26.3 C
Athens
June 27, 2024
Image default
ECONOMY

Τι ισχύει για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (Αγίου Πνεύματος) δίνουν η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Όπως επισημαίνεται, η Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει, για ποιους είναι αργία – Τι ισχύει για σχολεία, τράπεζες, καταστήματα

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως και με διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν  ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Σημειώνεται ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Related posts

Η ΑΑΔΕ θέλει να «πιάσει» και τα κρυπτονομίσματα – Αμερικανικό το όπλο στη φαρέτρα της

banks

Θ. Σκυλακάκης: Ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου Ανάκαμψης

banks

Αδ. Γεωργιάδης σε Naftemporiki TV: «Παράλογο ελεύθερος επαγγελματίας επι 15 χρόνια, να λέει ότι δεν βγάζει τον βασικό »

banks

Στις 15 Ιουνίου η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 526.051 δικαιούχους – Ποιους αφορά

banks

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων και ποιοι έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης

banks

Τουρισμός και αγροτοδιατροφή στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

banks