19.3 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Γερμανία: “Το δηλητήριο του αντισημιτισμού”

“Μετά την 7η Οκτωβρίου τίποτα δεν είναι πια ίδιο για το Ισραήλ. Για τους Ισραηλινούς η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς αποτελεί σημείο καμπής και ταυτόχρονα βαθύ τραύμα. Οι επιθέσεις, οι βίαιες δολοφονίες, οι ακρωτηριασμοί, οι ομηρίες έχουν οδηγήσει σε έναν νέο πόλεμο. Έναν πόλεμο που έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας, στη συνύπαρξή μας στη Γερμανία”.

Αυτά τα λόγια επέλεξε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ομιλία του το μεσημέρι της Πέμπτης για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό του στη Γερμανία, στο πλαίσιο εκδήλωσης με εκπροσώπους εβραϊκών και ισλαμικών φορεών της Γερμανίας αλλά και την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Μάργκοτ Φρίντλάντερ, ετών 102.

“Χαίρομαι για την μεγάλη αλληλεγγύη προς το Ισραήλ. Αλλά ανησυχώ για το πόσο βαθιά έχει ριζώσει η βία στη Μέση Ανατολή, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη. Και με τρομάζει η αποδοχή της τρομοκρατίας και η υποκίνηση του αντισημιτικού μίσους στους δρόμους μας. Το καταδικάζω σφοδρά και αποφασιστικά”, ανέφερε ο Γερμανός πρόεδρος.

Σεβασμός στους κανόνες, γνώση της ιστορίας

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η εκκληση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς τους συμπολίτες του με παλαιστινιακές ή αραβικές ρίζες “να μην επιτρέψουν στους συνεργούς της Χαμάς” να τους εκμεταλλευτούν.  “Καταδικάστε απερίφραστα την τρομοκρατία!” ανέφερε εμφατικά ο Γερμανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Bellevue απευθυνόμενος προς τους μουσουλμάνους της Γερμανίας.

Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα της σύγχρονης Γερμανίας ως “μιας χώρας με μεταναστευτικό υπόβαθρο”, όπου όμως η “κοινωνική ειρήνη” είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

“Όποιος ζει ή θέλει να ζήσει σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες για την ειρηνική συνύπαρξη και να γνωρίζει την γερμανική ιστορία” υπογράμμισε ο Γερμανός πρόεδρος, καταγγέλοντας σφοδρά τις αντισημιτικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα π.χ. σε συναγωγές ή εβραϊκά σπίτια και καταστήματα.

Ένα σαφές μήνυμα κατά του αντισημιτισμού μία μόλις ημέρα πριν την 9η Νοεμβρίου, μοιραία μέρα για τη γερμανική ιστορία, 85 χρόνια μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων και το εθνικοσιαλιστικό πογκρόμ κατά των Εβραίων στις 9 Νοεμβρίου του 1938, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Εβραίοι.

Ανησυχία για τους Εβραίους της Γερμανίας

Στο μεταξύ, μόλις χθες παρουσιάστηκε στο Βερολίνο η ετήσια έκθεση για τον αντισημιτισμό, με τον επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα αντισημιτισμού, Φέλιξ Κλάιν, να κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Φέλιξ Κλάιν έκανε λόγο για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” κάτω από την οποία ζουν και οι Εβραίοι της Γερμανίας εδώ και ακριβώς έναν μήνα, από την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Σοκ όμως προκαλεί και η αναφορά στη νέα γερμανική ακροδεξιά, η οποία, σύμφωνα με τον Κλάιν, επιχειρεί να “ξαναγράψει τη γερμανική ιστορία” προκαλώντας ρωγμές στην μεταπολεμική συλλογική μνήμη στη Γερμανία. “Μνημεία του Ολοκαυτώματος βεβηλώνονται και καταστρέφονται”, όπως ανέφερε.

“Το δηλητήριο του αντισημιτισμού υπάρχει ακόμα κι αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές σήμερα. Όμως εν έτει 2023 ζούμε σε μια σταθερή δημοκρατία, σε ένα συνταγματικό κράτος που αυτοπροστατεύεται και υπερασπίζεται τον εαυτό του”. Σύμφωνα μάλιστα με τον Φέλιξ Κλάιν αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία  είναι ότι αυξάνεται ο αντισημιτισμός πλέον και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα και κυρίως μεταξύ νεότερων σε ηλικία ανθρώπων.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

banks

Δανία: Φλέγεται το ιστορικό κτίριο του χρηματιστηρίου στην Κοπεγχάγη

banks

Αίγυπτος: Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων

banks

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια

banks

Πακιστάν: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για μια πενταετία για τον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν

banks

Ικανοποιημένος ο Ζελένσκι από τη “σημαντική και ισχυρή” νέα στρατιωτική βοήθεια

banks