Το ΝΑΤΟ δεν θα συμμετέχει στον αποκλεισμό του Ορμούζ

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα εμπλακούν στο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αποκλεισμό στο Στενό του Ορμούζ, προτείνοντας αντ’ αυτού να παρέμβουν μόνο αφού ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες, μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει τον Ρεπουμπλικάνο και να οξύνει τις εντάσεις εντός της συμμαχίας.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να αποκλείσει τη θαλάσσια κυκλοφορία στο Στενό, αφού οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ιράν.

Ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε αργότερα ότι ο αποκλεισμός, ο οποίος επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, θα ισχύει μόνο για πλοία που κατευθύνονται προς ή προέρχονται από ιρανικά λιμάνια.

Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου το Ιράν έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλείσει το Στενό για όλα τα πλοία, εκτός από τα δικά του. Επιδιώκει να καταστήσει τον έλεγχό του επί αυτής της θαλάσσιας οδού μόνιμο και ενδεχομένως να επιβάλει τέλη στα πλοία που τη χρησιμοποιούν.

“Ο αποκλεισμός θα ξεκινήσει σύντομα. Και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον αποκλεισμό”, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social χθες Κυριακή.

Ωστόσο, σύμμαχοι του στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, επεσήμαναν ότι δεν θα παρασυρθούν στη σύγκρουση συμμετέχοντας στον αποκλεισμό, τονίζοντας αντίθετα ότι εργάζονται πάνω σε μια πρωτοβουλία για το άνοιγμα της θαλάσσιας οδού, από την οποία διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Η άρνησή τους αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη, αφού αρκετές χώρες αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη για επιθέσεις κατά του Ιράν.

Σημαντική πίεση

“Δεν υποστηρίζουμε τον αποκλεισμό”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στο BBC. “Η απόφασή μου είναι απολύτως ξεκάθαρη: όποια κι αν είναι η πίεση — και υπήρξε αρκετά σημαντική πίεση — δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στον πόλεμο”, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι ο Τραμπ επιθυμεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο άμεσο μέλλον για τη διασφάλιση του Στενού του Ορμούζ, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στο Στενό, εφόσον και τα 32 μέλη του συμφωνήσουν στη συγκρότηση μιας αποστολής, επεσήμανε ο Ρούτε στις 9 Απριλίο

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν, αλλά μόνο αφού υπάρξει παύση των εχθροπραξιών με διάρκεια και μια συμφωνία με το Ιράν ότι τα πλοία τους δεν θα δέχονται επιθέσεις.

Η Γαλλία θα οργανώσει μια διάσκεψη μαζί με τη Βρετανία και άλλες χώρες για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής αποστολής με στόχο την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο Στενό, ανακοίνωσε σήμερα στο X ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

“Αυτή η αυστηρά αμυντική αποστολή, διακριτή από τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση, θα αναπτυχθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες”, ανέφερε ο Μακρόν.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο να θεσπιστούν κανόνες για την ασφαλή διέλευση και τον συντονισμό στρατιωτικών πλοίων που θα συνοδεύουν δεξαμενόπλοια, εξήγησε ο Στάρμερ στο βρετανικό κοινοβούλιο σήμερα.

“Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: πρόκειται για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας και τη στήριξη της ελευθερίας των θαλάσσιων μεταφορών μόλις τερματιστεί η σύγκρουση. Κοινός μας στόχος είναι ένα συντονισμένο, ανεξάρτητο, πολυεθνικό σχέδιο”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, μια συνάντηση για την κατάρτηση σχεδίων για αυτή την αποστολή, με τη συμμετοχή περίπου 30 χωρών, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από την Πέμπτη στο Παρίσι ή στο Λονδίνο.

Τα πολεμικά πλοία θα παρέχουν αίσθημα ασφάλειας χωρίς να εμπλέκονται σε εχθροπραξίες, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ θα ενημερωθούν για την αποστολή, αλλά δεν θα συμμετέχουν άμεσα σε αυτή.

Άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Τραμπ θα αντιμετώπιζε θετικά μια τέτοια αποστολή τώρα που έχει ήδη διατάξει τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ. “Με δεδομένο ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί πλέον το Στενό ως δικό του μοχλό πίεσης, θα θέλει μια αποστολή εκεί;” διερωτήθηκε η πηγή.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο Ζελένσκι συγχαίρει τον Μαγιάρ και το Tisza για την “εμφατική” νίκη στις εκλογές της Ουγγαρίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη χθες Κυριακή το βράδυ τον Πήτερ Μαγιάρ, πολιτικό της δεξιάς προσκείμενο στην ΕΕ, για την "εμφατική νίκη" του ίδιου και του κόμματός του Tisza στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία επί του λαϊκιστή εθνικιστή απερχόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν -με τον οποίο συγκρουόταν συχνά-, υποσχόμενος να εντείνει τη διμερή συνεργασία "προς

Η ASEAN ζητά από τις ΗΠΑ και το Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το οριστικό τέλος του πολέμου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ και το Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για οριστικό τερματισμό της σύγκρουσής τους, όπως και για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της δεκαπενθήμερης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ τους. Οι υπουργοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν σύνοδο μέσω διαδικτύου για να συζητήσουν για

Δύο νεκροί σε νέο αμερικάνικο βομβαρδισμό εναντίον σκάφους στον Ειρηνικό που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά

Δύο νεκροί σε νέο αμερικάνικο βομβαρδισμό εναντίον σκάφους στον Ειρηνικό που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Στρατηγό Φράνσις Λ. Ντόνοβαν του Σώματος Πεζοναυτών, ανακοίνωσε την επίθεση τη Δευτέρα. Πηγή: New York Times Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (13/4) ότι σκότωσε άλλους δυο ανθρώπους σε βομβαρδισμό ταχύπλοου υποτιθέμενων

Φιντάν: Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ φέρνει περισσότερα προβλήματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.59 Τα πυρά του κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας έστρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αναφορικά με τη συνεργασία τους με το Ισραήλ. "Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" και Ισραήλ δεν φέρνει περισσότερη εμπιστοσύνη, φέρνει περισσότερη δυσπιστία. Φέρνει περισσότερα προβλήματα και πόλεμο" ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το

Γερμανία: Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία των πιλότων της Lufthansa – Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων

Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων περιμένουν σήμερα και αύριο τους επιβάτες της Lufthansa, καθώς από τα μεσάνυχτα βρίσκεται σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία των πιλότων της εταιρίας. Το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit έχει καλέσει σε κινητοποίηση τα μέλη της στις Lufthansa, Lufthansa Cargo και CityLine, ενώ μόνο για σήμερα απεργούν και οι πιλότοι της Eurowings.

Η Κίνα καλεί σε αυτοσυγκράτηση και προειδοποιεί ότι ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο

Η Κίνα προειδοποίησε ότι ένας αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο και κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση με το Ιράν. Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γκουό Τζιακούν δήλωσε ότι η "βασική αιτία" της κρίσης είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος. Η Κίνα κάλεσε σε "ψυχραιμία και

Η Ρωσία και η Ουκρανία ξαναρχίζουν τις επιθέσεις με drones μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός για το Πάσχα

Η Ρωσία και η Ουκρανία ξανάρχισαν τις νυχτερινές επιθέσεις τους με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) μετά την εκπνοή της ισχύος σύντομης εκεχειρίας που κηρύχθηκε για το Πάσχα των ορθοδόξων, η οποία ωστόσο σηματοδοτήθηκε από κατηγορίες για μαζικές παραβιάσεις που διατύπωσαν και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε κατά

Μακρόν: Γαλλία και Βρετανία θα διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη για τα Στενά του Ορμούζ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο θα διοργανώσει "μέσα στις επόμενες ημέρες" μια διάσκεψη με τις χώρες που είναι έτοιμες να συνεισφέρουν σε μια πολυεθνική ειρηνική αποστολή στόχος της οποίας θα είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ. Ο Γάλλος

Related Articles

Popular Categories