Eurobank: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €1,412 δισ. το 2025 – Αύξηση καθαρών εσόδων από αμοιβές και προμήθειες κατά 15,7%

Η Eurobank ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το 2025, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €1,362 δισ. (τα προσαρμοσμένα σε 1,412 δισ. ευρώ) καταγράφοντας μείωση 4,9% σε σύγκριση με το 2024, ενώ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 16%. Παρά τη μείωση των καθαρών κερδών, η Τράπεζα σημείωσε ισχυρή οργανική ανάπτυξη στους τομείς των χορηγήσεων, καταθέσεων και υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το κόστος εθελούσιας εξόδου ύψους €27 εκατ., την αρνητική υπεραξία ύψους €58 εκατ. από την εξαγορά της CNP Cyprus Insurance και μια εισφορά ύψους €19 εκατ. σε κυβερνητικά έργα. Παρά τις προκλήσεις, η Eurobank κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων από αμοιβές και προμήθειες κατά 15,7%, φτάνοντας τα €770 εκατ., κυρίως λόγω της ισχυρής απόδοσης στον τομέα της Διαχείρισης Περιουσίας και των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Η Τράπεζα προχώρησε στη διανομή του 55% των καθαρών κερδών στους μετόχους της, που περιλαμβάνει μερίσματα και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Ειδικότερα, το μέρισμα ανέρχεται σε €11,8 σεντς ανά μετοχή, με προμέρισμα ύψους €170 εκατ. που καταβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2025.

Η Eurobank ενίσχυσε επίσης την κεφαλαιακή της επάρκεια, με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 15,6% και τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) στο 20%.

Στη δήλωσή του σχετικά με τα αποτελέσματα, ο Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank:

“Το 2025, ξεπεράσαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει για το έτος, επιτυγχάνοντας ισχυρή οργανική ανάπτυξη σε δάνεια, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €5,3 δισ., οι καταθέσεις άνω των €4 δισ. και τα κεφάλαια υπό διαχείριση κατά 30%. Οι στρατηγικές μας πρωτοβουλίες μας είχαν αξιοσημείωτο αποτύπωμα: ενισχύσαμε τη θέση μας στην Κύπρο μέσω της νομικής συγχώνευσης των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών μας. Περαιτέρω, η απόκτηση της Eurolife ενδυναμώνει τις δραστηριότητες μας στην Ελλάδα. Οι κινήσεις αυτές συνάδουν πλήρως με τη στρατηγική μας για διαφοροποίηση των εσόδων μας τόσο γεωγραφικά, όσο και ανά δραστηριότητα στους τομείς της τραπεζικής, των ασφαλειών και της διαχείρισης περιουσίας.

Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,37, εκ των οποίων τα μισά περίπου προήλθαν από τις δραστηριότητές μας εκτός Ελλάδος. Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 16%, υπερβαίνοντας τις αρχικές μας εκτιμήσεις. Τέλος, διανέμουμε στους μετόχους μας το 55% των κερδών. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα μας επιτρέπουν να αναλάβουμε πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επεκτείνουμε την πρωτοβουλία μας για το Δημογραφικό, ενισχύουμε τον κορυφαίο επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων EGG και συνεισφέρουμε σημαντικά στην ανακαίνιση των δημόσιων σχολείων στην Ελλάδα. Επιπλέον, προβαίνουμε σε κοινωνικές δράσεις σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του περιφερειακού τραπεζικού μας μοντέλου, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στο 3-ετές επιχειρηματικό μας πλάνο για το 2026-2028. Στους παράγοντες ανάπτυξης εργασιών περιλαμβάνονται η πιστωτική επέκταση κατά περίπου 8% ετησίως, η περαιτέρω αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων, οι συνέργειες από την ισχυρή μας παρουσία στην Κύπρο, οι προοπτικές που προκύπτουν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη και η εξαγορά της Eurolife. Αναμένουμε μια μέση ετήσια αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή κατά 10% και τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να ενισχύεται σε 17% έως το 2028.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους μας για τη δέσμευση τους και την ομαδική τους εργασία, τους πελάτες μας για την εμπιστοσύνη τους και τους μετόχους μας για την διαχρονική υποστήριξή τους”.

Ανάπτυξη και σχέδια με ορίζοντα το 2028

Το 2025, η Eurobank παρουσίασε εντυπωσιακή ανάπτυξη στους τομείς των χορηγήσεων και των καταθέσεων, με οργανική αύξηση χορηγήσεων κατά €5,3 δισ. και αύξηση καταθέσεων κατά €4,1 δισ. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €108 δισ., με τη μεγαλύτερη συμβολή από την Ελλάδα (€62,8 δισ.), ενώ οι δραστηριότητες στο εξωτερικό κατέχουν σημαντικό μερίδιο (Κύπρος €28,7 δισ., Βουλγαρία €13,6 δισ.).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,7% στα €2,549 εκατ., ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 15,7%. Η Eurobank πέτυχε οργανική αύξηση 4,6% στα συνολικά έσοδα, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 17,4%, κυρίως λόγω στρατηγικών επενδύσεων και εξαγορών.

Η Eurobank συνεχίζει να διατηρεί ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται στο 20%, διασφαλίζοντας την απαραίτητη σταθερότητα για τις μελλοντικές επενδύσεις και αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες.

Η Τράπεζα θέτει φιλόδοξους στόχους για την επόμενη τριετία, με στόχο την αύξηση της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 17% το 2028 και την αύξηση της σωρευτικής διανομής κερδών κατά 50%. Η στρατηγική ανάπτυξης βασίζεται στην ενίσχυση των χορηγήσεων, την ανάπτυξη της Διαχείρισης Περιουσίας και τη συνέχιση της επέκτασης σε περιφερειακές αγορές, με την Κύπρο και τη Βουλγαρία να αποτελούν κεντρικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της Eurobank.

Δείτε τα αποτελέσματα αναλυτικά δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ισπανία: Ξεκινά πρόγραμμα νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής

Αντίθετα με την επικρατούσα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τάση για αυστηροποίηση, η Ισπανία ξεκινά σήμερα μεγάλο πρόγραμμα νομιμοποίησης μεταναστών χωρίς άδεια διαμονής, το οποίο αφορά εν δυνάμει "περί το μισό εκατομμύριο άτομα" και μπορεί να στηρίξει την ισπανική οικονομία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. "Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα βασιλικό διάταγμα για την

Μακρόν και Στάρμερ θα προεδρεύσουν της διάσκεψης για την αμυντική αποστολή στον Ορμούζ την Παρασκευή

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ θα προεδρεύσουν την Παρασκευή στο Παρίσι μιας τηλεδιάσκεψης για τις χώρες που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αμυντική πολυμερή αποστολή με στόχο την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ανακοίνωσε την Τρίτη η γαλλική προεδρία. Ανώτεροι

ΔΟΕ: Ο Κόλπος μπορεί να επαναφέρει σε λειτουργία το ήμισυ των πετρελαιοπηγών που έκλεισαν λίγες εβδομάδες μετά τον πόλεμο

Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο μπορούν να επαναφέρουν τα μισά από τα κλειστά κοιτάσματα στα προπολεμικά επίπεδα παραγωγής εντός δύο εβδομάδων, μόλις ξαναρχίσει η διακίνηση πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι επαναλειτουργίες αναμένεται να αυξηθούν στο 80% μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από

Γερμανο-ουκρανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις σήμερα στο Βερολίνο, για πρώτη φορά από το 2004

Οι πρώτες διευρυμένες γερμανοουκρανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις μετά το 2004 θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Βερολίνο, υπό τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων των δύο κυβερνήσεων, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις υπουργών των δύο χωρών, με κεντρικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη την κατάσταση ασφάλειας, το ΝΑΤΟ και την περαιτέρω στήριξη

Λαζαρίδης: Ο διορισμός μου το 2007 ήταν νόμιμος, δεν έχω υπάρξει κρατικοδίαιτος – Έδειξε on air το πτυχίο του

«Δεν έχω υπάρξει κρατικοδίατος ποτέ με εξαίρεση αυτά τα δύο χρόνια που εργάστηκα ως ειδικός επιστήμονας» τόνισε ο Μακάριος Λαζαρίδης, απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης ότι εξαπάτησε το ελληνικό Δημόσιο. Όπως εξήγησε μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «10 παντού», «το 2007 μπορούσες να εργαστείς ως μετακλητός ακόμη και με αυτή τη βεβαίωση σπουδών ακόμη

Στο φουλ οι πλειστηριασμοί ακινήτων – Πίεση στους μεγαλο-οφειλέτες

Ανεβάζει στροφές η ΑΑΔΕ στο «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου προκειμένου να προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών τους, καθώς, αμέσως μετά το Πάσχα, βάζει στο φουλ τη «μηχανή» των πλειστηριασμών μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Ειδικότερα, στο «σφυρί» βγαίνουν ακίνητα και οικόπεδα σε όλη τη χώρα, με τις τιμές πρώτης προσφοράς να κλιμακώνονται ανάλογα με το

Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν στρατιωτικές ασκήσεις-ρεκόρ εν μέσω αυξημένων φόβων για πόλεμο

Περισσότεροι από 17.000 στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν στις μεγαλύτερες κοινές ασκήσεις που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ οι Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς εκπαιδεύονται σε πολεμικές δεξιότητες εν μέσω εντάσεων με την Κίνα και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Στρατεύματα από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία θα συμμετάσχουν επίσης

Ρωσία: Ανέκαμψαν τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων τον Μάρτιο

Η Ρωσία είδε τα έσοδά της από το αργό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα να αυξάνονται τον Μάρτιο, ανακάμπτοντας από τον Φεβρουάριο, όταν είχαν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν λόγω του πολέμου με το Ιράν, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Related Articles

Popular Categories