25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

«Χρυσός» ο καφές-Σε νέο υψηλό η Arabica λόγω ανησυχιών ζήτησης

«Χρυσός» ο καφές-Σε νέο υψηλό η Arabica λόγω ανησυχιών ζήτησης

Ένα φλιτζάνι καφέ πρόκειται να γίνει ακόμη πιο ακριβό, καθώς οι συνεχείς διαταραχές του εφοδιασμού ωθούν το κόστος των κόκκων αραβικής ποικιλίας υψηλής ποιότητας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων robusta υποδαυλίζουν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica που προτιμούν οι εξειδικευμένες αλυσίδες.

Το ράλι του καφέ έχει αυξηθεί από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία. Το έθνος ολοκληρώνει τη συγκομιδή του 2024-25 και οι προοπτικές της παραγωγής εξασθένησαν μετά τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν τα χωράφια.

«Όλα έχουν να κάνουν με τον καιρό», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της ED&F Man, επισημαίνοντας τις συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας και την έλλειψη βροχής που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο δυναμικό της επόμενης σεζόν και το νοτιοαμερικανικό έθνος έχει καταληφθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας με περαιτέρω ζημιές στις καλλιέργειες.

«Το δυναμικό της σοδειάς arabica του 2025/26 κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank Carlos Mera. Οι βροχοπτώσεις στις περιοχές καλλιέργειας αραβικής ήταν σταθερά κάτω από τα κανονικά επίπεδα από την έναρξη της ξηρής περιόδου τον Απρίλιο, είπε.

«Το πρόβλημα αυτό έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία καφέ υποφέρει από τη συμφόρηση των λιμανιών σε πολλές χώρες, την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, τις διαταραχές γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τις απογοητευτικές σοδειές στο Βιετνάμ».

#καφές #Arabica #ΖΗΤΗΣΗ

Related posts

ΟΠΕΚ: Πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση τη διετία 2024-2025

banks

Ξανά στο προσκήνιο το ρωσικό φυσικό αέριο

banks

Οι προοπτικές αυξημένης ζήτησης ωθούν το πετρέλαιο

banks

Υποχωρεί ελαφρά με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό το πετρέλαιο

banks

Ανάλυση της Commerzbank για τα μέταλλα: Είναι οι νέες «φούσκες»

banks

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης «ρίχνει» το πετρέλαιο

banks