31.4 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Χάος στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Πάνω από 1.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις και καταλήψεις

Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα τα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ – Βίαιες συγκρούσεις και οδοφράγματα
Newsroom

 Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 21:27

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου στους χώρους των πανεπιστημίων, όπου έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών και αντί-διαδηλωτών με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μετέδωσε το CNN περισσότεροι από 400 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τρίτη, περίπου 30 εξ αυτών στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο City College της Νέας Υόρκης.

Στο Columbia, οι πανεπιστημιακές αρχές ζήτησαν από την Αστυνομία να επέμβει σε ένα κτήριο που είχε καταληφθεί και να παραμείνουν οι αστυνομικές αρχές στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ προειδοποίησε πως εάν συνεχίσουν οι διαμαρτυρίες “θα έχουν ασφαλώς συνέπειες”, κατηγορώντας τους φοιτητές ότι “βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους” του κτηρίου.

#HAPPENINGNOW: @Columbia has requested our assistance to take back their campus, which has seen disturbing acts of violence, forms of intimidation & destruction of property. @NYPDnews is dispersing the unlawful encampment and persons barricaded inside of university buildings… pic.twitter.com/gQUzXDUlFe

— NYPD Deputy Commissioner, Operations Kaz Daughtry (@NYPDDaughtry) May 1, 2024

Video of NYPD entering Hamilton Hall through the window at Columbia University pic.twitter.com/FM1Jsc3bI7

— Farguss Media (@fargussmedia) May 1, 2024

Την Τετάρτη ακυρώθηκαν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, μετά από μια νύχτα όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών και υποστηρικτών του Ισραήλ.

Σήμερα συνελήφθησαν επίσης δώδεκα άτομα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν -Μάντισον, σε μια επιχείρηση της Αστυνομίας να εκκαθαρίσει τον καταυλισμό των διαδηλωτών στην πανεπιστημιούπολη. 

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ανθρώπους με ξύλα ή κοντάρια να επιτίθενται στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές. 

Όσον αφορά την κατάσταση σε άλλα πανεπιστήμια, στο Chapel Hill στη Βόρεια Καρολίνα έχουν συλληφθεί 36 διαδηλωτές σε καταυλισμό στο πανεπιστήμιο. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία των ΗΠΑ και την αντικατέστησαν με μια παλαιστινιακή.

Clashes appear to be pretty much over now at UCLA, following the arrival of LAPD and CHP Riot Police on the Campus; a Majority of the Pro-Israeli Crowd have now either left or are standing near the Police and Celebrating their Arrival. pic.twitter.com/jNJnN71Wel

— OSINTdefender (@sentdefender) May 1, 2024

Στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έχουν γίνει 5 συλλήψεις και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Ώστιν περίπου 80 από τη Δευτέρα.

Στο Πανεπιστήμιο Πόρτλαντ η πρόεδρος, Ann Cud, ζήτησε από τους φοιτητές να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη βιβλιοθήκη που κατέλαβαν και είπε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία για την απομάκρυνση των φοιτητών.

Στο Γέιλ και στο Μπράουν υπήρξε συμφωνία με τους φοιτητές και διαλύθηκαν ο καταυλισμοί. Στο Μπράουν μάλιστα οι πανεπιστημιακές αρχές συμφώνησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία για τη διακοπή χρηματοδότησης από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Related posts

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο πόλεμος έληξε, 97.735 άνθρωποι έφυγαν στην Αρμενία και ο ΟΗΕ στέλνει ανθρωπιστική αποστολή

banks

Λίβανος: Το HRW χαρακτηρίζει “παράνομο” βομβαρδισμό του Ισραήλ εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση

banks

Χρεοκόπησε η Signa, από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

banks

Γερμανία: “Το δηλητήριο του αντισημιτισμού”

banks

Επιτόκια: ΕΚΤ και Fed θα προχωρήσουν σε μειώσεις το 2024

banks

Επιφυλακτικοί οι αξιωματούχοι της Fed μετά το απογοητευτικό α’ τρίμηνο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού

banks