ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» γάμοι, βαπτίσεις, δεξιώσεις

Οι χώροι δεξιώσεων και πάσης φύσεως κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως τα εταιρικά πάρτι ή οι βαπτίσεις, μπαίνουν από το καλοκαίρι στο …μάτι του «μεγάλου αδελφού» της εφορίας.

Σταδιακά, έως το τέλος του έτους, στο «στόχαστρο» θα μπουν περισσότεροι κλάδοι, όπως γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, φυσικοθεραπευτήρια, σχολές χορού, ξενοδοχεία και οργανωμένα καταλύματα.

Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα σε συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, πάρκινγκ, πλυντήρια οχημάτων και βουλκανιζατέρ.

Αφορά στην παρακολούθηση της πελατειακής κίνησης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, με το νέο σύστημα να επιτρέπει τη διασταύρωση των συναλλαγών με τα δεδομένα των αποδείξεων στο MyData, εντοπίζοντας περιπτώσεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί τη μετεξέλιξη του βιβλίου πελατών, το οποίο τηρούσαν παλαιότερα πολλές επαγγελματικές ομάδες. Αυτά, όπως αναφέρουν στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, απαιτούσαν πολλές ελεγκτικές επαληθεύσεις για την αποκάλυψη πιθανής φοροδιαφυγής. Τώρα, με τη σύγχρονη εκδοχή, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις γίνονται «απλή υπόθεση», χωρίς να απαιτείται ούτε η σε πρώτο στάδιο επίσκεψη των ελεγκτών στην έδρα της επιχείρησης.

Πλέον, η διαδικασία της καταγραφής θα είναι αυτοματοποιημένη. Με την είσοδο ενός οχήματος στις επιχειρήσεις όπου ήδη εφαρμόζεται το ψηφιακό πελατολόγιο, ο επαγγελματίας θα σκανάρει την πινακίδα του μέσω εφαρμογής, ενώ κατά την έξοδο θα πρέπει να σκανάρει και την απόδειξη της συναλλαγής. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να συγκρίνει τον αριθμό των οχημάτων με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί, ενεργοποιώντας επιτόπιους ελέγχους σε περίπτωση αποκλίσεων.

Στην πλήρη λειτουργία του, με το νέο σύστημα, όταν ένα όχημα εισέρχεται ή εξέρχεται από συνεργείο, πάρκινγκ, πλυντήριο ή εταιρεία ενοικίασης, ο επαγγελματίας θα σκανάρει με το κινητό τηλέφωνό του την πινακίδα του οχήματος και αυτόματα ο αριθμός κυκλοφορίας θα καταγράφεται στο ψηφιακό πελατολόγιο στην εφαρμογή MyDATAapp. Κατά την έξοδο του οχήματος ο επαγγελματίας θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη ή το τιμολόγιο που έχει εκδοθεί και θα ενημερώνεται το πελατολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρώνεται η διαδικασία και θα κλείνει η συναλλαγή.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το ψηφιακό πελατολόγιο προσφέρει στους επαγγελματίες αυτοματοποίηση στη διαχείριση των πελατών τους και συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις, μέσω μιας σειράς προηγμένων λειτουργιών. Όπως είναι η καταχώριση των νέων πελατών, η ενημέρωση και τροποποίηση υφιστάμενων εγγραφών, η ακύρωση πελατών χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης υποβολής εγγράφων, και η συσχέτιση των εγγραφών με αποδείξεις και παραστατικά. Οπότε, με το νέο σύστημα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να παρακολουθούν ψηφιακά τις συναλλαγές τους και να μειώνουν την πιθανότητα λαθών, τα οποία ενδέχεται να οδηγούν σε βαριά πρόστιμα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων μετά το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αποτελέσει «ανάχωμα» σε κρούσματα εικονικών συναλλαγών και κλοπής και απάτης στον ΦΠΑ.

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως λήπτη, ούτε η πιθανότητα καταχώρησης τιμολογίου εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως εκδότη.

Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα επιβεβαιώνονται και από τους λήπτες, ενώ για όλες τις συναλλαγές θα διενεργούνται αυτόματα διασταυρώσεις και με στοιχεία από τις τράπεζες, για να επιβεβαιώνεται εάν πράγματι έχουν γίνει οι πληρωμές των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί.

Η αρχή θα γίνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουν οι μικρότερες. Όλες, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα έχουν, συν τοις άλλοις, οφέλη με ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

-

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Θέουτα: Πάνω από 37.500 μετανάστες επέστρεψαν στο Μαρόκο – Συνεχίζεται η κρίση στον ισπανικό θύλακα στην Αφρική

Περισσότεροι από 37.500 μετανάστες έχουν ήδη επιστρέψει στο Μαρόκο από τους περίπου 60.000 ανθρώπους που εισήλθαν τις προηγούμενες ημέρες στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο σε ενημέρωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), "οι αναχωρήσεις από τη Θέουτα προς το Μαρόκο έως

Πολωνία: Κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου σε πολωνικό έδαφος

Ο Ρώσος πρέσβης στη Βαρσοβία κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, μετά την πτώση πυραύλου σε πολωνικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ. Οι πολωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος που έπεσε την Πέμπτη στην ανατολική Πολωνία ήταν ρωσικής κατασκευής. Σύμφωνα με τα στοιχεία

Τραμπ: Οι εικόνες της ισπανικής Θέουτα προειδοποίηση για τις ΗΠΑ αν επιστρέψουν οι Δημοκρατικοί

Τις εικόνες από τη μαζική είσοδο μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα επικαλέστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι παρόμοια κατάσταση θα μπορούσε να βιώσει η χώρα του εάν οι Δημοκρατικοί επιστρέψουν στην εξουσία. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χαρακτήρισε τις εικόνες από τη Θέουτα "φρικτές" και υποστήριξε ότι

Θέουτα: Η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν την Ισπανία στο θέμα των μεταναστών

 Η Γαλλία είναι σε επαφή με τις ισπανικές και μαροκινές αρχές σχετικά τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που πέρασαν από το Μαρόκο στη Θέουτα, ανέφεραν σήμερα πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.    Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ισπανία εφόσον χρειαστεί, μεταξύ άλλων μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής Frontex

Θέουτα: Δεν προβλέπεται αποκλεισμός της Ισπανίας από τη Σένγκεν – Τι ισχύει μετά την πρόταση Μελόνι

Η πρόταση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για αναστολή της συμμετοχής της Ισπανίας στη ζώνη Σένγκεν, μετά τη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα, δεν έχει νομικό έρεισμα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς δεν προβλέπεται μηχανισμός αποκλεισμού κράτους-μέλους από τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας. Η πρόταση, με την οποία συμφώνησε και η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, διατυπώθηκε στον απόηχο

Γαλλία: Πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της Ξένιας Φιοντόροβα, που καταγγέλλει “πολιτική πίεση”

Η Γαλλία πάγωσε σήμερα για έξι μήνες τα περιουσιακά στοιχεία της Ξένιας Φιοντόροβα την οποία κατηγορεί ότι είναι η φωνή του Κρεμλίνου στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με τη Ρωσίδα δημοσιογράφο, που αντιμετωπίζει από προχθές Τετάρτη υπουργική διαταγή απέλασης, να καταγγέλλει "πολιτική πίεση". Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Φιοντόροβα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Τελωνεία: Τι «ξετρύπωσαν» «Hant», «Camora», «Elvis» και ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Συνέχισαν και το α΄ εξάμηνο του 2026 οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τους στοχευμένους ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς της χώρας. Με τη συνδρομή σύγχρονων συστημάτων X-Ray και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ανιχνευτών, οι τελωνειακές αρχές απέτρεψαν την είσοδο και διακίνηση παράνομων φορτίων. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης

Alpha Bank: Ισχυρό β’ τρίμηνο, αναβάθμιση στόχων και υψηλότερες διανομές

Καθαρά κέρδη €315,7 εκατ. στο τρίμηνο, RoTBV 15,5%, νέα...

Related Articles

Popular Categories