήθηκαν από τις κυβερνητικές αποφάσεις και ήθελαν απόδοση τιμών αρχηγού κράτους στον Κωνσταντίνο – κάτι το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απορρίψει εξαρχής, όπως διαμηνύουν ενημερωμένες πηγές, ακόμα και προτού συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Ενδεικτική η δήλωση – διαφοροποίηση από τις κυβερνητικές αποφάσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την αιχμή ότι μόνο «αυταρχικά καθεστώτα ‘’σβήνουν φωτογραφίες’’ και σελίδες ολόκληρες», ο οποίος ήρθε να καλύψει μερίδα της Δεξιάς. Ενδεικτική είναι ωστόσο και η έκκληση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου να αποφευχθούν εντάσεις και διχασμοί «με αναφορά στο παρελθόν», αφότου προηγήθηκε η αποστροφή του ότι είναι «φυσιολογικό» να υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να προσεγγίζουν το θέμα με «μερική οπτική», βάσει πεποιθήσεων και συναισθημάτων τους.

Τι δείχνει η διαρροή για το «ελευθέρας»

Την αγωνία της κυβέρνησης όχι μόνο να φροντίσει ώστε ένα μίνιμουμ πρωτόκολλο να εφαρμοστεί χωρίς παρατράγουδα τη Δευτέρα, αλλά κυρίως να μην ανοίξει περαιτέρω πολιτικά το ζήτημα πιστοποιεί και η επισήμανση, που βιάζονταν να κάνουν από τα «κεντρικά», ότι δεν υπάρχει θέμα για όποιον (γαλάζιο) επιθυμεί να παραστεί στην κηδεία.

Προσκύνημα από τις 6 το πρωί

Είναι πια ξεκάθαρο επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει σε ό,τι αφορά το άτυπο τελικά – όπως δρομολογείται – προσκύνημα στη σορό του τέως. Αυτό που ήθελε το Μαξίμου και κατά πληροφορίες είχε κάνει σαφές στην τέως βασιλική οικογένεια είναι να μην υπάρξει κάτι που θα παρέπεμπε σε κηδεία με τιμές. Ένα τριήμερο λαϊκό προσκύνημα για παράδειγμα. Από τη στιγμή που αυτό βγήκε από το κάδρο, το Μαξίμου άφησε τις εξελίξεις στη συνεννόηση μεταξύ οικογένειας και Εκκλησίας.

«Είμαστε σε επαφή με όλες τις πλευρές και για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να υπάρξουν όποιες αποφάσεις και σχεδιασμοί πρέπει», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Επειτα από τις σχετικές επαφές των γιων και την επίσκεψή τους στη Μητρόπολη και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί ότι η σορός του Κωνσταντίνου θα τεθεί σε προσκύνημα από τις 6 το πρωί της Δευτέρα, για μερικές ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Τα έργα είναι εκείνα που τελικά μετρούν περισσότερο από τα λόγια

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει κάθε Κυριακή, παρουσίασε το κυβερνητικό έργο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, με αιχμή τις υποδομές, την οικονομία, την υγεία, το περιβάλλον και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στην πρόοδο μεγάλων οδικών έργων, στις νέες παρεμβάσεις για την επαγγελματική ασφάλιση και τη ρύθμιση οφειλών, στην έκθεση της

Ιαπωνία: Νέοι κανόνες για την αυτοκρατορική διαδοχή, συνεχίζεται ο αποκλεισμός των γυναικών από το θρόνο

Το ιαπωνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια αναθεώρηση του νόμου περί αυτοκρατορικής διαδοχής, όμως διατήρησε τον αποκλεισμό των γυναικών από τον αυτοκρατορικό θρόνο, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η ιδέα αυτή θα τύγχανε ευρείας υποστήριξης από το κοινό. Το μέλλον του αυτοκρατορικού οίκου -τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, είναι

Πετρελαιοφόρο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα ανοικτά του Ομάν

Ένα πετρελαιοφόρο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα την Πέμπτη, ενώ έπλεε περίπου 19 ναυτικά μίλια (35 χλμ.) ανατολικά του Χασάμπ, στο Ομάν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). Το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν αναφέρθηκαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πρόσθεσε το UKMTO, σύμφωνα με το Reuters.

ΗΠΑ – Ιράν: Όγδοη νύχτα βομβαρδισμών – Νεκροί δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Ιορδανία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως άρχισαν να διεξάγουν νέα σειρά βομβαρδισμών εναντίον του Ιράν, για να "τιμωρήσουν" τους Φρουρούς της Επανάστασης, μετά τους θανάτους δυο Αμερικανών στρατιωτικών στην Ιορδανία προχθές Παρασκευή. "Οι (ένοπλες) δυνάμεις των ΗΠΑ άρχισαν να εξαπολύουν νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν κατά διαταγή του ανωτάτου διοικητή τους", του

Φρένο στις αγορές χρυσής λίρας από τους Έλληνες

Του Νίκου Κωτσικόπουλου Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του χρυσού αποθάρρυναν και απομάκρυναν τους Έλληνες αγοραστές οι οποίοι απέφυγαν τις αγορές χρυσών λιρών στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ αγορών χρυσής λίρας από ιδιώτες για τα τελευταία 25 έτη για τα οποία έχει και παραθέτει η ΤτΕ, ιστορικά στοιχεία. 

ΥΠΕΝ: Μπαταρίες 6,8 γιγαβάτ έως το 2030

Επιπλέον συγκράτηση των τιμών ρεύματος αναμένεται με την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες, σε σχέση με τα επίπεδα που θα έφθαναν αν το σύστημα βασιζόταν σε συμβατικά καύσιμα και εισαγωγές, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Η ισχύς των μονάδων αποθήκευσης (που ήταν μηδενική στην αρχή του χρόνου καθώς δεν είχαν ενταχθεί μπαταρίες

Νέα ευκαιρία για 1 εκατ. οφειλέτες: Στον εξωδικαστικό χρέη από 5.000 ευρώ – Ποιοι κερδίζουν έως 420 δόσεις και «κούρεμα»

Για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μέχρι σήμερα έμεναν εκτός προστασίας, η επόμενη Δευτέρα μπορεί να αποδειχθεί ημέρα-ορόσημο. Από τις 27 Ιουλίου τίθεται σε πλήρη λειτουργία η νέα μορφή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, ανοίγοντας για πρώτη φορά την πόρτα και σε όσους έχουν συνολικά χρέη από 5.000 ευρώ. Η μείωση του κατώτατου ορίου από τις

Ισραήλ: Η Βουλή έθεσε σε εφαρμογή της πράξη διάλυσής της ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές του Οκτωβρίου

Το κοινοβούλιο της Ισραήλ ενέκρινε κατά την διάρκεια της νύκτας σε τελευταία και οριστική ανάγνωση το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων και έθεσε σε εφαρμογή την πράξη διάλυσής του έχοντας ολοκληρώσει την τετραετή του θητεία όπως προβλέπεται από τον νόμο. Η πράξη διάλυσης της βουλής εγκρίθηκε από 62 βουλευτές της 120μελούς Κνεσέτ, σημαίνει το

Related Articles

Popular Categories