30.3 C
Athens
June 17, 2024
Image default
COMODITIES

Τρίτη μέρα απωλειών για το πετρέλαιο, με βλέμμα στα επιτόκια

Τρίτη μέρα απωλειών για το πετρέλαιο, με βλέμμα στα επιτόκια

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη (22/5), λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του παρατεταμένου πληθωρισμού, επηρεάζοντας δυνητικά τη χρήση καυσίμων στον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο.

Η αγορά διολισθαίνει επίσης καθώς τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute (API) την Τρίτη. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχωρούν περίπου 1%.

«Η εικόνα για τις θεμελιώδεις προοπτικές παραμένει ζοφερή», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, προσθέτοντας: «Ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων της Fed είναι στην καλύτερη περίπτωση διφορούμενος».

Το πετρέλαιο υποχώρησε περίπου 1% την Τρίτη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δήλωσαν χθες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένει αρκετούς ακόμη μήνες για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πραγματικά σε τροχιά προς τον στόχο του 2% πριν μειώσει τα επιτόκια.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να πιέσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed και, μετά τα στοιχεία της API, τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα εξεταστούν σχετικά με την αξιολόγηση της Fed για τον “ανώμαλο” πληθωρισμό του πρώτου τριμήνου και για ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα και την έκταση των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων το 2024», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της ANZ.

Σε άλλα μάκρο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ωθώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,12% στα 77,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,13% στα 81,94 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,321% στα 34,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,51% στα 2.413,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,80% στα 31,82 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 3,02% στα 4,953 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0827 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2711 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8518 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

ΕΕ: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

banks

Συνεχίζει να διολισθαίνει το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Νέες απώλειες καθώς οι μεταλλάξεις απειλούν τις προοπτικές ζήτησης

banks

Ισορροπεί ανάμεσα σε γεωπολιτικούς κινδύνους και ζήτηση το πετρέλαιο

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός- Ανακτά δυνάμεις το Bitcoin

banks

Σε ανοδικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο ελέω Ερυθράς Θάλασσας

banks