Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Αμπάς: Στο επίκεντρο η ανάγκη επανεκκίνησης ειρηνευτικών συνομιλιών

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.
  • Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισαν την ανάγκη για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.
  • Ο Αμπάς τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις της Κύπρου τόσο με τον παλαιστινιακό λαό όσο και με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία μπορεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών βασιζόμενη στη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
  • Αναφερόμενος στις ισραηλινές εκλογές, ο Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη μελλοντική ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, και να επικρατήσει ειρήνη, εξέφρασαν σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Ο Αμπάς, αναφέρθηκε στην «εξαιρετική σχέση» της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στις εξαιρετικές σχέσεις που «ορθώς» έχει η Κύπρος με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών, με βάση μια πολιτική λύση η οποία βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Για τις ισραηλινές εκλογές ο Αμπάς δήλωσε πως ελπίζει σε επανάληψη των «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων με την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων στην περιοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσορίζοντας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία είναι «στη διάθεση της Παλαιστίνης, έτσι ώστε να διαδραματίσουμε οποιονδήποτε ρόλο θεωρούν αναγκαίο για την Κυπριακή Δημοκρατία, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους».

Ο Αμπάς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια, «τείνουμε τας χείρας προς την ισραηλινή πλευρά, προκειμένου να διευθετηθεί και να επικρατήσει η ειρήνη», ζητώντας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να διαδραματίσει η Κύπρος «ως μία γειτονική χώρα», έναν ρόλο προκειμένου η ειρηνική συζήτηση με τη νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ, να έχει τα θεμιτά θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αμπάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο μετά από τις δύο επισκέψεις μου στην Παλαιστίνη το 2023 και το 2025. Διαχρονικά, είπε, «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές». Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε την Παλαιστίνη από το 1988 και ότι η θέση της Κύπρου όσον αφορά την επίλυση του Παλαιστινιακού «είναι ξεκάθαρη, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Την ίδια στιγμή, είπε, «σήμερα υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία αναδεικνύουν και τη σημασία που δίνουμε στις σχέσεις μας, αλλά και στο να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρεται στην Παλαιστίνη, ενώ η Παλαιστίνη αξιοποιεί το κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, για την εκπαίδευση Παλαιστινίων. Η Παλαιστίνη, πρόσθεσε, συμμετείχε πρόσφατα στο Κέντρο Αεροπυρόσβεσης που έχει δημιουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πάφο σε σχετικό σεμινάριο.

«Η επίσκεψη σας λαμβάνει χώρα σε μια πολύ σημαντική χρονική συγκυρία για την περιοχή μας. Και προσβλέπω στη συζήτησή μας, στην ανταλλαγή απόψεων, για να δούμε πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, πάντοτε μέσα από μια θετική προσέγγιση, για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Πρόεδρος στον κ. Αμπάς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, «είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων στην περιοχή. Δεν είναι μέρος των προβλημάτων». «Εργαζόμαστε συνεχώς μέσα από αυτή τη θετική προσέγγιση. Και φυσικά είμαστε και στη διάθεση της Παλαιστίνης, έτσι ώστε να διαδραματίσουμε οποιονδήποτε ρόλο θεωρούν αναγκαίο για την Κυπριακή Δημοκρατία, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους», είπε τέλος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρόσκλησή του και τη θερμή υποδοχή στη Λευκωσία.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε την Παλαιστίνη το 1988 «πολύ πρώιμα και το έκανε χωρίς καν να της το ζητήσουμε», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό αντανακλά την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμπαράσταση προς τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Παλαιστίνης και Κυπριακής Δημοκρατίας χρονολογούνται πολύ πιο πριν από το 1988, όταν υπήρχαν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Παλαιστίνης.

«Εδώ θέλω να τονίσω ενώπιον όλου του κόσμου τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανθρωπιστική και την πολιτική στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό και το παλαιστινιακό πρόβλημα», είπε ο κ. Αμπάς.

«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της περιοχής και μας ενδιαφέρει η ασφάλεια και με τους Ισραηλινούς, δεν θέλουμε στρατιωτικές προστριβές και συγκρούσεις και θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με βάση τη διεθνή νομιμότητα, προς όφελος όλης της περιοχής», είπε, σημειώνοντας ότι έχουν υιοθετήσει «ένα σύνθημα για το οποίο δεν ντρεπόμαστε και το λέμε ξεκάθαρα: Είμαστε υπέρ της ειρηνικής λαϊκής αντίστασης που εκφράζει τη διαμαρτυρία του παλαιστινιακού λαού σε περίπτωση παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Σημείωσε ότι, μετά από την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη απόψεις για την κατάσταση «αλλά και για το πόσο δεινοπαθεί – πάρα πολύ – ο παλαιστινιακός λαός είτε αυτό αφορά τη Λωρίδα της Γάζας είτε αφορά τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία είναι η νόμιμη πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους με βάση τα διεθνή ψηφίσματα». «Εμείς εδώ και πολλά χρόνια τείνουμε τας χείρας προς την ισραηλινή πλευρά, προκειμένου να διευθετηθεί και να επικρατήσει η ειρήνη, όχι μόνο ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό και στον ισραηλινό, όχι ανάμεσα στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, αλλά ανάμεσα στο Ισραήλ και στις γειτονικές αραβικές χώρες, προς όφελος όλης της περιοχής και του κόσμου», είπε ο Αμπάς.

Σημειώνοντας ότι πριν δύο μέρες διεξήχθησαν οι εκλογές στο Ισραήλ, είπε ότι είναι σε αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων και της διαμόρφωσης της κατάστασης, και ότι, μόλις γίνει ο σχηματισμός της νέας ισραηλινής Κυβέρνησης, «είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί τους το θέμα της ειρήνης». «Και εδώ, όταν γίνει ο σχηματισμός, είναι ο ρόλος σας να υποστηρίξετε, μια και έχετε τόσο καλές προθέσεις και είστε και μια γειτονική χώρα, ένας γειτονικός φιλικός λαός, να διαδραματίσετε έναν ρόλο προκειμένου αυτή η ειρηνική συζήτηση να έχει τα θεμιτά θετικά αποτελέσματα», είπε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.

Οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν αργότερα σε γεύμα εργασίας, μαζί με μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να διαδραματίσει «οποιονδήποτε ρόλο θεωρείτε ότι μπορέσουμε να διαδραματίσουμε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας στην περιοχή μας». Είπε ότι, η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή μεταφέρει τις ανησυχίες των κρατών της περιοχής στην Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή, εκπροσωπεί την ΕΕ στην περιοχή. «Χαιρόμαστε διότι αυτός ο ρόλος μας έχει αναγνωριστεί και από τα άλλα κράτη μέλη αλλά και από τους θεσμούς της ΕΕ», είπε.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία, γι΄ αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού στη βάση μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής προσέγγισης, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Κύπρο αισθάνεται σαν στο σπίτι του «διότι ο παλαιστινιακός λαός δεν αισθάνεται μόνο τη γεωγραφική εγγύτητα με τον κυπριακό λαό, αλλά αισθάνεται την εγκαρδιότητα, αισθάνεται μία υπαρξιακή ανθρώπινη σχέση με τον κυπριακό λαό».

Σημείωσε ότι τελευταία έχουν παρατηρηθεί «τεράστιες εξελίξεις» όσον αφορά την ευρωπαϊκή θέση έναντι του παλαιστινιακού προβλήματος, αναφέροντας ότι η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία έχουν εκφράσει θέσεις, οι οποίες σχεδόν είναι ταυτόσημες με την παλαιστινιακή θέση. «Και αυτό μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι η Ευρώπη γενικά μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση και την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή και να διαδραματίσει έναν ρόλο προς όφελος των χωρών της περιοχής», είπε.

Αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ο κ. Αμπάς, είπε ότι η Λευκωσία μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, και ότι δεν θα αναφερθεί «στην εξαιρετική σχέση που υπάρχει μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και του κυπριακού λαού και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά έχετε και εξαιρετικές σχέσεις, και ορθώς, με το Ισραήλ, οπότε μπορείτε να διαδραματίσετε ένα ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών, με βάση μια πολιτική λύση η οποία βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
 

-: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Fire Point: Εκτελούμε αποστολές στην Ουκρανία χωρίς τη SpaceX

Η ουκρανική εταιρεία κατασκευής όπλων Fire Point ανακοίνωσε ότι βρήκε τρόπους να πραγματοποιεί επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία και στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας χωρίς να βασίζεται στις δορυφορικές υπηρεσίες της SpaceX, δήλωσε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος της.  Η διευθύνουσα σύμβουλος Ιρίνα Τέρεχ είπε επίσης ότι ο νέος τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που αναπτύχθηκε από

Σε υψηλό 15ετίας το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ – Στέγαση και τρόφιμα απορρόφησαν σχεδόν το 50% των οικογενειακών δαπανών το 2025

Σχεδόν το ήμισυ των συνολικών δαπανών των αμερικανικών νοικοκυριών κατευθύνθηκε το 2025 στη στέγαση και τα τρόφιμα, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών. Η εξέλιξη αντανακλά τη συνεχιζόμενη άνοδο των ενοικίων, του κόστους συντήρησης και ιδιοκτησίας κατοικιών, αλλά και των τιμών του κρέατος, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ολοκλήρωση απορρόφησης της ΑΝΟΞΑΛ

Την ολοκλήρωση της συγχωνευσης με απορρόφηση της 100% θυγατρικής εταιρείας ΑΝΟΞΑΛ ΑΕ -ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ανακοινωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ειδικότερα, η σχετική ανακοινωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ELVAL HALCOR) έχει ως εξής: Συμβουλίων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της, κατά 100% θυγατρικής αυτής, μη εισηγμένης Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ

FT: Υπερπλούσιοι μετακομίζουν στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Πώς θα τους πείσει η Ελλάδα να παραμείνουν

Η είδηση, τον Σεπτέμβριο, ότι ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge fund), Κρις Ρόκος, εγκαταλείπει το Λονδίνο για την Αθήνα —όπου σχεδιάζει να ιδρύσει γραφείο— προκάλεσε αναστάτωση. Ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο ίδιος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους φορολογούμενους της χώρας, έχοντας καταβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, 330 εκατομμύρια λίρες πέρυσι. Η Ελλάδα προσπαθεί εδώ

Χαρακόπουλος: Διασφαλίζεται στο διηνεκές ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Ι.Μ. Σινά    

«Είναι μία καταρχήν θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και του αιγυπτιακού κράτους. Πιστεύω ότι ανοίγει μία πιο αισιόδοξη σελίδα για το μέλλον της Ιεράς Μονής Σινά στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που διασφαλίζει στο διηνεκές τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της», επισήμανε ο γενικός γραμματέας

Συζήτηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του International Institute for Strategic Studies

Παρακολουθήστε τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον επικεφαλής του International Institute for Strategic Studies, Bastian Giegerich, στο πλαίσιο του IISS Manama Dialogue 2026, που διοργανώνεται στο Μπαχρέιν: Πηγή: skai.gr ΕΛ.Α.Σ: «Η απόσυρση του άρθρου 23 δεν σβήνει τις κυβερνητικές ευθύνες» ΣΥΡΙΖΑ: «Κερδίσαμε τη μάχη της απόσυρσης του άρθρου 23» Μιλένα Αποστολάκη:

Ρωσία: Ετοιμάζει πυρηνικές συμφωνίες με τέσσερις αφρικανικές χώρες

Έτοιμη να προμηθεύσει αφρικανικές χώρες με πυρηνικούς σταθμούς διαφορετικού μεγέθους και τεχνολογικής διαμόρφωσης εμφανίζεται η Ρωσία, επιδιώκοντας να διευρύνει την παρουσία της στον ενεργειακό τομέα της ηπείρου. Παράλληλα, η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τέσσερα αφρικανικά κράτη για την υλοποίηση μεγάλων πυρηνικών έργων, σύμφωνα με το Reuters. Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο

Συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο – Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο – Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει αύριο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ο πόλεμος

Related Articles

Popular Categories