Τραμπ: Στον “πάγο” οι δασμοί για τις ανεμογεννήτριες – Σε διαπραγματεύσεις με εμπορικούς εταίρους οι ΗΠΑ

Την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές ανεμογεννητριών και εξαρτημάτων τους αναβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγοντας να δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε την Πέμπτη, ο Τραμπ έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ και στον υπουργό Εμπορίου να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες και να υποβάλουν έκθεση εντός 180 ημερών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στο διάταγμα επισημαίνεται ότι ορισμένες ανεμογεννήτριες και τα εξαρτήματά τους υπόκεινται ήδη σε άλλους δασμούς, οι οποίοι επιβάλλονται στις εισαγωγές αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα με επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους αρμόδιους αξιωματούχους να επιδιώξουν από κοινού τη διαπραγμάτευση συμφωνιών ή να συνεχίσουν τις ήδη εν εξελίξει συνομιλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εισαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων.

“Ανάλογα με την πορεία ή την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων, ενδέχεται να εξετάσω εναλλακτικά μέτρα στο μέλλον”, ανέφερε ο Τραμπ στο εκτελεστικό διάταγμα.

Στο επίκεντρο οι εμπορικές σχέσεις και η ενεργειακή πολιτική

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ τον Αύγουστο του 2025, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια από τις εισαγωγές ανεμογεννητριών και των εξαρτημάτων τους.

Η έρευνα διεξήχθη βάσει του Άρθρου 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου, το οποίο παρέχει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι επικριτές του μέτρου είχαν προειδοποιήσει ότι η επιβολή δασμών θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής, πλήττοντας παράλληλα κατασκευαστές από χώρες που διατηρούν συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η αναβολή αναμένεται, συνεπώς, να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, τον οποίο ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τις ανεμογεννήτριες αντιαισθητικές, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αλλοιώνουν τη θέα σε ορισμένα από τα γήπεδα γκολφ του.

Νέα μέτωπα στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Η απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Τραμπ να ανασυγκροτήσει το ευρύ πλέγμα δασμών που επιδιώκει να επιβάλει στις εισαγωγές, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στο έτος, η οποία έκρινε παράνομους τους εκτεταμένους δασμούς που είχε επιβάλει.

Έκτοτε, η αμερικανική κυβέρνηση έχει στραφεί σε άλλες νομικές βάσεις για την επιβολή περιορισμών, στοχεύοντας τόσο εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες όσο και ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους. Ωστόσο, αρκετά από τα νέα δασμολογικά μέτρα έχουν επίσης βρεθεί αντιμέτωπα με δικαστικές προσφυγές.

Παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες και τα εξαρτήματά τους, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει πρόσφατα έρευνες σε περίπου δώδεκα ακόμη κλάδους, μεταξύ των οποίων τα έπιπλα, οι ημιαγωγοί και τα κρίσιμα ορυκτά.

Σε ανάλογες περιπτώσεις κατά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ, το υπουργείο Εμπορίου έχει επιλέξει να αναβάλει την επιβολή δασμών, δίνοντας στις αρμόδιες εμπορικές υπηρεσίες εντολή να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν ανακύψει μέσω συνεργασίας με οικονομικούς εταίρους.

Στο φόντο οι ενδιάμεσες εκλογές

Η αναβολή μεταθέτει οποιαδήποτε απόφαση για πρόσθετους δασμούς πέρα από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σε μια περίοδο κατά την οποία η εμπορική πολιτική του Τραμπ αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσαρέσκεια από τους Αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Fox News, το ποσοστό αποδοκιμασίας των δασμών ανέρχεται στο 69%, υπερβαίνοντας το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Κρίσιμες εκλογές στη Σερβία – Η “Φοιτητική Λίστα” απειλεί την παντοδυναμία Βούτσιτς

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Η τελευταία συγκέντρωση των φοιτητών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο φοιτητικό κίνημα. Ήταν ακόμη μία μαζική κινητοποίηση των φοιτητών, οι οποίοι διαδηλώνουν από

Πούτιν: Η γη της ανατολικής Ουκρανίας είναι ιστορικά ρωσική

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία που διεκδικεί η Μόσχα είναι "ιστορικά ρωσική γη", αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ως προς τη διεξαγωγή των συνομιλιών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Δήλωσε επίσης ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές τριμερείς συνομιλίες στις οποίες θα μετέχουν η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία

Πρόεδρος Ρουμανίας: Η Ρωσία δείχνει να επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Την εκτίμηση ότι η Μόσχα εμφανίζεται περισσότερο διατεθειμένη να εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία παρά να επιδιώξει τον τερματισμό της σύγκρουσης διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Νικουσόρ Νταν, επικαλούμενος την αύξηση των προκλήσεων που, όπως ανέφερε, καταγράφονται από τη Ρωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι Ρώσοι προσπαθούν να κλιμακώσουν την κατάσταση, να προκαλέσουν όλες

Bουλή: Σύγκρουση Κωνσταντοπούλου – Χρηστίδη για τη συνάντηση Eλλήνων και Iσραηλινών στην Αθηναϊκή Λέσχη    

Προσωπική επίθεση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη, πραγματοποίησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την παρουσία του στην πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών στην Αθηναϊκή Λέσχη. Σε ανάλογο ύφος της απάντησε ο κ. Χρηστίδης, καταλογίζοντάς της «επικοινωνιακά παιχνίδια, χωρίς να την ενδιαφέρει η ουσία και η αλήθεια, αλλά να ανεβάσει

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη η ΝΔ με 30%, δεύτερη η ΕΛ.Α.Σ με 15% – Δεκακομματική Βουλή

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ) του Αλέξη Τσίπρα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί τρίτο, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30%, η ΕΛ.Α.Σ 15% και το ΠΑΣΟΚ 13%, ενώ δέκα κόμματα εμφανίζονται να εξασφαλίζουν ποσοστό

Κυρανάκης: Παρά τις ευχές για κλίμα «Γαλλίας», η νέα γενιά εκφράστηκε με αξιοπρέπεια

Την ικανοποίησή του για το ειρηνικό και αξιοπρεπές πλαίσιο των πρόσφατων μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων εξέφρασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του, παρά τις προσδοκίες ορισμένων κύκλων της Αριστεράς για γενικευμένη αναταραχή, οι νέοι επέλεξαν τον δρόμο της νηφάλιας διεκδίκησης. Ο κ.

Pizza Fan: Βρέθηκε μυστική κρύπτη με 1,1 εκατομμύρια στη βίλα του ιδιοκτήτη

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στις έρευνες του ελληνικού FBI, σχετικά με την σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής της Pizza Fan, γνωστής εταιρείας εστίασης, συγκεκριμένα πιτσαρίας, που διατηρεί 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και φέρεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, από μη καταβολή ΦΠΑ, από το 2022. Μέχρι

QatarEnergy: Σε αναζήτηση νέων πηγών LNG εκτός Περσικού Κόλπου – Στο επίκεντρο οι ΗΠΑ

Στην αναζήτηση πρόσθετων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αγορές εκτός Περσικού Κόλπου στρέφεται η QatarEnergy, επιδιώκοντας να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της μετά την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας προμήθειας με την αμερικανική Cheniere Energy. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλούς προμηθευτές

Related Articles

Popular Categories