27.4 C
Athens
September 8, 2024
Image default
EUROBANK

Φ. Καραβίας (Eurobank): Έφτασε η στιγμή, μετά από 16 χρόνια, να προτείνουμε μέρισμα 30%

- 11.38

- -

“Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, στις αρχές του 2015, αναλάβαμε τη διοίκηση αυτού του Οργανισμού, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον της τράπεζας, της οικονομίας και της χώρας. Είχαν προηγηθεί δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, το 2013 και 2014 και τους αμέσως επόμενους μήνες ήρθε η επιβολή των capital controls και όλα όσα έντονα θυμόμαστε εκείνη τη χρονιά. Είμαστε σήμερα, σχεδόν η ίδια διοικητική ομάδα που παρέλαβε τότε το τιμόνι της τράπεζας και προσβλέπαμε στη σημερινή ημέρα. Την ημέρα που η τράπεζα θα μπορούσε να έρθει στη Γενική Συνέλευση και να πει στους μετόχους της ότι έχει τη δυνατότητα να τους ανταμείψει με τη διανομή μερίσματος”. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, η οποία, μεταξύ άλλων, καλείται να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος, ύψους 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικό. “Η παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη για το βάθος της ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και το γεγονός, ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν τη διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα”, σχολίασε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επιστροφή της τράπεζας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS.

Ο “Πολικός Αστέρας” της οικονομικής πολιτικής 

Την αύξηση των επενδύσεων ως εθνική προτεραιότητα έθεσε ο κ. Καραβίας.

Όπως ανέφερε, ο μέσος όρος των επενδύσεων στη χώρα μας είναι στο 14% του ΑΕΠ, έναντι 21,4% στην ευρωζώνη. “Σύμφωνα με πολύ πρόσφατους υπολογισμούς του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, υποθέτοντας ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη 10ετία, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% το χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα 10 χρόνια. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να γίνει ο Πολικός Αστέρας της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια”, τόνισε.

Για τη Eurobank οι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού της σχεδιασμού. Είναι η τράπεζα, άλλωστε, που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πριν από λίγες ημέρες αιτήθηκε πρώτη ξανά και την εκταμίευση της 7ης δόσης. Ήδη συμμετέχει στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δικών της δανείων.

Όσον αφορά στις διεθνείς δραστηριότητες, ο CEO της Eurobank υπογράμμισε πως αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. “Στην Κύπρο, αποκτήσαμε πλειοψηφικό μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα, έναν ισχυρό τραπεζικό οργανισμό. Η δραστηριότητά της είναι απολύτως συμπληρωματική με εκείνη της θυγατρικής μας Eurobank Cyprus. Όπως προβλέπει ο κυπριακός νόμος, προχωρήσαμε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, διαθέτουμε ήδη ποσοστό 55,5%, ώστε να θεωρηθεί επιτυχής η δημόσια πρόταση”, σημείωσε, για να προσθέσει: “Στη Βουλγαρία, η Postbank, με την εξαγορά της BNP Paribas, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα της λιανικής, προσθέτοντας περισσότερους από 300.000 πελάτες”.

Γ. Ζανιάς: “Σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες”

Την άποψη πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, αλλά και να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς. 

“Η εξυγίανση των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κοντεύει να ολοκληρωθεί, διατηρώντας, παράλληλα, πολύ ψηλά τα επίπεδα κάλυψης των λίγων εναπομεινάντων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σε όρους κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σχεδόν στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η επιστροφή τους στη σχετικά υψηλή οργανική κερδοφορία, που έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ το 2023, αποτελεί διαρκή πλέον πηγή εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 16 χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταβάλουν ξανά μέρισμα στους μετόχους τους, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 875 εκατ. ευρώ”, σημείωσε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στην ευνοϊκή συγκυρία για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στην κανονικότητα. “Η Eurobank υπήρξε η πρώτη που ολοκλήρωσε αυτή τη διαδικασία”, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 η μία μετά την άλλη οι τράπεζες αναβαθμίζονται από τους διεθνείς οίκους.
Συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Ζανιάς ανέφερε πως η ανθεκτικότητα συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2024. “Η ελληνική οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει σε σχέση με την ευρωζώνη. Για το 2024 – 2025 προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 2,2% και 2,3% αντίστοιχα, ενώ το πρόβλημα του πληθωρισμού βελτιώνεται συνεχώς”, εξήγησε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η ανεργία επιμένει σε διψήφια ποσοστά, με πολλούς κλάδους να αναφέρουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

Αποχώρηση Χρυσικού

Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο CEO της τράπεζας, ευχαρίστησαν τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Eurobank, κ. Γιώργο Χρυσικό, για την πολύτιμη συνεισφορά του, δεδομένου ότι επέλεξε μετά από μία 10ετία να μην επιδιώξει την επανεκλογή του.

Related posts

Συμφωνία ΕΤαΕ – Eurobank για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου InvestEU

banks

Κ. Βασιλείου: Κεντρικός ο ρόλος της Eurobank στην υλοποίηση του Ελληνικού

banks

Eurobank: Μεγαλύτερη ύφεση από την παγκόσμια κρίση το 2009, αλλά μικρότερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας

banks

DIMAND: Προσύμφωνο με Eurobank για την πώληση της θυγατρικής κυπριακής εταιρείας Severdor

banks

Eurobank: Εγκρίθηκε η πρώτη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια

banks

One stop Hub για τους κατοίκους εξωτερικού δημιούργησε η Eurobank

banks