Η Nvidia Corp. σχεδιάζει να ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζένσεν Χουάνγκ, σε εκδήλωση στο Παρίσι, την πρώτη ημέρα μιας περιοδείας που θα τον οδηγήσει επίσης στο Λονδίνο και το Βερολίνο.
Το ποσό αυτό προστίθεται στα 8 δισ. δολάρια που έχει επενδύσει η εταιρεία στην Ευρώπη το τελευταίο έτος, δήλωσε ο Χουάνγκ την Τρίτη. Ανακοίνωσε επίσης νέα χρηματοδότηση για τις γαλλικές startups Doctolib, Genesis AI, Pigment και Entalpic.
Ο Χουάνγκ, επικεφαλής της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο και του μεγαλύτερου κατασκευαστή των τσιπ που βρίσκονται στο επίκεντρο της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), έχει δεσμευτεί για επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο να επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνολογίας και των προϊόντων της. Φτάνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια περίοδο κατά την οποία η τεχνολογία αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη. Οι ανησυχίες, που κυμαίνονται από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παρεκτρέπονται από τον έλεγχο έως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων, ενισχύουν τις εκκλήσεις για περιορισμό της ανάπτυξής της. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιδιώξει να διαδραματίσουν ρόλο στην προστασία του κόσμου από τις πιθανές επιβλαβείς συνέπειές της.
“Η Ευρώπη πρέπει να μπει στην κούρσα”, δήλωσε ο Χουάνγκ στην εκδήλωση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Χουάνγκ έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα ενισχύσει την οικονομία και ότι η ανάπτυξή της μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Οι επικεφαλής ορισμένων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic PBC, Ντάριο Αμοντέι, και ο επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, εξετάζουν πώς θα ρυθμίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, έπειτα από αρκετές παραβιάσεις υψηλού προφίλ που προκλήθηκαν από πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ιδρυτής της Nvidia προώθησε επίσης τα μοντέλα ανοικτού κώδικα, τα οποία μπορεί να είναι φθηνότερα στη χρήση και πιο προσαρμόσιμα, ως έναν τρόπο για να καλύψει η Ευρώπη την απόσταση από τις πιο προηγμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ. Η Nvidia είναι βασικός συνεργάτης της γαλλικής Mistral AI, η οποία αναπτύσσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με ανοικτά βάρη. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ έχει επενδύσει στη Mistral και παρέχει επιταχυντές για τα κέντρα δεδομένων της νεοφυούς επιχείρησης. Το πιο πρόσφατο μοντέλο της Mistral εκπαιδεύτηκε με 4.000 τσιπ Grace Blackwell.
“Τα μοντέλα ανοικτού κώδικα είναι σημαντικά, καθώς μπορούν να προσαρμόζονται στις γλώσσες και να ενισχύουν την τεχνολογική κυριαρχία σας”, δήλωσε.
Ο Χουάνγκ έχει προωθήσει τη δημιουργία και την υιοθέτηση μοντέλων ανοικτού κώδικα μέσω πρόσφατων επενδύσεων. Θέλει να διευρύνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και να μειώσει την εξάρτηση από τα προϊόντα μιας μικρής ομάδας πολύ μεγάλων εταιρειών.
Η Doctolib είναι μία από τις πιο γνωστές startups της Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 2013 και αναλαμβάνει διοικητικές εργασίες για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, ενώ έχει γίνει βασικό εργαλείο για πολλούς Ευρωπαίους ασθενείς που θέλουν να κλείσουν ραντεβού.
Νωρίτερα φέτος, εργαζόμενοι και πρώιμοι επενδυτές πούλησαν μετοχές της εταιρείας αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ (345 εκατ. δολαρίων). Το Bloomberg ανέφερε ότι η δευτερογενής πώληση μετοχών αποτίμησε τη Doctolib στα 3,6 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα από την τελευταία δημοσιοποιημένη αποτίμησή της, ύψους 5,8 δισ. ευρώ το 2022, μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Pigment αναπτύσσει επιχειρηματικό λογισμικό που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Entalpic χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στην έρευνα για τη χημεία και τα υλικά.
Η Genesis επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη για ρομπότ. Ο επικεφαλής της Nvidia έχει προβλέψει ότι η φυσική τεχνητή νοημοσύνη, με τη μορφή ανθρωποειδών ρομπότ, θα αποτελέσει την επόμενη τεράστια αγορά για την τεχνολογία της εταιρείας του.


