Φίλης στον Realfm 97,8: Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νομοσχέδιο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» – Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα

Στο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρθηκε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, αναλύοντας τους λόγους που μπορεί να κρύβονται πίσω από την τακτική της Άγκυρας και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας.

Γιατί τώρα; Οι 3 λόγοι

Ο κ. Φίλης στάθηκε στη χρονική στιγμή κατά την οποία έρχεται το προκλητικό νομοσχέδιο, εξηγώντας γιατί η Τουρκία επιλέγει να προβεί τώρα σε αυτή την κίνηση.

«Υποτίθεται ότι είμαστε σε μία περίοδο ήρεμων νερών. Έχουμε ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο οποίος είναι κάτι σαν πόλεμος, αλλά πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνέπειες και παρενέργειες για όλο τον πλανήτη. Επομένως, αναρωτιέται κανείς γιατί επιλέγει τώρα η Τουρκία να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Λοιπόν, οι εξηγήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρώτον, αυτό που ενοχλεί βαθύτατα την Τουρκία είναι η σχέση μας με το Ισραήλ. Η Τουρκία πιστεύει ότι η Ελλάδα με το Ισραήλ και την Κύπρο έχουν φτιάξει ένα μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι ευθέως αντιτουρκικό, ότι έχει πρόσημο εναντίον της και ότι επιχειρεί και την περιθωριοποίηση της Τουρκίας. Άρα, εν μέρει, αυτό το νομοσχέδιο είναι μία αντίδραση στην πεποίθηση των Τούρκων, ότι εμείς μαζί με τους Ισραηλινούς και τους Κυπρίους, στήνουμε ένα σκηνικό σε βάρος της Άγκυρας.

Δεύτερον, η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τον πυκνό χρόνο μέσα στον οποίο η Ελλάδα έκανε κάποιες κινήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στη διπλωματική σκακιέρα, είτε μιλάμε για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό- που καθυστερήσαμε χαρακτηριστικά να τον εκδώσουμε και το κάναμε κατόπιν πίεσης και από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά πάντως το κάναμε και το κάναμε σωστά-είτε μιλάμε για τα θαλάσσια πάρκα που ήταν επίσης μία ορθή ενέργεια, είτε αναφερόμαστε στην παρουσία της Chevron νοτίως της Κρήτης, σε μία περιοχή μάλιστα, η οποία τέμνεται του τουρκολιβυκού συμφώνου, είτε στη τελευταία συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία την φέρνει ακόμα πιο βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γαλλία είναι μία ευθέως ανταγωνιστική δύναμη με την Τουρκία και αντιθέτως με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, οι οποίες είναι πολύ κοντά στην Τουρκία, η Γαλλία παραδοσιακά έχει μία άλλη στάση απέναντι στην Άγκυρα. Οι άλλες τρεις χώρες, όχι μόνο την εξοπλίζουν, αλλά έχουν και κοινά αμυντικά σχέδια και κοινά αμυντικά projects τα οποία τρέχουν» ανέφερε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει και η εσωτερική διάσταση, καθώς ο Ερντογάν πιέζεται στο εσωτερικό και θέλει να δείξει ότι είναι πάρα πολύ ισχυρός και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα. Άλλωστε, η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει πολύ αρνητικό ρεκόρ στα τετελεσμένα. Ξέρει πώς είναι να δημιουργεί τετελεσμένα πχ Κύπρος, Συρία, Ιράκ και φοβάται ότι η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

Ο γνωστός διεθνολόγος εκτίμησε ότι καταρχάς πρέπει να δούμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Έχουμε ακούσει πολλά, έχουμε διαβάσει πολλά, πρέπει να περιμένουμε το περιεχόμενο. Προφανώς δεν αναμένουμε ότι η Τουρκία θα καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και δεν θα είναι η επαναβεβαίωση της Γαλάζιας Πατρίδας. Εγώ χαρακτηρίζω Γαλάζια Πατρίδα 2.0 το νομοσχέδιο αυτό. Είναι δηλαδή ουσιαστικά σαν να επιστεγάζεται, σαν να νομιμοποιείται με έναν εσωτερικό νόμο η Γαλάζια Πατρίδα. Έχει αυτό διεθνή αντίκτυπο; Κανέναν. Επηρεάζει κάποιον διεθνή οργανισμό; Κανέναν, σε καμία των περιπτώσεων. Είναι ένας εσωτερικός νόμος, ο οποίος γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, αλλά ασφαλώς η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει» υποστήριξε και περιέγραψε πώς κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να ενεργήσει η χώρα μας.

Πώς και πότε πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα

«Δεν μπορεί να μην αντιδράσει, αλλά προκαταβολικά δεν έχει νόημα γιατί δεν ξέρουμε αν και πότε θα κατατεθεί, και αν και πότε θα ψηφιστεί. Γιατί μπορεί να γίνει αυτό που συνέβη πριν από τρία χρόνια, όταν περίπου ο ίδιος νόμος είχε κατατεθεί και παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Αν δεν συμβεί αυτή τη φορά όμως και πράγματι υιοθετηθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με μικρή ή μεγάλη πλειοψηφία, θα πρόκειται για μία εξέλιξη ουσιαστικά του Casus Belli. Δηλαδή, η Τουρκία το 1995 με την Εθνοσυνέλευση ψήφισε ένα Casus Belli σε βάρος Ελλάδας και αντί να το αποσύρει, όπως η Ελλάδα απαίτησε ως προϋπόθεση για την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE, το πάει ένα βήμα παρακάτω και φέρνει τη Γαλάζια Πατρίδα, που είναι ένα δόγμα πλέον εξωτερικής πολιτικής, και την νομιμοποιεί. Επαναλαμβάνω ότι προκαταβολικά δεν έχει νόημα γιατί μπορεί να κατηγορηθούμε ότι σπεύδουμε ή ότι είμαστε οι επισπεύδοντες, χωρίς να ξέρουμε καν τι θα αφορά αυτό το νομοσχέδιο και αν καν θα ψηφιστεί. Από τη στιγμή όμως που θα έρθει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα ψηφιστεί, από κει και πέρα η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε πολύ συγκεκριμένα βήματα» τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει άμεσα έκτακτη σύγκληση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές απειλές, σημείωσε: «Η απάντησή μου είναι πως αυτή τη στιγμή ό,τι ακούμε είναι σε επίπεδο διαρροών και πληροφοριών. Δεν είναι σε επίπεδο νομοθεσίας. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια ενέργεια. Όμως, οπωσδήποτε από τη στιγμή που θα έρθει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα ψηφιστεί, η Ελλάδα έχει τρία επίπεδα στα οποία πρέπει να κινηθεί.

Συμφωνώ ότι ένα από αυτά είναι το ευρωπαϊκό, αναντίρρητα. Δεν περιμένουμε θαύματα από τους Ευρωπαίους, μη γελιόμαστε. Το έχουμε δοκιμάσει και στο παρελθόν, να είμαστε ρεαλιστές. Το δεύτερο είναι οι συμμαχίες. Είναι συγκεκριμένες χώρες με τις οποίες έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή σχέση, όπως είναι η Γαλλία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κάποιο τρόπο. Όμως, είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα κατανοήσει ακριβώς τι αφορά αυτό το νομοσχέδιο, ότι θα τον απασχολήσει και θα εμπλακεί; Έχω πολύ μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την παρούσα κατάσταση θα παρενέβαιναν υπέρ ημών».

«Το τρίτο είναι οι μονομερείς κινήσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε εμείς, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης.  Ως μία αρχή, όχι ως το τέλος της διαδρομής. Και υπάρχει και κάτι ακόμα. Αν σκληρύνει η κατάσταση, αν δηλαδή η κατάσταση επιδεινωθεί –ξαναλέω αυτό έχει να κάνει και με το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και με το αν θα τελικά ψηφιστεί – η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει την όποια χρηματοδότηση απέναντι στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι όπλα στη διπλωματική φαρέτρα μας, τα οποία κατά την άποψή μου πρέπει να ενεργοποιηθούν είτε όλα μαζί,  είτε κλιμακωτά, από τη στιγμή που θα έχουμε το νομοσχέδιο και την ψήφιση αυτού. Όχι πριν από αυτό» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Το νέο βιβλίο του

Σημειώνεται ότι ο κ. Φίλης παρουσιάζει την επόμενη εβδομάδα το νέο βιβλίο του, που έχει συγγράψει μαζί με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και το οποίο αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ.

«Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρεται στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική και εγώ στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Την ερχόμενη Τρίτη, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 7 η ώρα, στην  αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», έχουμε την πρώτη παρουσίαση με τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, του Βαγγέλη Καλπαδάκη, που ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, της Λένας Αργύρη, ανταποκρίτριας στην Ουάσιγκτον και του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος είναι, για μένα, αυτή τη στιγμή ο καλύτερος ιστορικός στη χώρα και είναι επίσης πρόεδρος στο Ίδρυμα της Βουλής», ανέφερε.

Ακούστε το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2026/05/2026-05-20-Κωνσταντίνος-Φίλης-Χατζηνικολάου.mp3

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Γαλλία: Ο Μουλάν τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους για νέα έργα

Ο υποψήφιος του Εμανουέλ Μακρόν για τη διοίκηση της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης έκδοσης κοινών χρεογράφων στην ευρωζώνη για επενδύσεις στις νέες οικονομικές προτεραιότητες της Ένωσης. Σε ακρόαση επιβεβαίωσης στη Γερουσία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μουλάν δήλωσε ότι υπάρχει ευκαιρία να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ, αλλά αυτό θα

Τα ιαπωνικά διυλιστήρια αναμένουν να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες για να αντικαταστήσουν το αργό της Μ. Ανατολής για το καλοκαίρι

Η ένωση διυλιστηρίων της Ιαπωνίας δήλωσε την Τετάρτη ότι τα διυλιστήρια της χώρας θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκείς εναλλακτικές προμήθειες αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων ώστε να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο πρόεδρος του Petroleum Association of Japan, Σουνίτσι Κίτο, ανέφερε ότι το αμερικανικό αργό εξελίσσεται σε

Φλωρίδης: Το ΠΑΣΟΚ είναι σε αδιέξοδη πορεία – Δεν συμπεριφέρεται ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με προοπτική διακυβέρνησης

Φλωρίδης: Το ΠΑΣΟΚ είναι σε αδιέξοδη πορεία – Δεν συμπεριφέρεται ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με προοπτική διακυβέρνησης Προσθέστε το enikos.gr στην Google Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, είπε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά πως «το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε μια αδιέξοδη πορεία. Είναι σε μια πορεία η οποία δεν είναι συμβατή με τη

Ανδρουλάκης σε Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Με εξωθείτε σε κάτι πρωτοφανές, να στραφώ νομικά κατά του διοικητή της ΕΥΠ»

Ανδρουλάκης σε Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Με εξωθείτε σε κάτι πρωτοφανές, να στραφώ νομικά κατά του διοικητή της ΕΥΠ» Προσθέστε το enikos.gr στην Google Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, για την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Η Λιθουανία κλείνει το αεροδρόμιο και εκδίδει προειδοποίηση για “αεροπορικό κίνδυνο” λόγω φόβου για drones

Η Λιθουανία εξέδωσε την Τετάρτη προειδοποίηση "αεροπορικού κινδύνου", καλώντας τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο, ενώ ανέστειλε την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας λόγω φόβων για drones που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της χώρας. "Πάρτε άμεσα καταφύγιο σε ασφαλές μέρος, φροντίστε τους οικείους σας, αναμείνετε νέες οδηγίες", ανέφερε ο στρατός της Λιθουανίας σε μήνυμα που εστάλη

Γκουτέρες: Δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνάντηση Τραμπ-Σι

Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών την προηγούμενη εβδομάδα αποκλιμάκωσε την ένταση, αλλά δεν οδήγησε σε κάποια σημαντική πρόοδο, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ δεν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου

Ακούστε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου 20/5/2026

Enikos | Ταυτότητα Γενικός διευθυντής – Διαχειριστής ιστοσελίδας: Μάνος Νιφλής Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη Ιδιοκτησία – Δικαιούχος domain name: ENIKOS AE Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242097 Έδρα της επιχείρησης: Πλαστήρα Νικολάου, Μαρούσι, 151 24 Email: [email protected] Τηλ. Επικοινωνίας: +30 (210) 878-8006

Η Ρωσία παρουσίασε βίντεο στα οποία στρατιώτες εικονίζονται να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων

Η Ρωσία παρουσίασε σήμερα βίντεο στα οποία, όπως δήλωσε, στρατιώτες εικονίζονται να εξοπλίζουν με πυρηνικές κεφαλές κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Iskander-M και να τα μετακινούν απαρατήρητα σε πεδία εκτόξευσης στο πλαίσιο μεγάλων πυρηνικών γυμνασίων. Σε δήλωσή του προς κρατικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξασκήθηκαν στο να θέτουν μονάδες "στα

Related Articles

Popular Categories