29.8 C
Athens
June 21, 2024
Image default
POLITICS

Χάρης Δούκας: Να δώσουμε το λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ – Και ο δήμαρχος ζητάει εκλογές

Το όνομα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, «παίζει» δυνατά στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, μετά το «κύμα» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με αφορμή τις επιδόσεις της παράταξης στις ευρωεκλογές, με τις πληροφορίες του in να θέλουν τον πρόεδρο του κόμματος να ανακοινώσει προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες την Τετάρτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τώρα, ο κ. Δούκας παίρνει επίσημα θέση, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ και, ευρύτερα, της Κεντροαριστεράς, με συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και ζητά άμεση προσφυγή στη βάση του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

«Να δώσουμε τον λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Δούκας, «το ΠΑΣΟΚ, από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου, έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα ‘κάντε επιτέλους κάτι’ έρχεται από παντού».

Όσο για το αν θα συμμετέχει ο ίδιος στην περίπτωση που γίνουν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αρκέστηκε να απαντήσει ότι προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχτεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες», σημείωσε ο Χάρης Δούκας.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές  – πίσω από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ – προκάλεσε εσωστρέφεια και «γκρίνια», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αμφισβητείται ανοιχτά από κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία ζήτησαν να συνεδριάσουν τα όργανα και να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού, οι οποίες, βάσει Καταστατικού, θα γίνουν το 2025.

Πού το πάνε οι σύντροφοι;

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε αρχηγό τον Δεκέμβριο του 2021, μόλις πριν από δυόμιση χρόνια – και υπό την αρχηγία Ανδρουλάκη σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις βελτίωσε τα ποσοστά του.

Το θέμα που βάζουν στο «τραπέζι» τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, βέβαια, είναι το γεγονός ότι δεν καταφέρνει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – και μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, εν προκειμένω στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Άρχισε λοιπόν η γνωστή και χιλιοπαιγμένη στο ΠΑΣΟΚ «ταινία» της εσωστρέφειας, της αμφισβήτησης και του αιτήματος «να τινάξουμε τη μπάνκα στον αέρα», προσφεύγοντας στις εσωκομματικές κάλπες για να αλλάξουμε αρχηγό.

Ωστόσο, στο ερώτημα «και ποιος θα είναι αυτός, σύντροφοι;», απάντηση στην ουσία δεν υπάρχει – με εξαίρεση ονόματα που δεν φαίνονται ικανά να «τραβήξουν το κάρο».

Για παράδειγμα, η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν έχει την απήχηση που απαιτείται για να πάρει τα «ηνία» του ΠΑΣΟΚ και να επιτύχει τους στόχους που κατηγορεί τον Ανδρουλάκη ότι δεν πέτυχε.

Ο Παύλος Γερουλάνος, από την άλλη πλευρά, αν και αρκετά δημοφιλής, θεωρείται κάτι σαν… «ξενόφερτο» στοιχείο εντός ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τον Χάρη Δούκα, επίσης, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη δυναμική προέδρου ενός ιστορικού κόμματος, έστω κι αν έχουν περάσει προ πολλού οι μέρες δόξας της παράταξης που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Related posts

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των προσπαθειών»

banks1

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων στον Τύρναβο

banks

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται εκ νέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

banks

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους «25-29»: Κλείστε το ραντεβού σας

banks

Καραθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση έχει ηττηθεί στα δύο βασικά μέτωπα, των αγροτών και των φοιτητών»

banks1

Θάνος Τζήμερος: Άγαμος και άτεκνος Υπουργός Οικογένειας είναι λάθος

banks