Επιβραδύνεται η κυκλοφορία στο Στενό του Ορμούζ καθώς εντείνεται η κατάσταση στο Ιράν

Δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ, LNG στα αγγλικά) πέρασαν από το Στενό του Ορμούζ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία εταιριών που καταγράφουν τις πορείες πλοίων, και 22 πλοία που σχετίζονται με την Ιαπωνία έφυγαν από το Στενό του Ορμούζ από την Τρίτη, 7 Ιουλίου, όμως συνολικά η ημερήσια κυκλοφορία έχει επιβραδυνθεί καθώς οι εντάσεις μαίνονται στη Μέση Ανατολή. Ναυτιλιακές εταιρίες και κυβερνήσεις παρακολουθούν την κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ μετά τις ιρανικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας σε εμπορικά πλοία και τα πλήγματα που εξαπέλυσαν σε αντίποινα οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler και της LSEG, τουλάχιστον πέντε δεξαμενόπλοια LNG κενά φορτίου εισήλθαν στο στενό τις τελευταίες ημέρες.

Πρόκειται για το GasLog Shanghai το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρία GasLog και τα πλοία Al Samriya, Al Dafna, Al Gattara και Al Rayyan που συνδέονται με την QatarEnergy.

Το GasLog Shanghai και το Al Rayyan εισήλθαν πιθανόν στο στενό στη διάρκεια της νύχτας, καθώς βρίσκονταν εκτός της θαλάσσιας οδού στις 9 Ιουλίου (χθες), όπως δείχνουν τα στοιχεία. Τα υπόλοιπα τρία πλοία που συνδέονται με την QatarEnergy θεάθηκαν για τελευταία φορά έξω από το Στενό του Ορμούζ, ανοικτά των δυτικών ακτών της Ινδίας πριν από αρκετές εβδομάδες, — Al Samriya και το Al Gattara θεάθηκε για τελευταία φορά γύρω στις 18 με 19 Ιουνίου και το Al Dafna στις 29 Ιουνίου.

Η QatarEnergy και η GasLog δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια εκτός των ωρών που λειτουργεί η εταιρία.

Χθες, Πέμπτη, το πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού Very Large Crude Carrier Nissos Kea εισήλθε στο στενό, ενώ το VLCC Lila Vadinar εξήλθε από αυτό.

“Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα, σε σύγκριση με την έναρξη της σύγκρουσης, είναι ότι το Ιράν πλήττει πλοία που χρησιμοποιούν τη διαδρομή του Ομάν αντί να στοχοθετεί όλα τα πλοία, που σημαίνει ότι τα πλοία θα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ιρανική διαδρομή ή θα διέρχονται με κλειστούς τους πομποδέκτες εντοπισμού όταν διέρχονται από το στενό”, δήλωσε ο Ξαβιέρ Τανγκ, αναλυτής της Vortexa.

Πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας δήλωσαν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πλοίων σβήνουν τους δημόσιους πομποδέκτες εντοπισμού τους με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλα τα πλοία που διέρχονται από το στενό.

Σύμφωνα με την ανάλυση από την Kpler των πλοίων που μπορούν να επιτηρηθούν, η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων μεταφοράς ΥΦΑ και πετρελαίου έχει πέσει στα χαμηλότερα ημερήσια επίπεδα από τις 28 Ιουνίου: χθες, Πέμπτη, δέκα πλοία πέρασαν από το στενό έναντι 14 την Τετάρτη και 22 τη Δευτέρα.

Η ημερήσια κυκλοφορία τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε αυξηθεί στο πιο υψηλό επίπεδο αφότου αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο στο Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου, με 40 πλοία κατά μέσο όρο να διέρχονται από το στενό. Ο αριθμός αυτός είναι ωστόσο πολύ μικρότερος του μέσου όρου πριν από τον πόλεμο που ήταν 125 με 140 πλοία την ημέρα.

Είκοσι δύο πλοία που έχουν σχέση με την Ιαπωνία, περιλαμβανομένων έξι μεγάλων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαίου, διέπλευσαν το στενό προς την έξοδο μεταξύ 7 και 9 Ιουλίου, αφήνοντας μόνο τέσσερα πλοία στον Κόλπο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ιάπωνας υπουργός Μεταφορών Γιασούσι Κανέκο.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια των πλοίων, αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών για τη διεθνή ναυσιπλοΐα αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Ο αριθμός των πλοίων που συνδέονταν με την Ιαπωνία στον Κόλπο έχει μειωθεί από 45 με περίπου 1.100 μέλη πληρώματος κατά την έναρξη της σύγκρουσης σε τέσσερα πλοία με περίπου 100 μέλη πληρώματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ένωσης Πλοιοκτητών της Ιαπωνίας.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητεί την εφαρμογή της συμφωνίας με το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ ζήτησε σήμερα τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας-πλαίσιο που σύναψε με το Ισραήλ, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσινγκτον. Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, έσυρε τον Λίβανο στον πόλεμο τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιώντας επίθεση στο Ισραήλ από το έδαφος του

Ο Πούτιν αύξησε κατά 15.500 τον αριθμό των μάχιμων στρατιωτών στις ένοπλες δυνάμεις

Συνεχης ενημερωση ΔΙΕΘΝΗ Δευτέρα, 28-Σεπ-2026 23:28 Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Πρόσθεσε το capital.gr ως αξιόπιστη πηγή στην Google Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο αυξάνει κατά 15.500 τον αριθμό των υπηρετούντων στρατιωτικών στις ένοπλες δυνάμεις. Διαβάστε ακόμα για:

Άκης Σκέρτσος: Η πολιτική σταθερότητα αποκτά αξία όταν μετατρέπεται σε συσσωρευμένη πρόοδο

Άκης Σκέρτσος: Η πολιτική σταθερότητα αποκτά αξία όταν μετατρέπεται σε συσσωρευμένη πρόοδο O Σκέρτσος τονίζει ότι η πραγματική χρησιμότητα μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται από τη διάρκεια της θητείας της, αλλά από το πώς αξιοποιεί τον πολιτικό χρόνο και την κατάσταση που αφήνει στη χώρα Στο ερώτημα «πότε μια κυβέρνηση είναι πραγματικά χρήσιμη για μια χώρα»

Ιταλία: Η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει τις αναπληρωματικές εκλογές στο Ρήγιο της Καλαβρίας

Ο υποψήφιος της κυβερνητικής,  κεντροδεξιάς παράταξης, Φάμπιο Ροσιόλι, κέρδισε τις αναπληρωματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Ρήγιο της Καλαβρίας,  για έδρα της Βουλής η οποία είχε μείνει κενή από τον περασμένο Ιούνιο,  όταν  ο πρώην βουλευτής της περιοχής. Φραντσέσκο Κανιτσάρο, είχε εκλεγεί δήμαρχος του Ρήγιου.  Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 50% των ψήφων,  ο Ροσιόλι λαμβάνει ποσοστό

Bloomberg: Η Τεχεράνη δεν περιμένει συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει κατ' ιδίαν απαισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με την Ουάσιγκτον και την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το Ιράν και οι ΗΠΑ σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο κατά τη

Καρέλιας: Καθαρά κέρδη 100 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο

Κέρδη 100 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφει στο πρώτο εξάμηνο ο Ομιλος Καρέλια επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερα παραγωγική πορεία του Ομίλου, με αύξηση του όγκου στα τσιγάρα εντός και εκτός Ελλάδος κατά 4,60% και συνολικά αύξηση του μικτού κύκλου εργασιών κατά 9,47 % (αύξηση καθαρού κύκλου εργασιών κατά 9,23%) σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Citi: Buy σε Alpha, Εθνική και Πειραιώς – η Eurobank εκτός του πίνακα

Οι τιμές-στόχοι της Citi για Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς στο weekly της 28/9, η απόσταση από τις τιμές αναφοράς και τι σημαίνει η απουσία της Eurobank από τον συγκεκριμένο πίνακα.

Συνομιλεί και πάλι η Γερμανία με τη Ρωσία;

Σε αυτό όλοι συμφωνούν: Ήταν έκπληξη η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Προφανώς δεν γεφυρώθηκαν οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τη Δευτέρα, στη διάρκεια του

Related Articles

Popular Categories