20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Ο Πούτιν αποσύρει μονάδες από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη

Η Ρωσία απέσυρε ορισμένα στρατεύματα της από τη νότια Ουκρανία και τα έφερε πίσω στο δικό της έδαφος σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου στο Κούρσκ, δηλώνει Ουκρανός αξιωματούχος στο Politico. 

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας μέσα σε ρωσικό έδαφος, η οποία συνεχίζεται, προκάλεσε αναβρασμό στη Μόσχα, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την οργή του μετά την κατάληψη δεκάδων οικισμών και τεράστιων περιοχών από τους Ουκρανούς στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας, σημειώνει το Politico. 

“Η Ρωσία έχει μετεγκαταστήσει ορισμένες από τις μονάδες της από Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο της Ουκρανίας”, δήλωσε στο Politico ο Dmytro Lykhoviy, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Το Κρεμλίνο επιτέθηκε σε Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας τις πρώτες ημέρες της εισβολής του Πούτιν στις αρχές του 2022. Το Politico δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πόσα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν πίσω από τα σύνορα, αν και ο Lykhoviy είπε ότι πρόκειται για έναν “σχετικά μικρό” αριθμό μονάδων.

Για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ουκρανική προέλαση, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν πάντως την επίθεσή τους στο Ποκρόβσκ και αλλού, στην περιοχή του Ντονετσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού, σε ένα από τα πιο καυτά σημεία στο μέτωπο όπου η Ρωσία κερδίζει έδαφος.

Ωστόσο, ο Lykhoviy πρόσθεσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Ρωσία μεταφέρει προσωπικό και σε “άλλες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κουρσκ”. 

Σε μια τεταμένη συνάντηση τη Δευτέρα, οι τοπικές αρχές περιέγραψαν σε έναν εκνευρισμένο Πούτιν πώς οι ουκρανικές δυνάμεις ξεπέρασαν τις πενιχρές αμυντικές διατάξεις στο νότο, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις σχεδόν 200.000 ανθρώπων.

Με την Ουκρανία να καταλαμβάνει εδάφη, οι Ρώσοι διοικητές αρχικά υποβάθμισαν την επίθεση, επιμένοντας ότι ο ρωσικός στρατός είχε τα πράγματα υπό έλεγχο. Ωστόσο, περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, η Ουκρανία ελέγχει πλέον τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας.

Η εισβολή ενίσχυσε το ηθικό στην Ουκρανία, ενώ δίνει επίσης ώθηση στους δυτικούς συμμάχους που θέλουν να δουν το Κίεβο να στρέφει υπέρ του τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης. 

Το Politico σημειώνει πάντως ότι αν και έχουν αποσυρθεί ορισμένες μονάδες για το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν νέες επιθέσεις σε όλο το μέτωπο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του νότου απ’ όπου αποσύρθηκαν τα στρατεύματα.

“Οι Ρώσοι έχουν συσσωρεύσει μεγάλο αριθμό προσωπικού, ιδιαίτερα στην Ζαπορίζια και ο αριθμός των μονάδων που αναδιατάσσουν είναι σχετικά μικρός”, δήλωσε ο Lykhoviy στην ουκρανική τηλεόραση. 

Και πράγματι ξεκίνησαν αρκετές επιθέσεις στη Χερσώνα τη νύχτα που απέσυραν κάποιες δυνάμεις. “Πρέπει ακόμα να καταλάβουμε αν πρόκειται για παραπλανητική τακτική”, πρόσθεσε ο Lykhoviy.

Related posts

Ρουμανία: Τέσσερις νεκροί από πλημμύρες

banks

Γερμανία: Ταχεία απέλαση των εγκληματιών μεταναστών προανήγγειλε ο Όλαφ Σολτς

banks

Γερμανία – Ουκρανία: Ο Όλαφ Σολτς επιβεβαιώνει την ακλόνητη αλληλεγγύη του, παρά τη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας

banks

Ταϊβάν: Η Κίνα ενισχύει στη στρατιωτική της δύναμη ενόψει εκλογών

banks

Β. Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος (DUP) λόγω κατηγοριών για σεξουαλικά αδικήματα

banks

Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι μία επίθεση στην Ράφα “θα ήταν λάθος”

banks