22.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
COMODITIES

Φετινό υψηλό για τις τιμές του μπρεντ-Πέφτει το φυσικό αέριο

Φετινό υψηλό για τις τιμές του μπρεντ-Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του μπρεντ ανέβηκαν, έστω και για λίγο, πάνω από τα 89 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη (2/4) για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, καθώς οι προμήθειες πετρελαίου αντιμετώπισαν νέες απειλές από τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας την Τρίτη σε μια επίθεση που η Ρωσία αρχικά είπε ότι απέκρουσε.

Μια ανάλυση του Reuters των εικόνων που δείχνουν τον αντίκτυπο της επίθεσης δείχνει ότι έπληξε την κύρια μονάδα διύλισης πετρελαίου του διυλιστηρίου, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της συνολικής ετήσιας παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου των 340.000 βαρελιών την ημέρα.

Η Ρωσία, μεταξύ των τριών κορυφαίων παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαϊκών προϊόντων, αντιμετωπίζει την εξάπλωση των ουκρανικών επιθέσεων στα διυλιστήρια πετρελαίου της και έχει εξαπολύσει τις δικές της επιθέσεις στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Στη Μέση Ανατολή, το Ιράν έχει υποσχεθεί να εκδικηθεί το Ισραήλ για μια αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο από τους κορυφαίους στρατηγούς του και πέντε άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, αλλά η άμεση ιρανική εμπλοκή θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με πιθανό αντίκτυπο στην προμήθεια πετρελαίου», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Την ίδια ώρα, μια οικολογική οργάνωση δήλωσε την Τρίτη ότι ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα στη βόρεια Κασπία Θάλασσα κοντά στο γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Kashagan του Καζακστάν.

Οι αγορές προσβλέπουν επίσης στη συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη. Η επιτροπή είναι απίθανο να προτείνει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου, ανέφεραν στο Reuters πηγές του ΟΠΕΚ+.

Οι προοπτικές ζήτησης αυξήθηκαν, εν τω μεταξύ, καθώς τα στοιχεία του Μαρτίου έδειξαν επέκταση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας για πρώτη φορά σε έξι μήνες και στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,60% στα 85,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,40% στα 88,65 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,707% στα 26,600 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,97% στα 2.278,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,53% στα 25,712 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,80% στα 4,0817 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0755 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,07% στο 1,2559 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8565 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related posts

Ο ΟΠΕΚ+ δεν αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου

banks

OPEC: Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου το 2022-2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

banks

«Σκαρφαλώνει» φοβούμενο νέες περικοπές το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σε διαρκή…. ανηφόρα οι τιμές του καφέ

banks

Οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα… ηρεμούν το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Κοντά στα 70 δολάρια μετά τις επιθέσεις στη Σ.Αραβία

banks