24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
EUROBANK

Τράπεζες: Το asset management στο επίκεντρο της στρατηγικής

Αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων των πελατών τους κατέγραψαν το α’ εξάμηνο του 2024 οι τράπεζες, οι οποίες θέτουν το asset management ψηλά στη στρατηγική τους, προσδοκώντας αύξηση των επίμαχων εργασιών, σε συνεργασία (και) με μεγάλους “παίκτες” της αγοράς. 

Πιο αναλυτικά, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 10,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας ήδη τον στόχο που είχε τεθεί για το σύνολο του 2024 (10,2 δισ. ευρώ), συνεπεία των αμοιβαίων κεφαλαίων, της διαχείρισης κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών και του private banking. Μετά την εξαγορά της Iolcus δε, η τράπεζα εμφανίζεται ανοιχτή και σε νέες συνέργειες με εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε εντός είτε και εκτός Ελλάδος. 

Αύξηση κατά 32,2% σε ετήσια βάση κατέγραψαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών στην Ελλάδα της Eurobank, έχοντας διαμορφωθεί σε 6,4 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024, ενώ, επιπρόσθετα, το ενεργητικό και παθητικό των private banking πελατών σε επίπεδο ομίλου ενισχύθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο και ανήλθε σε 12,2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών στον τομέα του asset management, είτε στην Ελλάδα είτε εκτός αυτής, χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη τη συνεργασία με τη Eurizon στον επίμαχο τομέα.

Τα κεφάλαια πελατών της Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση, συνεπεία της αύξησης των υπό Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων (AUMs), ενώ ισχυρή άνοδο, της τάξης του 51%, κατέγραψαν και τα Αμοιβαία Κεφάλαια της τράπεζας σε επίπεδο εξαμήνου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των θετικών τάσεων που επικρατούν στην αγορά και της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 25%, με τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων να διαμορφώνονται στο 33% το α’ εξάμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 71% σε επίπεδο εξαμήνου, γνώρισαν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα των αμοιβαίων κεφαλαίων, με την Alpha Bank να εξασφαλίζει βιώσιμα περιθώρια κέρδους, υψηλότερα από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Τέλος, η αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά +15% ετησίως και 6% σε τριμηνιαία βάση που κατέγραψε το α’ μισό του 2024 η Εθνική Τράπεζα αποτυπώνει τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, με διψήφια ποσοστά αύξησης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προμηθειών, ιδιαιτέρως δε στις προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα. 
 

Related posts

Eurobank: e-χρηματοδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

banks

Eurobank: Πτώση 21,2% στα καθαρά κέρδη

banks

Eurobank Factors: Ψηφιακή εξυπηρέτηση για τις υπηρεσίες Reverse Factoring

banks

Eurobank: Στη Worldline το 80% των POS, αποτίμηση στα 320 εκατ.

banks

Eurobank: Εκ νέου δίδυμα ελλείμματα στην ελληνική οικονομία λόγω πανδημίας

banks

Ψηφιοποιημένο δάνειο σε μικρομεσαίους από Eurobank

banks