31.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
POLITICS

ΥΠΕΞ για Βόρεια Μακεδονία: Επιστρέφει σε ενέργειες που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση

Σκληρή γλώσσα για την συνεχή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, χρησιμοποιεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, κατηγορεί την ηγεσία γειτονικής χώρας ότι «επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη  άγνοια της ιστορίας».

«Το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης»

Σημειώνει δε ότι η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που  αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».

Η σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται:

«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη  άγνοια της ιστορίας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει.

Επιπλέον, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που  αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.

Η πρόκληση Σιλιάνοφσκα

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη συνάντηση που είχε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, γίνεται λόγος για Μακεδονία Αιγαίου:

«Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την παραμονή του παραδοσιακού εορτασμού της 75ης επετείου από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα και της 76ης επετείου από τις βίαιες διώξεις των Μακεδόνων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου, η αντιπροσωπεία της ΜAKEDON ενημέρωσε για την προετοιμασία της εκδήλωσης […]» αναφέρεται στο προκλητικό κείμενο

Related posts

Μενέντεζ: Ο Ερντογάν θέλει να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου

banks

Ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας: Ψηφίζουμε για να κοντύνουμε την αντιλαϊκή πολιτική

banks1

ΚΚΕ: Συνάντηση Κουτσούμπα με το Συνδικάτο εργαζομένων της Amazon στις ΗΠΑ

banks

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια

banks

Σε εγρήγορση η Περιφέρεια Κρήτης για την ατμοσφαιρική ρύπανση

banks1

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την οπαδική βία

banks1