32.9 C
Athens
June 23, 2024
Image default
ECONOMY

Το ΣτΕ παγώνει τις άδειες δόμησης σε Βούλα – Βουλιαγμένη

«Παγώνουν» οι άδειες δόμησης στον Δήμο Βάρης – Βουλας – Βουλιαγμένης μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής που εξέδωσε το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του δημάρχου για αναστολή της έκδοσης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της 31984/12.4.2024 απόφασης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, βάσει της οποίας είχε ακυρωθεί η εσωτερική διαταγή που είχε εκδώσει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του Ε τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, «προκύπτει ότι προβλέφθηκε για όλη τη χώρα σοβαρή προσαύξηση των βασικών πολεοδομικών μεγεθών για την κατασκευή των υποδομών (ως προς το ύψος των κτιρίων, τους ορόφους και το εμβαδόν της δομούμενης επιφάνειας), χωρίς όμως την παρεμβολή του πολεοδομικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη της υπάρχουσες πολεοδομικές συνθήκες και ανάγκες κάθε οικιστικής περιοχής. Δηλαδή προβλέφθηκε η χορήγηση των προσαυξήσεων αυτών χωρίς με μόνη την υποβολή της αίτησης στην οικεία ΥΔΟΜ για την έκδοση οικοδομικής άδειας».

Θέμα συνταγματικότητας

Το Ε τμήμα του ΣτΕ θέτει θέμα συνταγματικότητας διατάξεων του ΝΟΚ και παραπέμπει το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. Οι σύμβουλοι επισημαίνουν ότι «από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης προκαλείται ανεπανόρθωτη, ή πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη σε βάρος του αιτούντος Δήμου συνισταμένη α) σε ματαίωση ή ουσιαστική ανατροπή του εν εξελίξει πολεοδομικού σχεδιασμού κατά την εκπόνηση και έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου (σελ. 15 παρ. 5 του δικογράφου της κρινόμενης αίτησης) και β) σε αλλοίωση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και των όρων διαβίωσης των κατοίκων από το ύψος μεγάλου αριθμού νέων κατασκευών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ουσιαστική αντίδραση – παρέμβαση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, καθώς όπως όλα δείχνουν στο εξής ο κάθε δήμαρχος θα αποφασίζει για το αν θα λειτουργήσουν οι Πολεοδομίες ή όχι.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, κληθείς χθες να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΤΕΕ για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, αρκέστηκε να πει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε βίαιες αλλαγές. Είναι ευαίσθητο θέμα, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε με μέτρο».

Related posts

Η Wizz Air Abu Dhabi ξεκίνησε τις πτήσεις της στην Ελλάδα – Πρώτη πτήση της στην Αθήνα

banks

Αυστρία: Η Ελλάδα κορυφαίος τουριστικός προορισμός για το αεροδρόμιο της πόλης Λιντς

banks

ΓΣΕΒΕΕ: Να ανασταλεί ο νέος πτωχευτικός μέχρι τον Ιούλιο του 2021

banks

Στις 8 Δεκεμβρίου από το ECOFIN το τελικό «ναι» στα 3,64 δισ. για την Ελλάδα

banks

Τελευταία ημέρα πληρωμής για φόρους, αποζημιώσεις ενοικίων, πάγιες δαπάνες

banks

Πιο «χαλαρό» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ταξίδια σε Ελλάδα και άλλες 49 χώρες

banks