Πού οφείλεται το τεχνολογικό sell off μετά το ράλι στη… στρατόσφαιρα

Πού οφείλεται το τεχνολογικό sell off μετά το ράλι στη... στρατόσφαιρα

Οι ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες τεχνολογικές μετοχές εντάθηκαν την Τρίτη, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές για τα υψηλότερα επιτόκια, τις υπερβολικά αυξημένες αποτιμήσεις και την πιθανότητα τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσδοκίες για θεαματικά κέρδη.

Οι απώλειες οδήγησαν τον δείκτη Nasdaq σε πτώση 2,2%. Οι Sandisk και Micron — βασικά μέλη μιας μικρής ομάδας εταιρειών μνήμης, των οποίων οι εκρηκτικές αποδόσεις έχουν βοηθήσει τις μετοχές να προσεγγίσουν ιστορικά υψηλά — υποχώρησαν και οι δύο πάνω από 13%.

Μια νέα πρόκληση διαφαίνεται την Τετάρτη, όταν η Micron θα ανακοινώσει αποτελέσματα, απευθυνόμενη σε επενδυτές που έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την πρόσφατη μεταβλητότητα. Ο τεχνολογικά προσανατολισμένος Nasdaq έχει υποχωρήσει στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και έχει κινηθεί κατά τουλάχιστον 1% σε έξι συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Οι μετοχές που έχουν εκτοξευθεί είναι συχνά ευάλωτες σε απότομες διορθώσεις. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι βασικοί πυλώνες στήριξης της ανόδου παραμένουν ισχυροί. Η οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει ανθεκτικότητα, ενώ οι κατασκευαστές τσιπ ήταν μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν εντυπωσιακά κέρδη στην πρόσφατη περίοδο αποτελεσμάτων. Επιπλέον, η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχει μειώσει τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού αργότερα μέσα στη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν ξανά μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από τις πολεμικές συγκρούσεις. 

Πρόσθετες ανησυχίες προήλθαν από τις μειώσεις τιμών που ανακοίνωσαν ορισμένες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και από τους φόβους για τον τεράστιο δανεισμό και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων (data centers).

Η Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management, δήλωσε στη Wall Street Journal, ότι αναμένει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να γίνονται ολοένα και πιο παρόμοια μεταξύ τους και να μετατρέπονται σε εμπορευματοποιημένα προϊόντα, με τη χρήση να κατευθύνεται προς τις φθηνότερες επιλογές. Αυτό έχει ενισχύσει τις ανησυχίες ότι οι ήδη τεράστιες δαπάνες για υποδομές, όπως τα τσιπ υπολογιστών, θα γίνουν ακόμη πιο δαπανηρές σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα θα αποδειχθούν πιο κυκλικά και, κατά συνέπεια, πολύ πιο ευαίσθητα στα επιτόκια», ανέφερε.

Η Shalett πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης πτώσης σχετίζεται με τη θέση των επενδυτών στην αγορά, καθώς οι πελάτες hedge funds της Morgan Stanley άρχισαν να μειώνουν τον επενδυτικό τους κίνδυνο από την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά τη μεταβλητότητα, οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστών τσιπ εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα της αρχής του έτους. Οι μεγάλες απώλειες της Τρίτης περιόρισαν τα κέρδη της Sandisk και της Micron για το 2026 στο 727% και 269% αντίστοιχα.

«Σε γενικές γραμμές, είμαι περισσότερο διατεθειμένη να αγοράζω στη σημερινή αγορά παρά να πουλάω», δήλωσε.

Ωστόσο, οι πιέσεις ήταν παγκόσμιες. Οι Αμερικανοί επενδυτές ξύπνησαν βλέποντας τον νοτιοκορεατικό δείκτη Kospi να καταγράφει πτώση 10%, επηρεασμένο κυρίως από τους κατασκευαστές τσιπ Samsung και SK Hynix. Πολλοί απέδωσαν το μέγεθος της πτώσης στην έντονη κερδοσκοπία ιδιωτών επενδυτών και συναλλαγές με δανεικά κεφάλαια, που έχουν καταστήσει τον φετινό κορυφαίο παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη ιδιαίτερα ευάλωτο σε ανατροπές γύρω από το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ανησυχίες μεταφέρθηκαν και στη συνεδρίαση των ΗΠΑ, όπου οι βασικοί δείκτες άνοιξαν σημαντικά χαμηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, επεκτείνοντας την πτώση που τη Δευτέρα έπληξε τις μετοχές των λεγόμενων «AI hyperscalers», όπως η Alphabet και η Microsoft. Αν και οι ευρύτεροι δείκτες και οι hyperscalers ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, η καταστροφή στις μετοχές των τσιπ παρέμεινε έντονη. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,4%.

Παράλληλα, οι απώλειες συγκεντρώθηκαν κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, αναδεικνύοντας πόσο εξαρτημένοι έχουν γίνει οι βασικοί δείκτες από τη θεαματική άνοδο λίγων μόνο εταιρειών. Έξι από τους έντεκα κλάδους του S&P 500 κατέγραψαν άνοδο, μεταξύ των οποίων τα βασικά καταναλωτικά αγαθά (+1,8%) και η υγειονομική περίθαλψη (+1,4%). Ο Dow Jones Industrial Average υπεραπέδωσε έναντι των άλλων δεικτών, υποχωρώντας λιγότερο από 0,1%, δηλαδή περίπου 46 μονάδες.

Σε μία ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης σημασίας των εταιρειών ημιαγωγών, οι οκτώ από τις έντεκα πιο διαπραγματεύσιμες μετοχές της πλατφόρμας Interactive Brokers την τελευταία εβδομάδα συνδέονταν με τον κλάδο των τσιπ. Οι άλλες τρεις ήταν η Tesla, η SpaceX και η Microsoft.

Πολλοί αναλυτές σημείωσαν ότι δεν αποτελεί έκπληξη η αύξηση της μεταβλητότητας, μετά τη σταθερή άνοδο των αμερικανικών μετοχών που οδήγησε σε μία από τις καλύτερες διμηνιαίες επιδόσεις στην ιστορία κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ανησυχούν ότι ορισμένες τεχνολογικές μετοχές είναι πλέον πιο ευαίσθητες στα υψηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι στο παρελθόν, ειδικά τώρα που οι αγορές παραγώγων προεξοφλούν σχεδόν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

«Οι εταιρείες ημιαγωγών είναι δομικά πιο ευμετάβλητες και πιο κυκλικές από τους hyperscalers που στήριξαν τις αγορές στον προηγούμενο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων», δήλωσε η Julia Hermann, στρατηγική αναλύτρια αγορών της New York Life Investment Management. «Οι εταιρείες ημιαγωγών είναι πιθανό να είναι πιο ευαίσθητες στα επιτόκια, εκθέτοντας την αγορά στις συνέπειες μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

#τεχνολογικό_sell_off #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #μετοχές #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #AI

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Γαλλία ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα Έμπολα – Γιατρός που επέστρεψε από ανθρωπιστική αποστολή στο Κονγκό

Ένας γιατρός που επέστρεψε από ανθρωπιστική αποστολή στο Κονγκό βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα, στην πρώτη περίπτωση του ιού στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη. Ο ασθενής βρίσκεται σε απομόνωση και οι αρχές προβαίνουν σε ιχνηλάτηση των επαφών του, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο

Η Ουκρανία “βλέπει” συμφωνίες άνω του €1,5 δισ. στη Διάσκεψη της Πολωνίας

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Ουκρανίας σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην πολωνική πόλη Γκντανσκ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξί Κουλέμπα στο Interfax-Ukraine. "Ανεξάρτητα από τυχόν πολιτικές εκτιμήσεις, μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχία, καθώς πρόκειται για

Γερμανία: Οι επιχειρηματικές προοπτικές βελτιώνονται ελαφρώς καθώς μειώνεται η αβεβαιότητα

Οι προοπτικές των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρώς τον Ιούνιο, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τις έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου με το Ιράν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Institute αυξήθηκε στο 84,1 από το αναθεωρημένο 83,9 του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, η επίδοση αυτή ήταν χαμηλότερη από τη διάμεση εκτίμηση

Η Κίνα κατασκευάζει νέο ομοίωμα αμερικανικού πολεμικού πλοίου ως στόχο για πυραυλικές δοκιμές

Η Κίνα κατασκεύασε ένα νέο αντίγραφο αμερικανικού αντιτορπιλικού σε μια απομακρυσμένη περιοχή δοκιμών πυραύλων στην έρημο του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές αντιπλοϊκών όπλων. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια κατασκευή που μοιάζει με αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke-class

Eurobank: Τιμήθηκε με το πρώτο Σήμα Διαφορετικότητας από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Eurobank έλαβε το Σήμα Διαφορετικότητας, βάσει της νέας πρωτοβουλίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναγνώριση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που ενσωματώνουν ενεργά τις αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στη λειτουργία τους. Η απονομή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία εκφράζουν ανησυχία για τις κινεζικές δραστηριότητες στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν

Οι de facto πρεσβείες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ταϊπέι εξέδωσαν την Τετάρτη κοινή δήλωση, στην οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες κινεζικές δραστηριότητες στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, όπου η Κίνα έχει ενισχύσει τις περιπολίες. "Παρατηρήσαμε με ανησυχία νέες κινεζικές δραστηριότητες στα ύδατα ανατολικά της Ταϊβάν. Οι

Λίβανος και Ισραήλ συζητούν “πιλοτικό” πρόγραμμα για μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου περιλαμβάνουν τη συζήτηση μιας πρότασης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραδώσουν στο λιβανικό στρατό μέρος του εδάφους που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, ανέφεραν  Ισραηλινοί και Λιβανέζοι αξιωματούχοι στο Reuters. Οι Ισραηλινοί

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο στούντιο του Realfm 97,8 σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο», Στέφανος Κασσελάκης στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Βρέθηκα υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική απόφαση. Δεν μου είχε δώσει ευλογία ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ο κ. Κασσελάκης. Όπως είπε, είχαν δύο συνομιλίες την προεκλογική περίοδο, μία από αυτές ήταν για κάτι SMS. Εάν

Related Articles

Popular Categories