ΥΜΑΘ: Έτοιμη προς αναχώρηση η αποστολή στο Βουκουρέστι – Ενδιαφέρον για συνεργασίες ελληνικών και ρουμανικών λιμένων

Νέες προοπτικές συνεργασίας ελληνικών και ρουμανικών αλλά και μολδαβικών φορέων και επιχειρήσεων επιχειρεί να δημιουργήσει η πολυπληθής αποστολή στο Βουκουρέστι, που οργανώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών-Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας στο πλαίσιο της περιοδείας εξωστρέφειας του ΥΜΑΘ σε βαλκανικές πρωτεύουσες.

Σε συνέχεια των αποστολών σε Σόφια (16-17 Φεβρουαρίου) και Βελιγράδι (30 και 31 Μαρτίου) η νέα αποστολή του ΥΜΑΘ αναχωρεί την Κυριακή, 24 Μαΐου 2026, για το Βουκουρέστι, όπου την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (25 και 26 Μαΐου 2026) θα έχει επαφές με φορείς και επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών-Μακεδονίας και Θράκης θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της ρουμανικής Κυβέρνησης.

Στην ομάδα που θα επισκεφθεί τη ρουμανική πρωτεύουσα θα συμμετέχουν Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι  των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας και Θράκης και των αντίστοιχων ΠΕΔ, όπως και Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των πέντε Πανεπιστημίων της περιοχής, οι διοικήσεις του Enterprise Greece του ΥΠΕΞ, οι διοικήσεις άλλων οικονομικών οργανισμών όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, περιφερειακά Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας κ.α.

Έντονο ενδιαφέρον για συνεργασίες μεταξύ βορειοελλαδικών και ρουμανικών λιμένων

Ιδιαίτερα δυναμική είναι, εξάλλου, η συμμετοχή στην εν λόγω αποστολή των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος και της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας, καθώς θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι άνω των 50 επιχειρήσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ από ρουμανικής πλευράς θα συμμετέχουν εκπρόσωποι άνω των 70 επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΥΜΑΘ, ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον συμμετοχής από ρουμανικά λιμάνια και συμπληρωματικούς φορείς. Συγκεκριμένα έχουν δηλώσει συμμετοχή οι διοικήσεις του λιμανιού της Κωστάντζας, της Διοίκησης των πλωτών καναλιών (Δούναβης-Διώρυγα Μαύρης Θάλασσας,), του Οργανισμού Λιμένος Galati-Λιμενικής Διοίκησης Θαλάσσιου Δούναβη Α.Ε., του λιμένα Σουλίνας, της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών και Πρακτόρων Πλοίων της Ρουμανίας, του Εμπορικού, Βιομηχανικού, Ναυτιλιακού και Γεωργικού Επιμελητηρίου της Κωστάντζας,  της UMEX SA (μεγάλος λιμενικός διαχειριστής/ειδικά στο χύδην φορτίο: Σιτηρά & Λιπάσματα), της EASTSHIP (μεγάλα και βαριά φορτία), της DTS Logistic Services (Shipping Agency & complete Marine Solutions), της DP World (ολοκληρωμένες λειτουργίες τερματικού σταθμού, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, αποθήκευση κ.λπ.) της FAST FREIGHT (Port & Rail Operator) και της COSCO Shipping.

Το απόγευμα της Δευτέρας τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συναντηθούν με εκπροσώπους του επίσημου κυβερνητικού φορέα για τις ξένες επενδύσεις στην Μολδαβία, του INVEST MOLDOVA, που θα μεταβούν για τον σκοπό αυτό στο Βουκουρέστι. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση των μελών της ελληνικής αποστολής με τις διπλωματικές αρχές της χώρας μας στη Ρουμανία, στην ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι, την οποία οργανώνει η Πρέσβης της Ελλάδος στο Βουκουρέστι Ευαγγελία (Λιλή) Γραμματίκα.

Την Τρίτη 26 Μαΐου το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων και Ρουμάνων επιχειρηματιών, συναντήσεις των Ελλήνων ακαδημαϊκών από τα πέντε Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας με τους επικεφαλής της έδρας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, καθώς επίσης και επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, όπου θα την υποδεχθεί το μέλος του Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ρουμανίας κ. Dragos Zisopol. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Προέδρους των Ελληνικών Περιφερειακών Κοινοτήτων της Ρουμανίας.

Ο υφυπουργός  Εσωτερικών-Μακεδονίας και Θράκης θα συναντηθεί, επίσης, με τους επικεφαλής της ρουμανικής Γερουσίας, όπως και με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δημοσίων Έργων και Διοίκησης Marin Țole και τον γενικό γραμματέα του ίδιου υπουργείου Gabriel Ghilea με αντικείμενο θέματα συνεργασίας ανάμεσα στη Ρουμανία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της αποστολής θα υπογραφούν, επίσης, Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δυο χωρών με στόχο την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για πολύνεκρη “τρομοκρατική επίθεση” στο κατεχόμενο ουκρανικό Λουχάνσκ – “Έδωσα εντολή για αντίποινα”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.01 Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν σκόπιμα μια φοιτητική εστία στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Λουχάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, προειδοποιώντας ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να ετοιμάσει τις επιλογές για αντίποινα.  Ο Πούτιν δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, 39 τραυματίστηκαν και

Bloomberg: Τα ΗΑΕ ενώνουν τις δυνάμεις με Σ. Αραβία – Κατάρ και πιέζουν τον Τραμπ για τη λήξη του πολέμου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταβάλει πιο συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, προτρέποντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.  Οι προσπάθειες αυτές κινητοποιούνται από τους

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει σοβαρά νέες επιθέσεις κατά του Ιράν – Όλο και πιο απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις

Την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες φαίνονται να εντείνονται για την επίτευξη προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επανέναρξης των επιθέσεων κατά του Ιράν, σύμφωνα με το Axios.  Ο Τραμπ συγκάλεσε συνάντηση με την ανώτερη ομάδα εθνικής ασφαλείας του για τον πόλεμο με το Ιράν, όπως δήλωσαν δύο

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση σε κτήριο κολλεγίου και φοιτητική εστία στην περιοχή του Λουχάνσκ

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι παρακολουθούν με ανησυχία τις αναφορές για νυχτερινή επίθεση σε κτήριο κολλεγίου και φοιτητική εστία στην πόλη Σταρομπίλσκ, στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, η οποία τελεί υπό προσωρινή κατοχή από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων

Ιταλία: Παρατείνεται η μείωση των φόρων στα καύσιμα μέχρι τις 8 Ιουνίου

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε απόψε παράταση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Πρόκειται για μείωσης της τάξης των 5 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης, και 20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης. Οι αναγκαίοι πόροι αναμένεται να προέλθουν, κυρίως, από αυξημένες εισπράξεις του φόρου προστιθέμενης αξίας. Δεν

Τουρκία: Αντιδράσεις και φοιτητικές κινητοποιήσεις μετά το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Bilgi – Παρέμβαση της αστυνομίας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη η απόφαση για ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκί. Φοιτητές, ακαδημαϊκοί και υποστηρικτές του πανεπιστημίου διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε μέτρα αποκλεισμού της πανεπιστημιούπολης. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, φοιτητές επιχείρησαν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες στον χώρο του πανεπιστημίου, ωστόσο αντιμετώπισαν

Wall σε ράλι: Ρεκόρ για Dow και 8η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για S&P 500

Οι μετοχές ενισχύθηκαν την Παρασκευή 22/5 στη Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν, οδηγώντας σε μια εβδομάδα κερδών για τις αγορές παρά την αυξημένη μεταβλητότητα. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 294,04 μονάδων ή 0,58%, κλείνοντας στις 50.579,70 μονάδες. Ο δείκτης των 30 μετοχών κατέγραψε ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό και νέο

Κούβα: “Κανείς δεν θα τον απαγάγει”, λέει η κόρη του Ραούλ Κάστρο

Η Μαριέλα Κάστρο, μία από τις κόρες του πρώην ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απέρριψε σήμερα κάθε ενδεχόμενο απαγωγής του πατέρα της από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κούβα, λίγες ημέρες μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ένας σύμμαχος της Αβάνας, είχε απαχθεί τον Ιανουάριο στο Καράκας

Related Articles

Popular Categories