Η προεδρία της Νότιας Κορέας απαίτησε επίσημες εξηγήσεις και μια συγγνώμη από την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι αποκάλυψε τη μεταφορά δύο Βορειοκορεατών αιχμαλώτων πολέμου στη Νότια Κορέα και στη συνέχεια αρνήθηκε ψευδώς ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να διατηρήσουν την επιχείρηση αυτή εμπιστευτική.
“Το προεδρικό γραφείο εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τη μονομερή αποκάλυψη της Ουκρανίας και την επακόλουθη ψευδή ανακοίνωσή της ότι δεν υπήρχε συμφωνία εμπιστευτικότητας”, δήλωσε ο Σονγκ Γκι-χονγκ, ανώτερος γραμματέας για τις δημόσιες σχέσεις της προεδρίας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σχετικά με το ζήτημα, εάν κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με το CNN, ο Σονγκ είπε ότι η Ουκρανία είχε συζητήσει επανειλημμένα τη μεταφορά των αιχμαλώτων με τη Σεούλ μέσω διαφόρων διαύλων επικοινωνίας και είχε ζητήσει εχεμύθεια, υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψη της επιχείρησης θα μπορούσε να προκαλέσει κριτική στο εσωτερικό, ότι το Κίεβο είχε χάσει την ευκαιρία να ανταλλάξει τους στρατιώτες με Ουκρανούς αιχμαλώτους.
Η Νότια Κορέα συμφώνησε να διατηρήσει την μεταφορά εμπιστευτική, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, διπλωματίας και ανθρωπιστικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των κρατουμένων και των οικογενειών τους, ανέφερε.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η Ουκρανία αποκάλυψε αργότερα τη μεταφορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επαρκή προηγούμενη διαβούλευση, και στη συνέχεια αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας εμπιστευτικότητας.
Ο Σονγκ δήλωσε ότι η άρνηση αυτή έπληξε σοβαρά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η Ουκρανία είχε παραδώσει δύο αιχμαλώτους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στη Νότια Κορέα. Ανέφερε ότι οι άνδρες είχαν σταλεί πρόσφατα εκεί, αφού είχαν αιχμαλωτιστεί ενώ πολεμούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Τζε Μιουνγκ είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι η Ουκρανία είχε αποκαλύψει την παράδοση αυτή, παραβιάζοντας μια συμφωνία εμπιστευτικότητας.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Λι ανέφερε ότι “ήταν σωστό από κάθε άποψη να μην αποκαλυφθεί” η μεταφορά, δεδομένων των πιθανών συνεπειών, και ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να τη διατηρήσουν εμπιστευτική.
“Δεν γνωρίζω ποιες συνθήκες οδήγησαν την ουκρανική πλευρά να αποκαλύψει το θέμα παρά τη συμφωνία εμπιστευτικότητας, αλλά είναι βαθιά λυπηρό”, έγραψε.
Η Ουκρανία συνέλαβε τους δύο Βορειοκορεάτες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 2025. Ήταν οι πρώτοι Βορειοκορεάτες στρατιώτες που συνελήφθησαν ζωντανοί από τότε που η Πιονγιάνγκ εισήλθε στον πόλεμο το 2024, υποστηρίζοντας τη Ρωσία.
Η Νότια Κορέα είχε αρνηθεί να επιβεβαιώσει την άφιξη των στρατιωτών, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλειά τους και για την ασφάλεια των μελών των οικογενειών τους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα.
Η Σεούλ και το Κίεβο συζητούσαν μια πιθανή μεταφορά, αφού οι δύο στρατιώτες εξέφρασαν την επιθυμία να μεταβούν στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης στη Σεούλ.


