Η Ουκρανία υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υποψιάζονται πως οι ΗΠΑ περιορίζουν κατά διαστήματα την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ, με αποτέλεσμα ρωσικοί πύραυλοι να πλήττουν τη χώρα χωρίς προειδοποίηση -μεταξύ αυτών και ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Κυριακή.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ περιόρισε τη ροή πληροφοριών, επιτρέποντας σε πυραύλους του πρώτου κύματος επιθέσεων να πλήξουν τους στόχους τους, και στη συνέχεια επανέφερε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων αργότερα το ίδιο βράδυ, σύμφωνα με το Bloomberg, που επκαλείται πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

“Μια ακόμη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε αρκετά κύματα, και για άλλη μια φορά δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση από τους εταίρους μας”, έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα social media, αναφέροντας ότι η Ρωσία εκτόξευσε 16 βαλλιστικούς πυραύλους σε επίθεση κατά του Κιέβου και της ευρύτερης περιοχής του.

Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αρνήθηκε ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, δηλώνοντας ότι “δεν υπήρξε καμία διακοπή”.

Η επίθεση της Κυριακής ήταν η τρίτη μέσα στην ίδια εβδομάδα κατά την οποία η Ουκρανία έμεινε χωρίς την καθιερωμένη έγκαιρη προειδοποίηση που λαμβάνει από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για επικείμενες ρωσικές επιθέσεις. Η Ουκρανία έχει επίσης κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι περιορίζουν την πρόσβαση στην τεχνολογία δορυφόρων Starshield της SpaceX.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η υποστήριξη στον τομέα των πληροφοριών ήταν ασυνήθιστα ασταθής την τελευταία εβδομάδα και ότι δεν έχουν λάβει απαντήσεις για τους λόγους. Μεταξύ των πιθανών εξηγήσεων που εξετάζονται είναι, για παράδειγμα, οι συνθήκες ορατότητας λόγω καιρού ή τεχνικά προβλήματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τις κατηγορίες περί επιβράδυνσης της παροχής πληροφοριών στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έδωσε εντολή να περιοριστεί η πρόσβαση της Ουκρανίας στο Starshield.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, από το Κονέκτικατ, και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι υπάρχουν διακοπές στην ανταλλαγή πληροφοριών από τις ΗΠΑ σχετικά με τις εκτοξεύσεις ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα για την επικοινωνία, το οποίο δημοσιοποίησαν οι δύο γερουσιαστές.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης στους γερουσιαστές ότι οι υπηρεσίες Starlink εξακολουθούν να λειτουργούν υποβαθμισμένα, καθώς δεν μπορούν να παρακολουθούν drones που κινούνται με ταχύτητες άνω των 100 μιλίων (161 χιλιομέτρων) την ώρα.

Οι ΗΠΑ είχαν διακόψει προσωρινά την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2025, λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο “από την πρώτη ημέρα”. Η βραχύβια απόφαση ελήφθη μετά την καταστροφική συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Ζελένσκι, του Τραμπ και του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, η οποία κατέληξε σε έντονη λεκτική αντιπαράθεση.

Ο Τραμπ έχει εντείνει την κριτική του προς την Ουκρανία καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο σημαντικών απωλειών. Έχει κατηγορήσει τον Ζελένσκι ότι παρατείνει τον πόλεμο, ενώ έχει παραχωρήσει στη Ρωσία διευκολύνσεις που μετριάζουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου που η ίδια ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια.

Μετά από πρόσφατη συνάντηση στο Μαϊάμι μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, οι Ουκρανοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις των Αμερικανών διαπραγματευτών ως απειλή ότι θα διακοπεί η παροχή πληροφοριών, εάν η Ουκρανία δεν σταματήσει να πλήττει ρωσικά διυλιστήρια.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Σε υψηλό 11 μηνών εκτινάχθηκε ο βρετανικός πληθωρισμός – Πιέσεις από την απότομη αύξηση του κόστους της βενζίνης

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 11 μηνών, μετά την απότομη αύξηση του κόστους της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν και διατηρεί την Τράπεζα της Αγγλίας σε τροχιά για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά

ΟΗΕ: Προειδοποιήσεις για τη θερμοκρασία του πλανήτη ως το τέλος του αιώνα

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη προβλέπεται πλέον να ξεπεράσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί ως το τέλος του αιώνα κατά 1,7 με 1,8° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Παρά τη γρήγορη

Dardanel Greece: Στα 25,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2025

Τη σταθερή της πορεία στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνει η Dardanel Greece. Σύμφωνα με την Έκθεση Διαχείρισης για τη χρήση 2025, ο κύκλος εργασιών της Dardanel Greece διαμορφώθηκε σε €25,88 εκατ., έναντι €25,52 εκατ. το 2024, καταγράφοντας αύξηση 1,4%. Η επίδοση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ιδιαίτερα δυναμικής διεύρυνσης της δραστηριότητας της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια

Δημοσκόπηση GPO: Στο 25,2% η ΝΔ – Μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ

Πρώτη θέση με 25,2% είναι η ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το iefimerida.gr για τον μήνα Οκτώβριο, με την ΕΛΑΣ και το ΠΑΣΟΚ να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση με 13,5% και 11,2% αντίστοιχα.  Στην πρόθεση ψήφου το ΚΚΕ καταγράφει άνοδο και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 8,1% και ακολουθούν με

ΠΑΣΟΚ: Διεύρυνση με Μυρτώ Κοροβέση και καρφιά στον Αλέξη Τσίπρα για την 13η σύνταξη

Της Δέσποινας Βλεπάκη Στο ΠΑΣΟΚ φουλάρουν τις μηχανές και επενδύουν στο πρόγραμμα ενώ επιταχύνονται οι διεργασίες της διεύρυνσης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συναντά σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τη Μυρτώ Κοροβέση, που έδωσε το παρών στη μεγάλη εκδήλωση του κόμματος στο Αιγάλεω και μπαίνει και επίσημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που από

ΥΠΕΞ Βραζιλίας: Kατηγορεί τον πρόεδρο της Αργεντινής για “απόπειρα παρέμβασης” στις βραζιλιάνικες εκλογές

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας κατηγόρησε χθες Τρίτη τον Χαβιέρ Μιλέι για "απόπειρα παρέμβασης" στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, αφού ο πρόεδρος της Αργεντινής ισχυρίστηκε ότι ο βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ενδέχεται να "κλέψει" τις εκλογές. Ο Μιλέι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του ακροδεξιού υποψηφίου Φλάβιο Μπολσονάρο, γιου

Γαλλία: Διχασμός για τις ευθύνες και τα μηνύματα των ταραχών του Σαββατοκύριακου

"Αυτή δεν είναι η εικόνα της Γαλλίας! Εσείς, τα μέσα ενημέρωσης, εστιάζετε όλοι στη βία και τις καταστροφές των διαδηλώσεων του Σαββάτου. Όμως, αυτή δεν είναι η πλειονότητα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί. Αυτή δεν είναι η Γαλλία!" Η Ελιζαμπέθ μού μιλούσε μπροστά σε μια σειρά από σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, με τα θραύσματα γυαλιών να εξακολουθούν

Τουρκικά ΜΜΕ για επικύρωση τουρκολιβυκού μνημονίου: Έχουν διευρυνθεί τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της ανατολικής Λιβύης είναι κεντρικό θέμα στα τουρκικά με την εφημερίδα Hurriyet να κάνει λόγο για «απόφαση που αλλάζει τις ισορροπίες» ενώ σημειώνει ότι η Βεγγάζη στηρίζει τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Yeni Safak λέει πως «η γαλάζια πατρίδα τώρα είναι πιο ισχυρή» και η Milliyet

Related Articles

Popular Categories