20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Βούλιαξαν οι δείκτες της Wall Street-1000 μονάδες κάτω o Dow

Βούλιαξαν οι δείκτες της Wall Street-1000 μονάδες κάτω o Dow

Στα κόκκινα έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας (5/8) η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν τη χειρότερη ημέρα τους εδώ και δύο περίπου χρόνια, μετά το παγκόσμιο sell-off που πυροδότησαν οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,60% στις 38.703,27 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,93% στις 5.190,17 μονάδες, απέχοντας περίπου 8% από το πρόσφατο υψηλό του, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 3,38% στις 16.208,38 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι απώλειες του Dow ξεπέρασαν τις 1.200 μονάδες.

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, είναι ο κύριος υπαίτιος για την «κατάρρευση» των αγορών, διεθνώς. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed έχει καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων, με την κεντρική τράπεζα να επιλέγει να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές συνεχίζουν το sell-off των τεχνολογικών μετοχών της mega-cap, καθώς και μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο τομέας της τεχνολογίας σημείωσε μία από τις χειρότερες επιδόσεις της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Nvidia σημείωσε απώλειες 6,36%, ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση περίπου 23% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό της. Η Apple έχασε 4,85% αφού η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε στο μισό το μερίδιό της στην εταιρεία. Στους «χαμένους» ήταν και η Tesla, με πτώση 4,33%, καθώς και η Super Micro Computer με απώλειες της τάξης του 2,53%.

Στην Ασία, οι ιαπωνικές μετοχές επιβεβαίωσαν την πτωτική αγορά, καθώς οι επενδυτές της περιοχής είχαν την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 12% στις 31.458,42 μονάδες, κλείνοντας τη χειρότερη ημέρα του από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 που έπληξε τη Wall Street. Η απώλεια των 4.451,28 μονάδων του δείκτη είναι επίσης η μεγαλύτερη σε μονάδες σε όλη την ιστορία του. 

Αρκετά επηρεάστηκαν και άλλες παγκόσμιες αγορές:

  • Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατέρρευσαν λόγω των φόβων για ύφεση και καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν στα ομόλογα για περισσότερη ασφάλεια. Το 10ετές, την Παρασκευή, είχε απόδοση 3,76%, τη χαμηλότερη του τελευταίου έτους.
  • Το Bitcoin έπεσε από τα σχεδόν 62.000 δολάρια την Παρασκευή σε περίπου 52.000 δολάρια τη Δευτέρα.
  • Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,08%.
  • Ο δείκτης μεταβλητότητας του CBOE εκτοξεύθηκε υψηλότερα, πάνω από το 53, στο υψηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020.

Συζήτηση γίνεται, επίσης, σχετικά με το «carry trade» του γεν, το οποίο ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στην πτώση των διεθνών αγορών, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την περασμένη εβδομάδα. Το γεν έχει αυξήσει την αξία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τερματίζοντας την πρακτική των επενδυτών να δανείζονται σε φθηνό νόμισμα για να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία στις παγκόσμιες αγορές.

«Νομίζω ότι ο κόσμος είχε ουσιαστικά επαναπαυθεί σε μια αίσθηση ασφάλειας, ωστόσο η ίδια η αγορά ήταν πολύ ευάλωτη σε μια διόρθωση – και τα ασθενέστερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση παρείχαν αυτόν τον καταλύτη για τη διόρθωση», δήλωσε ο Sam Stovall, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην CFRA Research. 

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Austan Goolsbee, αποφεύγοντας τη δέσμευση για συγκεκριμένη πορεία δράσης, μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο μπορεί να είναι πολύ «περιοριστικά». Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά, η κεντρική τράπεζα θα το «διορθώσει», πρόσθεσε ο Goolsbee.

Απώλειες και για το πετρέλαιο εν μέσω γενικευμένου αρνητικού κλίματος

Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία έφεραν απώλειες και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, ενώ στο μεταξύ, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, εντείνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη σύρραξη.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό WTI έχασε 0,79%, κλείνοντας στα 72,94 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για το Brent υποχώρησε κατά 0,7% στα 76,30 δολάρια το βαρέλι. 

Το sell-off της Δευτέρας ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την Παρασκευή, τα οποία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 4,3%, ενώ είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης, τα οποία έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούλιο.

#Wall_Street #nyse #απώλειες #Πτώση

Related posts

Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο η Wall Street

banks

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

banks

Διεθνείς αγορές: Εισροές 2,81 δισ. δολαρίων στα μετοχικά κεφάλαια

banks

Απώλειες στις Ευρωαγορές καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία συνεχίζεται

banks

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

banks

Επιστροφή στα κέρδη πριν το Thanksgiving για τη Wall Street

banks