25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
WORLD

Γ. Νάγκελ: Η ΕΚΤ να παραμείνει σε εγρήγορση ακόμα κι όταν “πιάσει” τον στόχο του πληθωρισμού

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, ακόμη και όταν η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή επιβραδυνθεί στο 2% έως το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

“Αν εξετάσουμε την εικόνα του πληθωρισμού για φέτος και τον επόμενο χρόνο, φαίνεται πως θα φτάσουμε στον στόχο μας το αργότερο μέχρι το τέλος του 2025”, δήλωσε. “Αλλά γνωρίζω επίσης -δυστυχώς, έτσι είναι ο τρόπος με τον πληθωρισμό- ότι πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, διότι ως κεντρική τράπεζα υπάρχουν πολλά πράγματα, όπως οι τιμές της ενέργειας, τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε”.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης μίλησε δύο ημέρες αφότου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τον Ιούνιο και επιβεβαίωσε τις οικονομικές προβλέψεις που βλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 2,2% το επόμενο έτος και 1,9% το 2026.

Ο κ. Νάγκελ, ο οποίος συγκαταλέγεται στα πιο “γερακίσια” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν ένα “άπληστο θηρίο” στο παρελθόν, αλλά τώρα πια δεν μπορεί να περιγραφεί με αυτόν τον τρόπο.

Related posts

Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας

banks

Έφτασε στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Ποιος ο σκοπός της επίσκεψης

banks

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει κάθε στρατιωτική παρουσία στην παλαιστινιακή γη

banks

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 η συμμετοχή στις 12 το μεσημέρι

banks

Τρεις νεκροί και ισάριθμοι τραυματίες από πλήγμα στο κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ του Ιρακινού Κουρδιστάν

banks

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα εξαλείψει τις ταξιαρχίες της Χαμάς

banks