Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά δανείων έχουν πλέον οι δύο μεγαλύτερες μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες αυξάνουν με ταχύτητα τα μερίδιά τους.
Oι δύο μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες
Ο λόγος γίνεται για τις CrediaBank και Optima Bank, που εμφανίζουν επιταχυνόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης των χαρτοφυλακίων τους τα τελευταία τρίμηνα.
Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα για τις επιδόσεις τους κατά το α΄ εξάμηνο του 2026 είναι ενδεικτικά. Σε αυτήν την περίοδο εμφάνισαν αθροιστικά πιστωτική επέκταση της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 31% της καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), που έφτασε το ίδιο διάστημα τα 4,89 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε ανάλογα επίπεδα διαμορφώνεται η συμμετοχή τους και στις νέες εκταμιεύσεις.
Συγκεκριμένα, επί συνόλου 13 δισ. ευρώ νέων δανείων τακτής λήξης που δόθηκαν στο πρώτο μισό του 2026, τα 4 δισ. ευρώ περίπου προήλθαν από Optima Bank και CrediaBank.
Έτσι, τα δύο πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανεβάσει το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά συνολικά πάνω από το 8%, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα.
Οι αγορές – στόχοι
Παρά το γεγονός ότι τα νούμερα των δύο τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις είναι παρόμοια, η στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόζουν είναι διαφορετική.
Συγκεκριμένα:
– CrediaBank
Όπως έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη η CEO της Ελένη Βρεττού, στόχος είναι να αναπτύξει τις εργασίες σε όλες τις κατηγορίες πίστης.
Σύμφωνα με το πλάνο της, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω των 20 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό διότι η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί ότι αυτό το τμήμα της αγοράς υποεξυπηρετείται σήμερα από τις μη συστημικές τράπεζες, τις οποίες θέλει να ανταγωνιστεί κυρίως μέσω ταχύτερης έγκρισης, μεγαλύτερης ευελιξίας και πιο στενών διαπροσωπικών σχέσεων.
Παράλληλα όμως η CrediaBank θέλει να αναπτυχθεί και σε μεγάλες επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών, των κατασκευών, της υγείας, του τουρισμού, του αγροτικού τομέα, των υπηρεσιών και της ναυτιλίας.
Τέλος, στους στρατηγικούς της στόχους περιλαμβάνεται η ανάπτυξη των εργασιών στη λιανική τραπεζική. Μόνο τυχαία δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση η συνεχής δημιουργία νέων προϊόντων σε στεγαστική και καταναλωτική πίστη.
Στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2026, το 61% του χαρτοφυλακίου της αφορούσε στεγαστικά δάνεια, το 28% μικρές επιχειρήσεις, το 8% καταναλωτικές χορηγήσεις και το 3% ανοίγματα από πιστωτικές κάρτες.
– Optima Bank
Η ιστορία που έχει να παρουσιάσει είναι διαφορετική. Ο CEO της Γιώργος Κυπαρίσσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα στοχεύει κατά κύριο λόγο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε μεσαίου μεγέθους, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν ποιοτικά θεμελιώδη μεγέθη.
Όπως ανέφερε πρόσφατα σε αναλυτές, τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω ομολογιακής έκδοσης θα κατευθυνθούν σε ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Ειδικά για τα μικρομεσαία σχήματα είπε ότι βλέπει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, τόνισε όμως πως αυτό θα γίνει με αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια.
Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών της καταστάσεων, είναι ενδεικτικά της παραπάνω στρατηγικής.
Από το σύνολο των μικτών δανείων ύψους 5,82 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, τα 4,52 δισ. ευρώ, ήτοι το 78%, ανήκαν στην κατηγορία του wholesale.
Τα υπόλοιπα 1,31 δισ. χαρακτηρίζονται retail, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους, περίπου 1 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 7,5 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 310 εκατ. ευρώ είναι κατά βάση στεγαστικά δάνεια και δευτερευόντως καταναλωτικά δάνεια.


