25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Τεχνολογική διολίσθηση στην Wall Street εν αναμονή του Jackson Hole

Τεχνολογική διολίσθηση στην Wall Street εν αναμονή του Jackson Hole

Οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street έχασαν έδαφος την Πέμπτη (22/8), με τις μετοχές της τεχνολογίας να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν λόγω της χαλάρωσης των φόβων για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Jackson Hole Economic Symposium, όπου οι αξιωματούχοι της Fed θα «ξεδιπλώσουν» την στρατηγική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι λεγόμενες Magnificent Seven μετοχές επιβάρυναν περισσότερο τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε τις ισχυρότερες απώλειες στο ταμπλό. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,89% και έκλεισε στις 5.570,64 μονάδες. Νωρίτερα, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ενδοημερήσιο υψηλό όλων των εποχών, προτού κατεβάσει ταχύτητα. Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 177 μονάδων, ή 0,43%, στις 40.712,78 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,67% στις 17.619,35 μονάδες.

Στελέχη κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στο Jackson Hole για το ετήσιο οικονομικό συμπόσιο. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή για ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση του κύκλου χαλάρωσης της πολιτικής της Fed.

Οι ειδήσεις για τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, μετά την αναθεώρηση των μισθολογίων της Τετάρτης, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας είναι λιγότερο ισχυρή από το αναμενόμενο και σταδιακά αμβλύνεται. Αυτό κατεύνασε τους φόβους για ύφεση, ενώ ενίσχυσε την υπόθεση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση της Fed το Σεπτέμβριο.

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, διαγράφοντας τα περισσότερα από τα κέρδη για το έτος μέσα στην εβδομάδα, καθώς η χαμηλή ζήτηση στην Κίνα και οι ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν επιβαρύνει την αγορά. Παράλληλα, οι τιμές βρίσκουν στήριξη στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναταράξεων στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το αργό τύπου West Texas Intemediate ενισχύθηκε κατά 1,08 δολάρια ή 1,5% και έκλεισε στα 73,01 δολάρια το βαρέλι. Πλέον, από την αρχή του έτους το αμερικανικό αργό γράφει κέρδη 1,9%. Το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο κατά 1,17 δολάρια ή 1,54% και έκλεισε στα 77,22 δολάρια το βαρέλι. Μετά τη σημερινή άνοδο, το Brent εμφανίζει οριακή ενίσχυση το τρέχον έτος.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε σήμερα η τιμή του χρυσού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κινούμενος πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς το αμερικανικό δολάριο ανέκαμψε, με τον δείκτη ICE US Dollar Index να οδεύει προς τις 102 μονάδες. Ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,5% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,865% και του 2ετούς στο 4,012%.

Η τιμή σποτ του χρυσού διολίσθησε 1,2% χαμηλότερα στα 2.483 δολάρια η ουγγιά, ενώ το αμερικανικό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,2% και έκλεισε στα 2.516,70 δολάρια η ουγγιά. Απώλειες κατάγραψε και το ασήμι, με την τιμή σποτ να υποχωρεί κατά 2% στα 29,04 δολάρια η ουγγιά.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τις δηλώσεις Πάουελ

banks

Wall Street: Προσπάθειες ανάκαμψης για S&P και Nasdaq

banks

«Κοκκίνισαν» οι Ασιατικές Αγορές εν αναμονή της Fed

banks

«Κατεβάζει» ταχύτητα η Wall Street μετά το Νοέμβριο των ρεκόρ

banks

Wall Street: Στάση αναμονής μετά τα στοιχεία για την ανεργία

banks

Άνοδος για S&P, Nasdaq με οδηγό τον τεχνολογικό τομέα

banks