Στην ολοκλήρωση του φράγματος Ασωπού του νομού Κορινθίας εντός 22 μηνών στοχεύει η συμπληρωματική σύμβαση που υπεγράφη χθες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την ανάδοχο εταιρεία Aktor.
Πρόκειται για ακόμα ένα έργο υποδομής με …μεγάλη διαδρομή, το συνολικό κόστος του οποίου θα φτάσει τα 49 εκατ. ευρώ. Αφορά ειδικότερα στη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Ασωπό της Κορινθίας, αγωγού μεταφοράς, συναφών έργων και οδοποιίας.
Η αρχική σύμβαση (ύψους 31,2 εκατ.) συνάφθηκε το 2010 με την εταιρεία Ιόνιος (η οποία στη συνέχεια αντιμετώπισε τα γνωστά προβλήματα βιωσιμότητας) έπειτα από έκπτωση 44,6%. Ήταν η εποχή με τα λιγοστά έργα προς εκτέλεση με τις τεχνικές εταιρείες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς παρέχοντας τεράστιες εκπτώσεις.
Εν τέλει το έργο εκτελεί η Aktor και σήμερα, σύμφωνα με τον γενικό της διευθυντή, Αναστάσιο Αρανίτη, έχει εκτελεστεί το 70% του κατασκευαστικού αντικειμένου του.
Στο μεταξύ προέκυψε μια γεωτεχνική αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, προκλήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατασκευής του φράγματος. Η συμπληρωματική σύμβαση που υπεγράφη χθες, ύψους 3,5 εκατ., αφορά τη μελέτη για την αντιμετώπιση αυτής της γεωτεχνικής αστοχίας.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ειπώθηκε ότι η μελέτη χρειάζεται 4 μήνες και η ολοκλήρωση της κατασκευής άλλους 18.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, που παρέστη στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, αν και δήλωσε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου, σημείωσε ότι για τα λειτουργήσει το φράγμα κανονικά, θα περάσουν και άλλα δύο χρόνια.
Στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης παρέστη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν προσκλήσεις προς τις Περιφέρειες για έργα ύδρευσης, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Δεν ήταν σαφής όμως ως προς το πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις ΣΔΙΤ για τα 5 έργα άρδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, Ύδωρ 2.0, συνολικού προϋπολογισμού 691,7 εκατ. ευρώ. «Θα θέλαμε να πιστεύουμε πως τον Μάιο…» είπε ο κ. Τσιάρας, χωρίς πάντως να δείχνει σίγουρος ότι είναι εφικτό.
Οι διαγωνισμοί για τα πέντε αυτά έργα (Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Λασιθίου, φράγμα Μιναγιώτικο, Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Λάρισας – Ορφανών Καρδίτσας, αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο) έχουν προχωρήσει μέχρι του σημείου της ανάδειξης των αναδόχων.
Η υπογραφή των συμβάσεων για να ξεκινήσουν εκκρεμεί, κάτι που αποδόθηκε και πάλι στην πολυπλοκότητα των συμβάσεων ΣΔΙΤ. Στο μεταξύ τμήμα της χρηματοδότησης των 5 αυτών ΣΔΙΤ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (τα 157,2 εκατ. από το σύνολο των 691,7 εκατ.) για το οποίο έχει μείνει ελάχιστος χρόνος και όσο ο καιρός περνά τόσο η πιθανότητα να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό έρχεται πιο κοντά.
Το φράγμα στον ποταμό Ασωπό Κορινθίας, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών περίπου 65.000 στρεμμάτων, κατασκευάζεται στην κοίτη του ποταμού σε απόσταση 4 χλμ. ΒΔ της Στιμάγκας και 2 χλμ. ΝΑ του Παραδεισίου.
Είναι χωμάτινο με ύψος 68 μ. από το φυσικό έδαφος και με την κατασκευή του θα δημιουργηθεί ταμιευτήρας συνολικής χωρητικότητας 29,10 εκατ. κυβικών μέτρων, με ωφέλιμο όγκο ύδατος 25,60 εκατ. κυβικά μέτρα.
Περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας εκτροπής, πύργου υδροληψίας, υπερχειλιστή, λεκάνη ηρεμίας, αγωγού υδροληψίας, καθώς και οδών επιτήρησης του αγωγού και αποκατάστασης της πρόσβασης των οικισμών Παραδεισίου και Στιμάγκας.