22 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν το πετρέλαιο

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν την Πέμπτη (1/8), διευρύνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν που αύξησε την απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την ανησυχία για τις επιπτώσεις της στο πετρέλαιο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ αυξήθηκαν κατά περίπου 4% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη. Ο θάνατός του ήρθε λιγότερο από 24 ώρες αφότου ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.

Οι δολοφονίες τροφοδότησαν την ανησυχία ότι ο 10μηνος πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετατράπηκε σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής πετρελαίου από την περιοχή.

«Οι αγορές πετρελαίου δικαιολογημένα ανησυχούν ότι η δολοφονία του Χανίγια θα φέρει το Ιράν πιο άμεσα στον πόλεμο με το Ισραήλ. Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προμήθεια πετρελαίου του Ιράν και τις σχετικές υποδομές», έγραψε ο αναλυτής Βίβεκ Νταρ της Commonwealth Bank of Australia. .

Ο Νταρ είπε ότι οι αγορές ανησυχούν για την ικανότητα του Ιράν να κλιμακώσει την ένταση μέσω του ελέγχου του στα στενά του Ορμούζ.

«Ο αποκλεισμός της βασικής πλωτής οδού απειλεί τη μεταφορά του 15-20% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου. Με περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα αγωγών για να παρακάμψει έναν τέτοιο αποκλεισμό, τα στενά του Ορμούζ φαίνονται ως ένας σημαντικός πιθανός κίνδυνος διαταραχής για τις αγορές πετρελαίου», εξήγησε.

Ώθηση στις τιμές δίνουν και μια σειρά από ανακοινώσεις δεδομένων από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και ένα ασθενέστερο δολάριο.

Η ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές ώθησε τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ να μειωθούν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουλίου στα 433 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου επεκτείνει τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για μείωση τον Σεπτέμβριο. Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου από επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι για την κινεζική ζήτηση, δήλωσε η αναλύτρια της Phillip Nova Πριγιάνκα Σάτσντεβα, προσθέτοντας ότι αυτή η ανησυχία θα συνεχίσει να περιορίζει την ανοδική τιμή των τιμών του πετρελαίου.

Τα επίσημα στοιχεία από την Κίνα την Τετάρτη έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Ιούλιο, καθώς τα εργοστάσια αντιμετώπισαν πτώση των νέων παραγγελιών και χαμηλές τιμές.

Μια έρευνα του ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη έδειξε επίσης ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Ιούλιο συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε εννέα μήνες καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,69% στα 78,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,71% στα 81,42 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,915% στα 36,555 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,39% στα 2.482,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,51% στα 29,087 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,13% στα 4,1282 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0793 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,50% στο 1,2792 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8436 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

Gazprom: Απειλεί με μείωση ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

banks

Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο και πλέον μηνών το μπρεντ

banks

Αψηφά τις κυρώσεις η Κίνα-Πρώτος προμηθευτής πετρελαίου της η Ρωσία

banks

Το πετρέλαιο αντιστέκεται στα νέα «χτυπήματα» της πανδημίας

banks

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο με φόντο τα αποθέματα

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks